Voordringen in een pretpark – wat vind jij er van?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Je kent het misschien wel. Jullie staan al eventjes in de rij en ineens tikt er iemand achter je op je schouder. Of ze er langs mogen, want vrienden van hun staan verderop. De kans is groot dat je hen er netjes langs laat. Wellicht in combinatie met gefronste wenkbrauwen en binnensmonds gemopper. Voordringen in een pretpark, want vind jij er van?

Dat kan toch écht niet, of wel?

Niemand vindt het leuk om in de rij te staan. Niet bij de kassa van de supermarkt of in de file, en zeker niet in een overvol pretpark voor een ritje van 1.5 minuut. Toch is het iets wat er bij hoort en waar we weinig aan kunnen veranderen.

Sommige mensen offeren zich dan namens de vriendengroep op om in de rij te staan. Wanneer zij bijna aan de beurt is voegt de rest van de groep zich dan snel bij hen. Dit tot grote ergernis van de mensen om hun heen. Aan de ene kant is het niet verkeerd wat zij doen. Als zij immers samen met hun vrienden in de rij waren gaan staan, hadden de mensen achter hen net zo lang moeten wachten. Terwijl aan de andere kant het natuurlijk een vorm van voordringen blijft, iets wat niet netjes en beschaafd is.

Legaal voordringen

Tegenwoordig kan je in pretparken ook legaal voordringen. Al dan niet tegen betaling. In Disneyland Paris noemen ze dat de Fastpass. Het lijkt misschien voordringen, maar met deze pas reserveer je een plekje in de (virtuele) rij. Ongeveer 10 minuten voordat je officieel aan de beurt was kan je de attractie betreden en hoef je nog maar kort te wachten om in te stappen.

In het waterpark Vulcano Bay, onderdeel van Universal Studios Orlando, gaan ze zelfs nog een stapje verder. Je krijgt daar een Tapu Tapu – een naam die perfect bij het tropische thema past. Dit is een soort plastic horloge waarmee je een plaats in de rij reserveert. Heeft een attractie een wachtrij van 60 minuten, dan scan je de Tapu Tapu bij de ingang en gaat de tijd lopen. In die 60 minuten kan je een hamburgertje eten, dobberen in de wildwaterbaan of winkelen. Is de tijd bijna om, dan krijg je een signaal en kan je direct in de attractie.

Bovenstaande varianten van legaal voordringen zijn gratis. Ook in Nederland hebben we een soortgelijk systeem, maar daar hangt een aardig prijskaartje aan. Walibi biedt namelijk de Fastlane optie. Hiermee reserveer je een plekje in de rij, vergelijkbaar met de Tapu Tapu. Is de tijd om, dan krijg je een signaal op je mobiel. Dit is een betaalde optie die duurder wordt naarmate je korter in de rij wilt staan.

Bij de goedkoopste optie moet je de volle wachttijd wachten. Voor de andere varianten kan je de wachttijd met een bepaald percentage verkorten. Met de duurste – de Gold optie verkort je de wachttijd met 90%. Dit kost €50 extra per kaartje.

Wat vind jij er van?

We zijn benieuwd of jij ervaring hebt met voordringen in een pretpark? Of misschien heb je het zelf weleens gedaan. Deel het hieronder in de comments.