Uitjes in Zuid Limburg: de 8 leukste dagjes weg!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Als je nog nooit in Zuid Limburg bent geweest staat je een ware verrassing te wachten. Zeker als je net als ik uit de dichtbebouwde randstad komt. Het landschap is er prachtig groen en heuvelachtig, met heerlijke fiets- en wandelroutes. Bij de uitjes in Zuid Limburg ga je dan ook de natuur in.

Maar dat betekent niet dat een dagje weg in Zuid Limburg alleen maar actief, of zelfs saai hoeft te zijn. Zeker niet. Zelf vergelijk ik het altijd met een vakantie in de Ardennen. Veel natuur en nog genoeg ruimte voor activiteit. Met daarbij natuurlijk genoeg ruimte om wat lekkers te eten!

De 8 leukste uitjes in Zuid Limburg!

Denk je aan Zuid Limburg dan denk je aan Maastricht. Aan de historische gebouwen, plus de vele restaurants aan het Vrijthof. Eigenlijk is een dagje Maastricht al een heel leuk uitje, maar voor nu heb ik deze niet op de lijst gezet?

Waarom niet?

Hopelijk kan ik jullie met deze lijst verrassen en inspireren voor nog meer dagjes uit. Misschien staan er dingen op de lijst die je nog helemaal niet hebt bedacht. Laten we snel beginnen met het eerste uitje!

1. GaiaZoo

GaiaZoo is een dierentuin in Kerkrade. En niet zomaar een dierentuin, nee het is met recht één van de mooiste dierentuinen van Nederland. In deze groene, bosrijke omgeving neemt het park je mee op wereldreis, langs de dieren die daar thuishoren.

Je kunt hier onder andere neushoorns, leeuwen, rode panda’s, apen en de grootste flamingo kolonie in een dierentuin bekijken. Ook hebben ze in GaiaZoo diverse vogelsoorten waaronder de grootste roofvogel van Europa, de monniksgier.

Voor kinderen gaan ze in GaiaZoo net een stapje verder. In het park zijn er twee grote speeltuinen gebouwd. De eerste is de overdekte DinoDome waar kinderen kunnen klimmen, glijden en klauteren tussen de dino’s. Het andere speelgedeelte heet Jungletour. Ook deze speeltuin is voor echte avonturiers met touwbruggen en hoge klimtorens.

Tickets voor GaiaZoo zijn te koop vanaf €15,50 voor kinderen en €19,50 voor volwassenen. Dit is een speciaal tarief wanneer je de tickets boekt via hun website. Koop je de tickets op Tripper.nl, dan krijg je minimaal 22% korting op een kaartje.

2. Mergelrijk

Wat misschien niet iedereen weet is dat Zuid Limburg bekend staat om mergelgrotten. Onder Valkenburg vind je Mergelrijk, dit zijn grotten die opengesteld zijn voor publiek. En waarbij ze ook rekening hebben gehouden met de belevenis.

Al wandelend onder de grond zie je zand- en mergelsculpturen, die je meer vertellen over deze grotten. Hoe ontstaan ze, waar wordt het voor gebruikt, dit en nog meer leren kinderen tijdens een educatieve speurtocht door de grot.

Net als in GaiaZoo zijn ook in Mergelrijk de dino’s neergestreken. Maar onder de grond vind ik ze dan toch iets imposanter. Nou is het zeker niet eng, het blijft een kinderattractie, maar imposant zijn ze wel.

Mergelrijk heeft ook een eigen atelier waar kinderen gratis hun eigen kunstwerk kunnen maken van een blokje mergel. Deze mag je mee naar huis nemen als souvenir.

Is Mergelrijk alleen leuk voor kinderen hoor ik je denken? Nee zeker niet, ook voor volwassenen is dit een leerzame ervaring. Plus, als het buiten warm is dan zijn die grotten heerlijk koel!

Kaartjes zijn te koop vanaf €11,50 voor kinderen en €14,50 voor volwassenen. Maar als je de kaartjes bij Tripper koopt betaal je nog maar €7,50 per persoon, dat scheelt een hoop!

3. Kastelentocht door Zuid Limburg

Toen ik mij ging verdiepen in uitjes in Zuid Limburg viel mij één ding op: wat hebben ze daar een hoop kastelen! De een nog groter dan de ander, ze doen niet onder aan de kastelen in Frankrijk.

Daarom is het een ontzettend leuk dagje weg om de kastelen in Zuid Limburg te bezoeken. Dit kan op de fiets of met de auto. Zo’n fietsroute is bijvoorbeeld de Kastelenroute Parkstad Limburg. Tijdens deze fietstoht van bijna 37km kom je langs diverse kastelen waaronder Kasteel Hoensbroek, dat is een kasteel die eruit ziet als hoe een kind een kasteel zou tekenen.

Maar er zijn nog veel meer fiets- en wandelroutes langs de Limburgse kastelen. Veel van deze kastelen zijn hotels met een restaurant of terras. Je kunt ze niet allemaal bezichtigen, maar bij veel kan je wel stoppen voor een hapje of een drankje.

Verder is het zeker geen straf om tussen de kastelen te fietsen. Door de groene omgeving en het heuvelachtige landschap waan je je al snel op vakantie. (dit is niet gesponsord, ik vind het echt een prachtbestemming!)

4. Snowworld Landgraaf

We blijven nog even bij de actieve uitjes in Zuid Limburg, want de volgende op de lijst is Snowworld Landgraaf. Wanneer je uit het westen van het land komt heb je waarschijnlijk weleens gehoord van Snowworld Zoetermeer. Misschien ben je er zelfs weleens geweest.

Snowworld Landgraaf is nog net een slagje groter. Hun langste piste, Piste 1, is namelijk nog eens 100 meter langer dan die in Zoetermeer. Plus, ze brengen je heel comfortabel naar boven in een echte stoeltjeslift.

Piste 1 is een rode piste, dus niet voor beginners. Sterker nog, het is een officiële FIS wedstrijdpiste dus ideaal voor de ervaren skiër of snowboarder die van snelheid houdt. Piste 2 is een blauwe piste en daardoor stukken beter geschikt voor beginners. Deze is net als de eerste piste 400 meter lang en wordt bediend door de stoeltjeslift.

Verder zijn er in Snowworld Landgraaf nog twee beginnerspistes en er is een funpark. Genoeg te doen dus!

Een uurtje toegang tot de piste kost €22,50 per persoon. Dit is exclusief materiaal. Wil je ook materiaal huren dan komt er nog eens €13 bij. Ze hebben zeer regelmatig aanbiedingen dus houd de website van Snowworld goed in de gaten. Meestal bieden ze korting naarmate je langer op de piste blijft of je bezoek combineert met het naastgelegen klimpark, of met iets te eten.

5. Mergellandroute

Bron: routeyou.com

De Mergellandroute is een uitgestippelde autoroute door het Zuid Limburgse landschap. Deze route brengt je door de dorpjes en de heuvelachtige omgeving die dit gebied rijk is.

De route zelf is zo’n 140km en gaat met name over binnendoor wegen. Daarom ben je toch al gauw een aantal uur zoet met deze route. Je doet deze route echt op eigen houtje met je eigen vervoer. Er zit geen eindtijd aan waardoor je kunt stoppen waar je wilt.

Onderweg kom je langs diverse terrassen waar je al snel besluit om te stoppen, want het ziet er zo gezellig uit. Ook wij hebben zo heerlijk gegeten en gedronken, en kijken met een glimlach terug op het rijden van de Mergellandroute. Welke, overigens, ook heel goed met de motor of een cabrio gedaan kan worden. Fietsen kan ook maar dan moet je wel goed getraind zijn, want het gebied is heuvelachtig.

Omdat je de route zelf doet, moet je ook zelf navigeren. Het lukte ons niet om de route in de navigatie van de auto te zetten dus wij reden met een ouderwetse papieren kaart op schoot. Af en toe aangevuld met Google Maps. Er staan bewegwijzeringsborden, maar je gaat er echt een paar missen, dat garandeer ik je, want sommigen zitten echt goed verstopt.

Wil je meer weten over hoe wij de Mergellandroute hebben ervaren? Lees dan dit artikel!

6. Pretpark de Valkenier

Pretpark de Valkenier is een familiepark in Valkenburg. Het is eigenlijk een kruising tussen een grote speeltuin en een attractiepark. Met attracties die met name leuk zijn voor jonge kinderen.

Zij zullen hier zeker dag van hun leven hebben met zoveel attracties waaruit ze kunnen kiezen. Er is zelfs een indoorpretpark voor regenachtige dagen. Maar de Valkenier is nog wel het allerleukst als de zon schijnt. Dan is er namelijk veel ruimte voor waterpret.

Een entreeticket kost €16,50 per persoon, blijf je langer in Zuid Limburg en ga je met jonge kinderen? Dan zou ik voor €28,95 de seizoenspas aanschaffen. Deze koop je met korting via de VVV. Dat is natuurlijk geen geld voor onbeperkt toegang.

7. Miljoenenlijn

Nou moet ik heel eerlijk bekennen dat ik niet zoveel met treinen heb, maar de Miljoenenlijn vind ik hartstikke leuk. Deze bestaat uit 29km spoor en 8 haltes, en die leg je af in een klassieke stoom- of dieseltrein. Hoe leuk is dat!

Er is zelfs een luxe wagon waarin ze je hightea serveren of waar je in kunt lunchen. Dit is alleen op geselecteerde dagen beschikbaar en je zult vooraf een ticket moeten kopen. Een lunch of high tea kost €44,50 per persoon en kaartjes koop je via de Miljoenenlijn website.

Een kaartje voor de Miljoenenlijst kost maximaal €15 per persoon, kinderen mogen goedkoper meerijden. De trein rijdt volgens een vaste dienstregeling en stopt meerdere malen per dag op de stations. Je kunt dus best ergens uitstappen en een deel van de route te voet afleggen. Bekijk wel vooraf de dienstregeling zodat je de trein niet mist.

8. Drielandenpunt

Je kunt het natuurlijk niet hebben over een dagje weg in Zuid Limburg zonder het te hebben over het Drielandenpunten. Dit is het punt waarop Duitsland, België en natuurlijk Nederland samenkomen.

Het punt zelf is niet zo heel spectaculair, maar je kunt er wel heel gemakkelijk reizen tussen de 3 landen. Kost je hooguit een paar seconde. Leuk om een keer gezien te hebben.

Verder vind je hier ook een uitkijktoren met een weids uitzicht over de omgeving. Plus een labyrint, die nog best uitdagend is. Ook voor volwassenen.

Een bezoek aan het Drielandenpunt duurt meestal niet zo lang, er valt gewoonweg niet veel te zien. Maar je kunt het wel heel goed combineren met de andere uitjes hierboven. Of met een bezoekje aan het plaatsje Vaals met de vele terrassen.

Dit waren de 8 leukste uitjes in Zuid Limburg. Zoals je kunt zien staat er voor elk wat wils op de lijst. Hopelijk heb jij nu genoeg inspiratie voor je dagje weg, laat je me weten welk uitje je hebt gekozen?