Ameland, wat is er te doen op dit Waddeneiland?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Op vakantie in Nederland? Dan zijn de Waddeneilanden daar bij uitstek geschikt voor. Zodra je op de boot er naartoe zit of staat krijg je al helemaal dat vakantiegevoel. En wanneer je op het eiland stapt voel je even in een andere wereld. De rust, de ruimte, iets wat je normaal gesproken alleen in het buitenland ziet.

De meeste mensen kiezen voor het bekende Texel maar er zitten nog meer Waddeneilanden in de TV TAs (ezelsbruggetje, ken je hem nog?) Vlieland vind ik zelf echt een schitterend eiland. Met de brede stranden en de vele plekken waar totale rust heerst en je niemand tegenkomt. Nog zo’n eiland met veel stranden en vrije natuur is Ameland.

Waar ligt Ameland en hoe kom je er?

Ameland is het 4e grote Waddeneiland geteld vanaf Texel. Het ligt boven Friesland en je maakt de oversteek vanaf Holwerd. Je kunt met je auto of de caravan op de veerboot maar dit moet je vanwege de beperkte ruimte ver van tevoren reserveren.

De overtocht duurt zo’n 50 minuten en met mooi weer is het aan te raden om op het dek te staan. Dan heb je niet alleen de frisse zeewind in je haren, ook weet je nooit wat voor dieren je onderweg spot. Uiteindelijk kom je aan in het plaatsje Nes dat ongeveer in het midden van het eiland ligt. Vanuit hier kan je met de auto of fiets verder naar jouw eindbestemming.

Laat je de auto achter in Holwerd dan kan dat voor €5 per dag op één van de twee parkeerplaatsen. Dit is onbewaakt en op eigen risico dus zorg dat je alle waardevolle spullen uit je auto haalt.

Hotels, campings en vakantiehuizen

Voor elk budget is er op Ameland wel een verblijfplaats te vinden. Van campings midden in de natuur tot luxe hotels met uitzicht op zee.

Via de VVV en bij sommige accommodaties heb je ook de mogelijkheid om een arrangement te boeken. Hierbij combineer je een aantal dagen op het eiland met een fietstocht, met een kennismaking met de lokale producten of zelfs met een coach om even terug naar jezelf te gaan.

Meer over deze arrangementen lees op vvvameland.nl

Wat is er te doen op Ameland?

Ook bij de activiteiten op Ameland, geldt net als bij de accommodaties, er is voor elk wat wils. Van rustig je boek lezen op een verlaten strand, tot fietstochten maken, parachutespringen en wilde dieren spotten.

Natuurlijk kan je ook de zee op met één van de vele boottochten of zelf actief watersporten, bijvoorbeeld door te gaan kitesurfen.

Een andere aanrader zijn de paardrijtochten over het strand. Je hebt er wel wat ervaring voor nodig maar dan is het ook wel genieten van de vrijhei en het prachtige uitzicht.

Via de VVV en in de plaatsen kan je de meeste activiteiten regelen. Informeer in deze tijd wel even of het verstandig is om vooraf te reserveren. Maar heel eerlijk, je kan ook even helemaal niks doen en gewoon opladen voordat je weer teruggaat naar het gewone leven op het vaste land.