Home Blog Leuke dingen om te doen tijdens de lockdown

Leuke dingen om te doen tijdens de lockdown

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

We zitten alweer een tijdje in een lockdown en voorlopig is er nog geen zicht op verbetering. Misschien ben je inmiddels ook wel door je activiteiten heen, je leuke dingen om te doen tijdens deze lockdown. Je hebt geknutseld, films gekeken en gevideochat tot je erbij neerviel. Maar nu ben je er toch wel een beetje doorheen.

Hoewel ik natuurlijk niet precies weet wat je zoal hebt gedaan, lijkt het mij leuk om adviezen en tips uit te gaan wisselen. Inmiddels zijn we allemaal een klein beetje expert op het gebied van jezelf en je gezin bezighouden in deze tijd. Dus als we deze tips uitwisselen komen we misschien weer tot nieuwe inzichten.

Ons team heeft ook nagedacht over leuke dingen die je kunt doen tijdens de lockdown. En zo zijn we op de volgende lijst gekomen.

Ga de natuur in

Dit is voor velen een open deur. Toch wilden we het vermelden. Misschien ken je de krantenartikelen waarin geklaagd werd dat iedereen massaal de natuur in trok. Maar het blijft hoe dan ook lekker om een frisse neus te halen. Misschien ga je meestal naar dezelfde plek en ben je op zoek naar inspiratie voor een ander uitje. Dan loont het toch zeker om even verder te lezen.

Populaire natuurgebieden tijdens de lockdown zijn de Posbank in Rhenen, de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Woon je in de stad dan heb je misschien je toevlucht gezocht in het Haagse Bos of de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Het duingebied is sowieso een populaire plek om te wandelen. Hier heb je vaak nog de ruimte en de frisse wind van zee helpt je je hoofd leeg te maken. Meestal mag de hond ook gezellig mee voor een compleet gezinsuitje. Leuke duinen om te wandelen vind je onder andere in Zeeland bij Ouddorp, Kijkduin en Meijendel vlakbij Den Haag, de duinen van Katwijk en Noordwijk, en noordelijker bij IJmuiden of zelfs nog hoger richting de waddeneilanden.

Sowieso zijn deze een verademing voor een ieder die zoekt naar het vakantiegevoel. Iedereen die weleens naar een waddeneiland is geweest kan beamen dat je vakantie begint zodra je op de veerboot stapt. Op deze eilanden, als Texel en Vlieland, heerst een andere sfeer. Het is er minder gehaast en je komt er echt tot rust.

Doe een kastelentocht

Bij kastelen denken we toch vaak aan Frankrijk, waar de meest imposante bouwwerken staan. Maar ook in Nederland hebben we een groot aantal kastelen. Een groot aantal daarvan vind je in Zuid Limburg. Dit is overigens ook zonder de kastelen een prachtig gebied om – met de auto – te verkennen. Er loopt zelfs een heuse route door het gebied: de Mergellandroute. Deze brengt je langs diverse plaatsen en bezienswaardigheden in de regio.

Nog een paar grote kastelen in Nederland zijn het Muijderslot, die ligt tussen Amsterdam en Almere, en Kasteel de Haar, net onder Utrecht. Hoewel je ze in deze tijd niet van binnen mag bekijken zijn de paleistuinen vaak wel toegankelijk. Neem altijd een kijkje op de sites van de kastelen voor de laatste richtlijnen en regels.

Leer een nieuwe taal

Nou hoorden we je al denken, leuk de eerste twee tips, maar het advies is om thuis te blijven. Dat klopt, hoewel bovenstaande uitjes ook prima kunnen als je genoeg afstand houdt of de bezichtigingen vanuit de auto doet (wij zijn geen expert).

Maar iets wat wij zelf hebben geprobeerd tijdens de lockdown is het leren van een nieuwe taal. In de app-store op je telefoon of tablet staan er diverse taalapps. Duolingo is zo’n app waar je op speelse wijze een aantal woordjes leert van een taal.

Wil je het iets professioneler aanpakken? Download dan de app Pimsleur. Dit is een betaalde app waarin ze je meteen van les 1 een nieuwe taal leren spreken. Dat klinkt heel gek maar wij hebben het geprobeerd en het werkte echt. Je leert meteen te antwoorden op een vraag die je gesteld wordt. Naarmate je verder komen worden de gesprekken uitgebreider en moeilijker. Maar wij hebben het gevoel dat we ons nu prima kunnen redden in de taal die wij gekozen hebben.

Bestel een driegangenmenu bij een lokaal restaurant

Dit is iets dat wij echt veel eerder hadden moeten doen. Met valentijnsdag bestelden wij een driegangenmenu bij een lokaal restaurant. OK, het was prijzig, maar wat hebben we genoten. Niet alleen van de maaltijd, maar vooral het gevoel weer even uit eten te zijn.

Het is écht een van de leuke dingen om te doen met je partner. Dek de tafel mooi, zet een fles wijn klaar, muziekje op de achtergrond en laat je favoriete restaurant het eten bezorgen. Zo hoef je zelf ook niet te zwoegen in de keuken. Maak er een feestje van.

Voor ons voelde het echt even als vanouds, hoewel we toch echt in ons eigen huis zaten. Daarbij help je de horeca die het natuurlijk erg zwaar heeft.

Zet een tent op in de tuin/op je balkon/op zolder

Misschien is het nog een beetje te koud om buiten een tent op te zetten, maar ook op zolder of zelfs in je woonkamer kan je kampeerpret hebben. Dan bedoelen we trouwens geen fort met wat kussens en een deken. Nee, haal de tent maar van zolder, jullie gaan kamperen.

Probeer het ook zo echt mogelijk te maken. Kook hele beperkte maaltijden, ga overdag rustig voor je tent zitten, en laat je werkzaamheden even voor wat het zijn. Als we iets van deze periode hebben geleerd is dat veel van ons geen essentiële beroepen hebben. Dan kunnen die e-mails ook wel even wachten.

Wat misschien nog wel het allerleukste is, maar ook het allermoeilijkst, maak tijd voor elkaar. Niet alleen de werklaptop moet weg, ook de playstations en switches gaan de kast in. Ga ouderwets spelletjes doen of wat jullie ook doen tijdens de vakantie om weer dichter bij elkaar te komen. Want geef toe, dat een jaar lang op elkaars lip zitten begint ook z’n tol te eisen.

Doe iets creatiefs

Dit is zowel iets leuks om te doen met je kinderen als je partner. Zoek iets creatiefs om te doen en laat je fantasie de vrije loop. Wat je kunt doen is helemaal aan jou.

Zo zijn wij begonnen met breien en haken. Iets dat al jaren niet meer alleen voor hoogbejaarde dames is. Je kunt er de leukste dingen mee maken, van kledingstukken tot knuffels.

Maar je kunt ook met papier aan de slag. Knippen, plakken, maak maar de mooiste bouwwerken. Op AliExpress kan je diverse kartonnen modellen kopen van bekende gebouwen. Zo hebben wij die van Phantom Manor gemaakt. Deze hoef je dan alleen uit te snijden – misschien niet helemaal kidsproof – en in elkaar te lijmen.

Andere creatieve dingen die wij hebben geprobeerd is het maken van Lego bouwwerken, het bakken van cakejes en donuts, het proberen van nieuwe gerechten op de kamado-bbq, en zelfs het opfrissen van de badkamer met nieuwe accessoires.

Creativiteit is meer dan knutselen. Zoek daarom naar iets wat je leuk vindt, alleen dan beleef je er plezier aan.