Home Blog Hoe leuk is Vlieland en hoeveel dagen heb je nodig?

Hoe leuk is Vlieland en hoeveel dagen heb je nodig?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Met al die tropische bestemming een vlucht bij ons vandaan vergeten we vaak wat voor natuurschoon we in eigen land hebben.

Zeker de Waddeneilanden hebben nog een ongerepte natuur. Het zijn plekken waar je nog ouderwets kunt lopen zonder iemand tegen te komen. Of gewoon lekker uitwaaien.

De meeste mensen zullen hiervoor naar Texel gaan. Maar heb je weleens gedacht aan Vlieland?

Het eiland & accommodaties

Vlieland heeft op het hele eiland maar 1 dorp. Hier vind je de winkelstraat, restaurants met er omheen een paar huizen. Voor de rest bestaat het eiland uit natuur. Perfect om wild of vogels te spotten!

Het blijft natuurlijk een plek voor toeristen dus er zijn genoeg campings, appartementen en vakantiehuizen. Houd je van gezelligheid kies dan voor een hotel of huis in het dorp. Wil je rust? Huur dan zeker één van de vrijstaande vakantiehuizen in de duinen of vlakbij het strand.

Voor groepen is er ook één accommodatie: de Vliehorst. Deze ligt op loopafstand van de veerboot.

Hoe kom je er?

Om op Vlieland te komen moet je met de boot. Deze vertrekt vanuit de haven in Harlingen en wordt uitgevoerd door Rederij Doeksen.

De auto mag je niet meenemen het eiland op. Deze parkeer je op één van de parkeerplaatsen in Harlingen. Vanuit hier kan je lopen naar de veerboot of je neemt de pendelbus.

Een tocht met de veerboot duurt ongeveer 95min. Je kunt er voor kiezen om buiten op het dek te zitten en te genieten van de omgeving. Of om binnen plaats te nemen op de comfortabele stoelen. Er is ook een restaurant aan boord voor eten, drinken en snacks.

Je ticket voor de veerboot kan je online reserveren. Dat doe je op rederij-doeksen.nl. Hier zie je ook het actuele vaarschema.

De goedkoopste tickets kosten tussen de €11 en €16 per enkele reis. Wil je de sneldienst of waddentaxi dan betaal je iets meer dan €20 per enkele reis. Je bent dan wel 15 tot 30 minuten eerder op het eiland.

Wat kan je doen op Vlieland?

Net als elk ander vakantie-eiland zijn er op Vlieland allerlei georganiseerde tours te boeken. Van rondritten over het strand tot zeehondenspotten en een wandeltocht.

Je hoeft je hier echt niet te vervelen.

Wat ik zelf het leukst vond was een rondje om het eiland fietsen. De fietspaden zijn goed aangelegd en de route duidelijk aangegeven. Fietsen kan je huren in het dorp of zelf meenemen op de veerboot.

Daarbij zijn er natuurlijk ook diverse watersporten mogelijk, waaronder zeilen en surfen.

Ook leuk is dat je op het eiland kunt ponyrijden bij één van de maneges. Door de uitgestrekte stranden en mooie duinpaden is dit echt een avontuur. Ook als je nog nooit eerder hebt gereden.

Tenslotte zijn er diverse musea en exposities. Onder andere over de historie van het eiland en over kaas.

Hoe leuk is het?

Zelf ben ik er 2 dagen geweest en dat vond ik hartstikke leuk. Wat het is met de Waddeneilanden weet ik niet, maar zodra je op de veerboot stapt krijg je gelijk het vakantiegevoel.

Wat dan bij Vlieland zeker meewerkt zijn de enorme stranden. Met een beetje lekker weer doet het niet onder aan een Zuid-Europees eiland.

Het is bij uitstek ook de bestemming voor een lang weekendje weg. Zoals met Pasen of Pinksteren. Want na een paar dagen heb je het eiland wel gezien. Behalve als je voor de rust en ontspanning komt. Dan kan je in de stilte perfect tot rust komen.

Zelf zou ik hoe dan ook een fiets huren. Anders kom je nergens op het eiland. De auto staat natuurlijk op het vaste land geparkeerd.

Je kunt standaard of elektrische fietsen huren. Met die laatste kom je wel een heel stuk makkelijker door de duinen. Vergeet daarbij ook niet om regelmatig te stoppen voor een drankje, het blijft natuurlijk vakantie!

Voor wie is het niet?

Eigenlijk denk ik dat iedereen zich wel kan vermaken op het eiland. Er is voor elk wat wils.

Wanneer kan je Vlieland beter overslaan? Als je echt houdt van een bruisende stad vol uitgaansmogelijkheden. Dan is dit niet de vakantieplek voor jou. Wel als je gewoon lekker op strandvakantie wilt en ’s avonds genoegen neemt met een biertje in de kroeg. Maar stampende tenten vind je hier niet.

Meer over het eiland, de activiteiten en alle praktische informatie vind je op: vlieland.net