Home Blog Île-de-France: de bekendste regio van Frankrijk

Île-de-France: de bekendste regio van Frankrijk

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De naam zegt je niet zoveel maar als ik je zeg Parijs en Disneyland Paris dan gaat er meteen een belletje rinkelen. Île de France is daarmee ook meteen een van de meest populaire regio’s van Frankrijk.

In deze regio zijn de twee eerder genoemde bezienswaardigheden toch wel de grootste trekpleisters. Dit in combinatie met het wereldberoemde paleis van Versailles.

Maar voor we kijken wat er te doen is, laten we eerst kijken naar waar het ligt.

Waar ligt Île de France?

Île de France is de regio rond Parijs. Een prachtig groene regio wat je bijna zult vergeten vanwege de enorme metropole in het midden.

Vanuit Nederland is het zo’n 5 uur rijden naar Parijs en de Île de France regio. Ga je met de Thalys dan ben je er binnen 3 uur en kies je ervoor om met het vliegtuig te gaan dan ben je slechts zo’n 1,5 uur onderweg.

Het is ook mogelijk om naar deze regio met de bus te gaan maar dat wil ik je afraden. Het is heel goedkoop, slechts een paar tientjes, om met de bus richting Parijs of Disneyland te gaan. Alleen dan ben je vaak zo’n 10 uur onderweg. Echt zonde van je tijd.

Ga je met de auto naar Île de France dan kom je over een tolweg. Kom je vanuit Belgie dan begint de tolweg bij Arras. Kom je vanuit Limburg? Dan heb je een veel kleiner stukje tolweg een stuk over de Franse grens.

Je kunt de tolwegen omzeilen door binnendoor te rijden maar dan ben je wel een stuk langer onderweg. Tol kost rond de 17 euro per enkele reis vanuit Belgie en rond de 9 euro vanuit Limburg. Dat zou je waarschijnlijk ook aan extra benzine kwijt zijn als je de tolweg wilt omzeilen.

Bezienswaardigheden in Île de France

Ga je naar Île de France dan is de kans groot dat je voor Parijs, Disneyland Paris of Versailles komt. Er zijn nog wat kleine dorpjes met authentieke gebouwen en bezienswaardigheden in deze regio maar die verbleken natuurlijk bij wat Parijs en Versailles te bieden hebben.

Parijs

Parijs noemen ze ook wel de lichtstad en dat is niet voor niks. Wanneer je hier ’s avonds loopt is alles romantisch verlicht, waaronder de eifeltoren.

Dit is een stad waar je het gehele jaar door heerlijk doorheen kunt struinen. Maak een wandeling langs de scene en bezoek een van de markten. Ga winkelen in de dure winkelstraten of bezoek een chique warenhuis.

En dan zijn er de vele bezienswaardigheden waaronder de Eifeltoren, de Notre Dame, Sacre Coeur, Arc de Triomphe en het Louvre.

Dit is een stad waar je zeker 3 dagen nodig hebt. En zelfs dan kun je nog niet alles zien. Dan heb je meteen een mooi excuus om een keer terug te komen.

Disneyland Paris

Een andere bezienswaardigheid in Île de France is Disneyland Paris. Dit is een groot resort dat bestaat uit twee themaparken, een uitgaansgedeelte en 8 hotels.

Ook hier meer dan genoeg om je zeker 3 dagen bezig te houden, al vinden sommige mensen dat toch een beetje gek. 3 Dagen naar een pretpark is niet iets wat je normaal gesproken doet. Maar in Disneyland Paris heb je deze tijd zeker nodig.

Net als Parijs kun je ook in Disneyland het hele jaar terecht. Leukste tijd van het jaar is toch wel de kerstperiode die meestal half november van start gaat en duurt tot de tweede week van januari. In deze periode is het gehele resort in kerststemming. Er branden duizenden lichtjes in de parken en hotels. Overal staan kerstbomen en hangt kerstversiering. En het sneeuwt er zelfs terwijl je op de achtergrond de magische kerstmuziek hoort.

Het weer in Île de France

Het weer in de Île de France regio is vergelijkbaar met dat bij ons in Nederland. Winters kunnen behoorlijk koud zijn en zomers aardig heet.

In het voor- en najaar ligt de temperatuur rond de 15 graden. Zomers is dat zo’n 25 graden en tijdens de winter ligt het gemiddelde rond de 5 graden.

Regenen doet het er ook. Er valt gemiddeld zo’n 25mm per maand. Dat betekent dat er regenachtige dagen zijn, maar ook dat er alleen af en toe een bui valt.

Beste tijd om naar Île de France te gaan

Eigenlijk is er niet een periode de beste tijd om naar Île de France te gaan. Elk seizoen heeft zo zijn charme.

In het voorjaar zie je de natuur weer ontwaken na een periode van kou. Overal staan planten, struiken en bomen in bloei en de temperatuur is aangenaam genoeg om er de hele dag op uit te trekken.

Zomers is het warm in Île de France en dat betekent dat je ’s middags het liefst ergens verkoeling wilt zoeken. Een hotel met een zwembad kan dan uitkomst bieden, daar later meer over.

In het najaar zijn de temperaturen vergelijkbaar met het voorjaar. Alleen zorgen de verkleurende blaadjes dan voor een kleurrijk natuurtafereel.

En de winter geeft iets romantisch. Niet alleen vanwege de kerstsfeer en de versieringen in zowel Parijs als Disneyland. Maar de kou nodigt ook uit om samen op te warmen in een gezellig restaurant.

Dus zoals je kunt zien er er niet echt een beste tijd om te gaan. De enige tip die ik je kan geven is vermijd de Franse feestdagen waaronder 1 mei en 14 juli. Dan is het niet alleen ontzettend druk in de stad, ook veel winkels zijn dan gesloten.

Beste plek om te overnachten in Île de France

De beste plek om te overnachten hangt af van je bestemming in Île de France. Om Parijs te bezoeken kies ik altijd voor een hotel in de stad. Dat hoeft helemaal niet zo duur te zijn, kijk maar naar de voorbeelden hieronder.

Booking.com

Het voordeel van een hotel in de stad, het liefst dicht bij de bezienswaardigheden, zorgt ervoor dat je niet afhankelijk bent van de metro omdat je overal eenvoudig heen loopt.

De meeste bezienswaardigheden in Parijs liggen op loopafstand van elkaar met alleen de sacre coeur als uitzondering.

Dan zit ik altijd liever in een hotel vlakbij deze bezienswaardigheden, al is er op het openbaar vervoer in de stad weinig aan te merken. Voor de metro haal je een ticket voor een rit, een dag of meerdere dagen en je kunt je heel makkelijk verplaatsen door de stad. Enige nadeel is dat je onder de grond zit en dus niet al het schoon van de stad kunt bewonderen.

In Disneyland Parijs kan ik je de Disney Hotels aanraden. Waarom? Omdat ik al meer dan 100 keer in Disneyland Paris ben geweest en vrijwel elk hotel, appartement of huisje in de omgeving heb geprobeerd.

Het grote voordeel van de Disney Hotels is dat ze – op Davy Crockett Ranch na – allemaal op loopafstand liggen van de twee pretparken. Dat ga je pas waarderen als je afhankelijk bent van een shuttle bus. Tijdens piektijden sta je dan heel lang te wachten op zo’n bus terwijl je vanaf je Disney Hotel zo naar de parken loopt.

En zeg nou zelf, aan het eind van de dag, wanneer je voeten pijn doen van al dat wandelen… Heb jij dan nog de energie om op een pendelbus te wachten of om terug te rijden?

Vakantieparken en campings in Île de France

Villages Nature Paris

Er zijn in de Île de France regio een aantal vakantieparken en campings, waarvan je de meeste in de buurt van Disneyland Paris tegenkomt.

Een goed vakantiepark hier is Villages Nature Paris van CenterParcs. Hier vind je een immens groot tropisch zwemparadijs met zeven baden. Plus glijbanen, een wildwaterbaan en meer. Zeer passend bij al het entertainment in de Disney pretparken die op een steenworp afstand liggen.

Verder zijn er vooral kleine campings en vakantieparken te vinden in de buurt. Het nadeel van deze is dat je vaak aan je auto gebonden bent om naar Parijs of Disneyland te gaan. Vanuit Villages Nature Paris neem je heel eenvoudig de pendelbus naar het Disneyland Paris station en vanuit daar is het zo’n half uur naar Parijs met de metro.

Is Île de France een leuke vakantiebestemming?

Er zullen weinig mensen enkel voor de regio met de kleine dorpjes naar Île de France gaan. De kans is groot dat je hier komt voor Parijs of Disneyland Paris.

Beiden top vakantiebestemmingen maar voor een eigen doelgroep. Parijs is leuk voor stellen, vriendengroepen en oudere kinderen die de cultuur en historie kunnen waarderen.

Disneyland Paris is voor gezinnen met kleine kinderen en iedereen die zich weer even kind wil voelen. Als je van pretparken houdt dan zit je hier echt goed, het zal waarschijnlijk een van de grootste pretparken zijn die je ooit bezoekt.