Is Salzburg een leuke stad om te bezoeken? Wij zochten het uit!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Elk jaar reden we er langs onderweg naar de wintersport: Salzburg. Het was voor ons het teken dat we bijna op de bestemming waren. Maar over de stad wisten we verder niet zoveel.

Tijd voor de WereldvolMagie-check om te zien welk cijfer we deze stad geven. We beoordelen de stad op:

  • Gemak om er te komen
  • Hoeveel er te zien en doen is
  • Eten en drinken
  • Overnachtingen voor elk budget
  • Kosten voor een reis

Is de stad makkelijk te bereiken – 3/5

Salzburg is eenvoudig per auto bereikbaar. Kies vanuit Nederland de route naar München en volg vanaf daar de A8 richting Salzburg. Vergeet niet vooraf een autovignet aan te schaffen, deze is verplicht op de A en S wegen in Oostenrijk.

Wil je onderweg meer zien van de omgeving, overweeg dan om met de trein naar Oostenrijk te reizen. Vanuit Nederland reis je comfortabel en ontspannen per trein via Frankfurt en München. Tenslotte is Salzburg ook goed per vliegtuig te bereiken. Vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven vlieg je rechtstreeks naar het Salzburg Airport W.A. Mozart.

Genoeg opties om er te komen, waarom geven we het dan toch een 3 uit 5? Dat komt door de reistijd. Want met de auto ben je al snel zo’n 8 uur onderweg. En ook de trein is een vrij tijdrovend vervoersmiddel. Alleen het vliegtuig is sneller, maar meestal ook wat kostbaarder.

Hoeveel is er te zien en doen in Salzburg – 2/5

Het historisch centrum van Salzburg kan wat betreft schoonheid wedijveren met bijvoorbeeld Wenen. De stad kent een oude, rijke geschiedenis. Nadat de stad in 798 de status van aartsbisdom kreeg, groeide de stad uit tot een belangrijk centrum. In 1077 werd de indrukwekkende vesting Hohensalzburg gebouwd.

Tijdens de barokperiode, in de zestiende en zeventiende eeuw, kreeg de stad zijn romantische uiterlijk dat nog altijd het straatbeeld van het oude centrum bepaald.

Een bezoek aan Salzburg hoeft zich niet te beperken tot de stad alleen. Ook in de omgeving van Salzburg vind je volop bezienswaardigheden en mogelijkheden om actief bezig te zijn. Of wat te denken van de filmklassieker Sound of Music die is opgenomen op verschillende plekken in het centrum en de omgeving van Salzburg. Met een speciale Sound of Music tour bezoek je per bus of per fiets de belangrijkste locaties uit de film.

Vele bezienswaardigheden Salzburg

Salzburg kent tal van bezienswaardigheden die stuk voor stuk de moeite van een bezoek waard zijn. Dit is nog meer een greep uit wat er allemaal te zien is.

Het geboortehuis van Mozart

Breng in de stad van Mozart een bezoek aan het geboortehuis van deze beroemde componist. Je vindt er een uitgebreid archief en de instrumenten waar de jonge Mozart op speelde. In Salzburg vind je verder veel aan Mozart verwante artikelen zoals de Mozartkugeln, een bonbon op basis van pistachenoten en marsepein.

Hohensalzburg

De vesting Hohensalzburg is ruim 900 jaar oud en een van oudste bewaard gebleven burchten in Europa. In de verschillende hoofd- en bijgebouwen vind je diverse musea. Wandel door de luxe ingerichte woonvertrekken van de vroegere prins-aartsbisschoppen, bezoek de vijftiende-eeuwse kapel of maak gebruik van de kabelbaan die al in 1592 werd aangelegd.

Schloss Mirabell

Schloss Mirabell heeft een romantische geschiedenis. In 1606 liet prins-aartsbisschop Von Raitenau dit slot bouwen voor zijn geliefde en de moeder van zijn kinderen. Bezoek de Marmorsaal waar Mozart heeft opgetreden of maak een wandeling door de prachtig aangelegde tuinen met de indrukwekkende Pegasus-fontein. In het park werd ook het beroemde do-re-mi uit de Sound of Music opgenomen.

Schloss Hellbrun met zijn Wasserspiele

Ten zuiden van Salzburg ligt het vroegere buitenverblijf van de prins-aartsbisschoppen, Schloss Hellbrun. Het slot dankt zijn naam aan de grondwaterstroom die onder het park loopt. Bisschop Sittikus hield wel van een grapje en liet een tuin aanleggen met allerlei verborgen mechanische waterornamenten. Vanuit stoelen, holen en ornamenten spuit ook vandaag de dag nog onverwacht water. Ook de met water aangedreven miniaturen zijn een bezoek meer dan waard.

Salzburger Festspiele

Ieder jaar worden er diverse culturele festivals georganiseerd waarvan de Salzburger Festspiele wel de bekendste is. Vanaf eind juli worden er in de binnenstad van Salzburg diverse klassieke concerten, opera’s en toneelvoorstellingen opgevoerd, vaak ook op bijzondere locaties. Zelfs wanneer je niet van klassieke muziek houdt, zal je onder de indruk raken van de bijzondere sfeer tijdens dit evenement.

Een stedentrip naar Salzburg

Salzburg is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt wanneer je een stedentrip overweegt. Maar de romantische stad met zijn barokke stadscentrum is een geweldige bestemming voor iedereen die geïnteresseerd geschiedenis, kunst en cultuur. In de autovrije Altstadt vind je een doolhof aan slingerende straatjes, indrukwekkende historische gebouwen, verborgen pleintjes en geweldige doorkijkjes.

In verschillende restaurantjes in het oude centrum kan je genieten van Oostenrijkse specialiteiten, schnitzel, apfelstrüdel en knödel. En ook wanneer je van winkelen houdt, kom je in Salzburg aan je trekken. Wat dacht je van de winkel aan de Judengasse 11 waar ze het hele jaar door de prachtigste beschilderde paaseieren en sfeervolle kerstversieringen verkopen?

Salzburg en de omgeving

Combineer een stedentrip naar Salzburg met een bezoek aan de omgeving of draai het om. Boek een vakantie in het Salzburgerland en breng een of twee dagen een bezoek aan de stad. In de zomermaanden kan je in de directe omgeving van Salzburg geweldig wandelen en fietsen. Breng een bezoek aan de watervallen van Krimm of aan een van de vele prachtige bergmeren. En wat dacht je van een bezoek aan Hallein waar je de oudste zoutmijnen ter wereld vindt. Breng je in de winter een bezoek aan Salzburg is het eigenlijk een must om je trip te combineren met een paar dagen in de sneeuw. In het Salzburgerland vind je verschillende skigebieden die eenvoudig per auto of openbaar vervoer bereikbaar zijn.

Salzburg ligt op een comfortabele reisafstand van Nederland en met al zijn historische bezienswaardigheden en prachtige omgeving is het een stad die een bezoek zeker waard is.