Zien jouw radiatorknoppen er ook zo uit? Dan is de kans groot dat je hebt gelezen dat je hier niet zo makkelijk de radiatorknoppen van Tado op kunt aansluiten.
Wij hadden hetzelfde probleem. Bij ons, toch relatief nieuwe huis, zaten er van die oude knoppen op de radiatoren. Heel onhandig, want dan passen die van Tado niet.
En die heb je toch echt nodig – of althans thermostatische radiatorknoppen – om het systeem goed te laten werken.
Waarom heb je thermostatische radiatorknoppen nodig voor de Tado?
De radiatorknoppen van Tado werken door de radiator aan of uit te zetten.
Als je het bijvoorbeeld 21 graden wilt hebben in huis dan slaat in de oude situatie je thermostaat af zodra die temperatuur bereikt is in de woonkamer.
In de slaapkamer, badkamer of op zolder is het dan vaak niet zo warm.
Wat je in dat geval kunt doen met de radiatorknoppen van Tado is dat je per kamer een temperatuur kunt instellen. Dus bijvoorbeeld 21 graden in de woonkamer en 20 graden in de werkkamer. Dan slaat de cv pas af wanneer de 20 graden in de werkkamer is bereikt, zelfs als de woonkamer de 21 graden is.
Dit levert ook een probleem op…
Het probleem met Tado radiatorknoppen
Wij hadden een starterskit gekocht via de Vattenfal. Hier zat een radiatorknop bij. Wij dachten, nou dan gebruiken we die in de slaapkamer, hoeven we daar alleen de radiatorknop te vervangen.
Nou helaas.
Want er is namelijk een probleem.
Hoe de Tado per ruimte werkt is dat het – via de thermostatische knoppen – de radiator uitzet wanneer de temperatuur is bereikt. Is het in de woonkamer 21 graden maar de werkkamer nog 19 graden? Dan blijft het systeem door verwarmen.
Heb je geen thermostatische radiatorknoppen, dan blijven alle radiatoren open staan, ook in ruimtes waar het al warm genoeg is.
Met als gevolg dat, omdat de radiatoren beneden niet uitslaan, het beneden gewoon door blijft verwarmen. Dus toen het boven 20 graden was, was het beneden inmiddels 24 graden. Dit kan je alleen oplossen met thermostatische radiatorknoppen.
Dat hoeven niet die van Tado te zijn overigens, daar verderop meer over.
Maar hoe installeer je die als je nu nog geen thermostatische radiatorknoppen hebt?
Oude radiatorkraan vervangen voor thermostatische
Kleine noot vooraf, mijn vriend is gelukkig vrij handig en kon dit relatief eenvoudig zelf. Jij kunt het beste beoordelen of je het zelf kunt of moet uitbesteden.
De eerste stap is het aftappen van je systeem, het water moet eruit. Volg hiervoor de handleiding van je cv. Er komt best wat water uit dus zorg voor genoeg emmers.
Weet je niet hoe je je cv kunt aftappen? Volg dan de handleiding van Energiewacht.
Als het systeem leeg is is het tijd om de radiatorknoppen te vervangen. Wij volgden hiervoor de handleiding van de Gamma.
- Verwijder de oude radiatorknop
- Draai de oude radiatorkraan los met een steeksleutel. Dit kan wat moeizaam gaan zeker als de knoppen goed vast zitten.
- Zorg dat je de aansluitingen goed schoonmaakt
- Nu is het tijd om de nieuwe thermostatische radiatorkranen te monteren. Wij hebben hiervoor deze gekocht van de Hornbach. Dit hoeft niet de juiste maat voor jou te zijn, meet de leidingen goed op om te zien of het ook bij jou past.
- Bij ons moest er een klein stukje van de oude leiding af om het passend te maken. Dit deden we met een ijzerzaagje. (nou schrijf ik we, maar mijn vriend deed dat, ik was van de koek, zopie en morele steun :))
- Hierna was het tijd om de nieuwe thermostatische kranen te monteren. Om de verbindingen waterdicht te maken gebruikten wij Loctite 55. Deze is ook te koop bij de bouwmarkt.
- Tenslotte klik je de nieuwe thermostatische radiatorknop erop en ben je klaar voor de volgende radiator.
- Als je alle radiatoren hebt gedaan is het tijd om het systeem weer te vullen. Hiervoor kan je het beste deze handleiding volgen.
Al met al heeft dit ons zo’n 5 uur gekost – inclusief lunchpauze – om 9 radiatorknoppen te vervangen. Hierna werkte het systeem als een zonnetje. Maar vergeet niet goed te ontluchten.
Je merkt het vanzelf als er nog lucht in je radiator zit, dan wordt er maar een klein deel warm. (en het maakt herrie)
Tado met thermostatische radiatorknoppen
Je kunt je Tado Slimme Thermostaat gebruiken met de thermostatische radiatorknoppen van Tado of met die van de bouwmarkt.
Heb je een niet slimme thermostatische radiatorknop dan moet je deze instellen op een cijfer: 1 t/m 5. Elk cijfer staat voor een maximale temperatuur. Heeft de radiator die temperatuur bereikt dan slaat deze uit.
Bij ons staan ze op 3,5 – wat gelijk staat aan ongeveer 21 graden. Hierna slaan ze uit.
Doe je dit niet dan blijft je systeem door verwarmen als je een bepaalde kamer warmer wilt hebben en krijg je de 24 graden in je woonkamer als het boven slechts 20 is.
Bij de Tado slimme radiatorknoppen is het voordeel dat je de temperatuur via de app kunt instellen i.p.v. met de draaiknop en dat je dus per kamer een eigen temperatuur kunt kiezen. Maar daar betaal je dan wel weer voor.
Wij hebben tot nu toe 1 radiatorknop van Tado, die houdt de bovenverdieping lekker warm. Beneden slaan de radiatoren uit bij 21 graden, terwijl ze boven nog even verder gaan met verwarmen.
Heerlijk op van die koude dagen. Maar of het echt zuiniger is of duurzamer? Daar kom ik later nog even op terug!