Spoorwegmuseum: te zien, te doen en voor wie?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het Spoorwegmuseum heeft me van jongs af aan gefascineerd. Treinen an sich vind ik niet zo spectaculair, maar ik heb mij altijd laten vertellen dat hier wel erg bijzondere exemplaren stonden. Daarbij zijn er ook voor kinderen genoeg activiteiten om ze lekker bezig te houden.

Hoewel we momenteel in wat vreemde tijden leven is het Spoorwegmuseum gewoon geopend. Alleen niet op maandag – behalve tijdens de schoolvakanties. Voor je treinen gaat kijken moet je eerst reserveren. Dit kan via de website spoorwegmuseum.nl. Ook als je al een entreebewijs hebt.

Verdere maatregelen die zij hebben getroffen is het creëren van paden en verplichte looprichtingen, het zorgen voor afstand tussen de bezoekers en grondiger schoonmaken. Een coronaproof-uitje dus.

Maar waar ligt het eigenlijk?

Spoorwegmuseum: locatie, route en parkeren

Het ligt in Utrecht, net buiten de stad. Ga je met de auto dan zet je het volgende adres in je navigatie:

Johan van Oldenbarneveltlaan 1, Utrecht

Dit is een ander adres dan dat van het museum maar zorgt er wel voor dat je in één keer op de juiste plaats terecht komt. In dit geval bij het parkeerterrein. Deze ligt direct naast de ingang, lekker makkelijk!

Parkeren kost €9,50 per dag. Wanneer er grote drukte verwacht wordt, iets wat in deze tijd niet snel zal voorkomen, dan kan je de auto ook in de buurt parkeren. Goed om er nog bij te vermelden dat het Spoorwegmuseum in een milieuzone ligt. Dit betekent dat je er niet kunt – en mag – komen met een diesel van voor 2001.

Met de trein

Dit is wel echt de leukste manier om er te komen. Het Spoorwegmuseum heeft namelijk een eigen station. Je kunt vanaf Utrecht Centraal een rechtstreekse trein nemen naar Utrecht Maliebaan en hier midden in het museum uitstappen.

Zonder twijfel de beste manier om er te komen. En geef toe, kinderen vinden dit prachtig. Voor het ritje met de trein moet je wel gewoon betalen, ook als je een geldig entreebewijs al hebt. Hiervoor gebruik je je OV-chipkaart.

Op het perron moet je aantonen dat je een geldige reservering hebt en zullen ze een paar vragen stellen over je gezondheid.

Pas hierna krijg je toegang tot het museum.

Wat is er te zien en doen in het Spoorwegmuseum?

In het Spoorwegmuseum zie je eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken dat met treinen te maken heeft. Van het blauwe bord dat voorheen op Utrecht CS tot oude locomotiefen en wagons.

Het oude station waarin het museum is gevestigd is alleen al een bezoekje waard. Een prachtig gebouw. Maar er is nog veel meer historie dat vaak wordt verteld aan de hand van tentoonstellingen, bijvoorbeeld nu over eten en drinken in de trein of vorstelijk reizen.

Verder zijn er natuurlijk de modelspoorbanen die eigenlijk niet weg te denken zijn bij zo’n museum. Voor de allerkleinsten zijn er zelfs minitreinen waarin zij een rondje mogen maken.

Tenslotte zijn er ook shows – soms in combinatie met een special evenement – en kinderen kunnen zelf aan de slag om erachter te komen hoe treinen precies werken.

Al met al een leuke, leerzame dag. En voor een groot deel overdekt, praktisch nu de slechtere dagen er weer aankomen.

Wat kost het? Zijn er kortingsacties?

Entreekaartjes online kosten €17,50 per persoon. Dit tarief geldt voor zowel volwassenen als kinderen. Kinderen onder de 3 mogen gratis naar binnen.

Als je mijn website een beetje volgt – wat ik natuurlijk wel hoop – dan weet je dat ik altijd op zoek ga naar kortingsacties. Zo ook voor het Spoorwegmuseum.

De beste manieren manieren om korting te krijgen zijn:

  • om de kaartjes te kopen bij de ANWB – €3 korting voor leden
  • te sparen voor korting bij de Jumbo – maximaal €10 korting per kaartje
  • voordeelagenda Postcodeloterij – met de coupon 20% korting
  • ING puntenwinkel – €5 korting tegen inlevering van punten
  • spaaracties AH – afhankelijk van het seizoen en de actie

Nou weet ik dat je voor bovenstaande ergens lid van moet zijn of er je boodschappen of je bankzaken moet doen.

Zijn alle bovenstaande acties niet op jou van toepassing? Dan staan er in het blok onder deze pagina nog een aantal links waar je wellicht nog een betere korting kunt scoren. Laat me weten of het gelukt is!

Afbeelding ter illustratie