Een bezoek brengen aan Dôme des Invalides in Parijs

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Vlak bij de Eiffeltoren ligt er een statig gebouw met een opvallende gouden koepel. Dit is Hôtel National des Invalides wat onder andere bestaat uit een kerk, museums en exposities, en ook het graf van Napoleon. Je koopt een toegangskaartje voor al deze bezienswaardigheden en kunt zelf beslissen wat je wilt bezoeken. Uiteindelijk waren wij er vrij snel weer weg, we kwamen vooral voor het graf van Napoleon, maar je zou hier zo een halve dag kunnen vullen als je alles wilt zien.

Hoe kom ik bij de Dôme des Invalides in Parijs

Het gebouw heeft meerdere ingangen, maar wij kozen voor die bij de Dôme des Invalides. We kwamen namelijk vooral voor het graf van Napoleon. De ingang vind je aan de straat Place Vauban in Parijs. We zijn hier lopend naartoe gegaan vanaf de Eiffeltoren wat zo’ n 20 minuten duurt. Je loopt dan door de tuinen achter de Eiffeltoren richting de gouden koepel van Les Invalides, dit kun je niet missen. Maar ook vanaf de Champs-Elysées is het zo’n 20 minuten lopen.

Ook stoppen er meerdere bussen en metro’s in de buurt van deze bezienswaardigheid. Je kunt voor de snelste route het beste in de routeplanner kijken, bijvoorbeeld op Google Maps.

Wat kun je er zien?

In de Dôme des Invalides

Grofweg bestaat het Hôtel National des Invalides uit drie gedeelten:

  • Het graf van Napoleon
  • Kathedraal
  • Diverse museums met vaste collecties en wisselende exposities

Het graf van Napoleon is leuk om een keer gezien te hebben, maar wij vonden het niet heel indrukwekkend. Je bevindt je op dat moment in de koepel en die ruimte is echt prachtig. Behalve Napoleon liggen hier ook zijn familieleden, waaronder zijn zoon, en enkele Franse legerhelden begraven.

Verder is er een groot legermuseum met tentoonstellingen over de middeleeuwen, de tijd van Napoleon en de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Je ziet hier onder andere kostuums en wapens uit die tijden.

Wil je nog meer unieke items zien, dan zijn er regelmatig tentoonstellingen over andere oorlogen buiten Frankrijk. Hier heb je een extra ticket voor nodig, dus wij hebben die dan ook overgeslagen.

Toegangskaartjes

Tot 26 jaar is een bezoek aan Hôtel National des Invalides gratis. Ben je ouder dan 26 dan betaal je € 14 per persoon voor een bezoek aan de Dôme des Invalides en de museums met vaste tentoonstellingen. Voor de wisselende exposities moet je een los ticket kopen, deze kost € 15 per persoon voor iedereen ouder dan 26.

Hoe lang duurt een bezoek?

Als je alle tentoonstellingen, de binnenplaatsen, het graf van Napoleon en de kathedraal uitgebreid wilt bekijken en daarbij ook de informatie lezen of de audiotour volgen dan ben je zo een halve dag zoet. We gingen voornamelijk voor het graf van Napoleon en zijn vluchtig door de museums en tentoonstellingen gelopen. Binnen iets meer dan 1,5 uur stonden we weer buiten.

Is een bezoek aan de Dôme des Invalides de moeite waard?

Ja en nee. Ben je dol op historie en wil je meer weten over oorlogen en de wapens die in die tijden gebruikt werden? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan Hôtel National des Invalides met daarin de Dôme.

Kom je er net zoals wij alleen omdat je vindt dat je het graf van Napoleon een keer gezien moet hebben? Dan valt het toch een beetje tegen. Je bent in Dôme des Invalides namelijk vrij snel uitgekeken. En het is zeker leuk om in het gebouw te kijken en op de binnenplaatsen, maar je betaalt toch € 14 per persoon en dan zijn er ook andere leuke dingen die je kunt doen in de buurt. Een ticket om alleen het graf van Napoleon te bekijken was voor ons handiger geweest.