Wat is de beste manier om naar Parijs te reizen?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Wanneer je tegen iemand zegt dat je naar Parijs gaat krijg je vrijwel direct horrorverhalen over het verkeer. De gevreesde rondweg rond de stad is vrijwel net zo druk als het centrum. Ga je naar de lichtstad? Dan moet je de auto mijden. Maar is dat ook zo?

Want wat is de beste manier om naar Parijs te reizen? Is dat de auto, de bus? Of toch het vliegtuig of de sneltrein Thalys?

We komen regelmatig in Parijs, en het naastgelegen Disneyland, en ik deel graag mijn ervaring met het reizen naar Parijs met jou.

Hoe kan je naar Parijs reizen?

Eigenlijk heb ik het hierboven al even genoemd, maar de meest voorkomende vervoersmiddelen naar Parijs zijn:

  • Auto
  • Trein
  • Bus
  • Vliegtuig

Dan kun je het ook nog hebben over liften, fietsen, te paard, maar het gros van jullie zal met een van de 4 bovenste vervoersmiddelen naar Parijs reizen.

De auto is voor veel mensen de makkelijkste manier. Deze brengt je van deur tot deur zonder over te hoeven stappen. Je hebt dan wel weer te maken met files, tanken en tolwegen in Frankrijk.

Ga je met de trein? Dan is het een rechte weg zodra je in de Thalys stapt. De trein zet je midden in de stad af dus praktisch is het ook. Maar dan moet je wel vervoer hebben naar een Nederlands treinstation.

Je kunt ook met de bus naar Parijs. De Flixbus bijvoorbeeld of via een touringcar van een reisoperator. Hartstikke praktisch om gereden te worden. Maar ook dan moet je eerst reizen naar een opstapplaats en heb je te maken met dezelfde files als met de auto.

Tenslotte reizen naar Parijs met het vliegtuig. Vanaf Amsterdam gaan er per dag meerdere vluchten naar de Franse luchthavens. Nadeel is wel dat je dan eerst naar Schiphol moet komen en vervoer moet zoeken vanaf de luchthaven naar de stad.

Wat is de goedkoopste manier om naar Parijs te reizen?

De bus is waarschijnlijk de goedkoopste manier om naar Parijs te reizen. Een ticket voor de Flixbus koop je al voor nog geen €20. Dat ben je met de auto al bijna kwijt aan tol. En met de stijgende benzineprijzen kan de auto zeker niet tippen aan het bedrag voor de Flixbus.

Nadeel van de Flixbus is dat deze je in een buitenwijk afzet en dat je vanaf daar nog de metro moet nemen naar je hotel.

Boek je een busreis via een touroperator inclusief hotel? Dan word je voor de deur van je hotel afgezet. Dat is dan wel weer een stukje duurder.

De trein kan ook een hele voordelige manier zijn om naar Parijs te reizen. Een retourtje kost tussen de €70 en €100 in het laagseizoen. Maar dit loopt al snel op naar zo’n €135, afhankelijk van de klasse die je kiest en de daarbij horende faciliteiten.

De auto hebben we het kort al even over gehad. Hoe duur dit is, is afhankelijk van het aantal mensen waarmee je gaat en hoeveel je auto verbruikt. Het is natuurlijk voordeliger om met meer mensen te gaan om zo de kosten te kunnen spreiden. De tolweg tussen België en Parijs kost €16,90 enkele reis. Je kunt deze omzeilen, maar dan ben je veel langer onderweg.

Dan is er nog het vliegtuig. Niet zo duur als je zou denken met een retourtje voor zo rond de 100 euro. Dit zijn wel de goedkoopste plaatsen die vrij snel vol zijn. Maar als je vroeg genoeg boekt, is dit ook zeker het overwegen waard.

Snelste manier om naar Parijs te reizen

De snelste manier om naar Parijs te reizen is afhankelijk van je vervoermiddel en waar je woont. Laten we voor de vergelijking mijn woonplaats Den Haag pakken.

Ga ik met de trein dan neem ik de Thalys vanaf Rotterdam Centraal. Deze doet er net geen 3 uur over om naar Parijs te rijden.

De auto duurt iets langer. Zonder files, in ideale omstandigheden, zou ik er 5 uur over doen om in Parijs te komen. Dat is inclusief tussenstop voor koffie en benzine.

Nou denk je, de bus zal er vast ook zo’n 5 uur over doen, deze rijdt namelijk over dezelfde weg als de auto. Uhm, nee. Het komt niet eens in de buurt. Een rit met de Flixbus vanaf Den Haag naar Parijs kost, durf het bijna niet te schrijven, tussen de 9 en 11 uur! Dat is geen geintje, wij zijn weleens met de bus naar Disneyland Paris gegaan en waren toen 10 uur onderweg. In diezelfde tijd vlieg je naar Disney World in Amerika… Bizar!

Tenslotte het vliegtuig, ja dan zit je binnen een uur in Parijs. Je hebt dan nog wel de reistijd van en naar de luchthaven, plus de tijd die je eerder aanwezig moet zijn, meestal zo’n 2 uur. Ook een hele snelle manier dus om naar Parijs te reizen!

Wat is de beste manier om naar Parijs te reizen?

Er zijn twee goede manieren om naar Parijs te reizen: de trein en het vliegtuig. De bus is goedkoop, maar dan ben je veel langer onderweg. En met de auto is mogelijk, maar rijden en parkeren in Parijs is vaak geen feestje, zeker in de binnenstad niet. Het verkeer is er zo druk als je zou verwachten bij een grote stad en je komt meestal geïrriteerd aan op je bestemming.

De trein is een hele snelle en betrouwbare manier om te reizen. Onderweg kun je genieten van het landschap dat voorbij schiet en voor je het weet ben je in Parijs. De trein zet je midden in het centrum af van waar je heel makkelijk de metro kunt nemen naar je eindbestemming.

Het vliegtuig is nog sneller dan de Thalys, alleen deze zet je buiten Parijs af. Dus je zult nog een taxi of trein naar het centrum moeten nemen vanaf daar. Plus je hebt dan al het gedoe met controles op de luchthaven. Het is wel sneller, dus het is maar net wat je belangrijk vindt.

De beste manier om naar Parijs te reizen is voor mij de trein, in dit geval dus de Thalys. Het is even een gedoe soms om op het vertrekstation te komen, maar zodra je in de trein zit is het 1 rechte weg naar Parijs!

Wat is jouw favoriete manier om naar Parijs te reizen? Deel jouw ervaring hieronder!