Hoe werkt Uber én is het betrouwbaar?

Toen ik voor het eerst Uber probeerde was ik best huiverig. “Als dat maar goed gaat”, dacht ik nog. Nou moet ik zeggen dat ik het in Nederland nog niet heb geprobeerd maar in de VS gebruikte ik het meerdere malen per dag. Sterker nog, het was voor mij de ideale vervanging voor een huurauto. Je wordt gereden voor een paar dollar. Je ziet vooraf wie je op komt halen en hoeveel sterren de chauffeur krijgt. Maar laten we bij het begin beginnen, wat is Uber?

Uber, wat is het?

Uber is een taxi-app. Maar niet voor professionele taxibedrijven, nee je gaat gewoon bij iemand achterin de privé-auto. Soms op een zeiltje, soms tussen de kinderstoelen, maar meestal in een perfect verzorgde auto. Ride sharing noemen ze dat ook wel.

Dit heeft – zeker in de VS – als voordeel dat je soms tientallen dollars goedkoper uit bent.

De meeste chauffeurs zijn heel professioneel en gedragen zich ook zo. Ze brengen je netjes van A naar B, maken soms een praatje met je of zijn juist heel stil. Het is erg verschillend maar dat houdt het ook leuk.

En had ik al gezegd stukken goedkoper dan een normale taxi en snel geregeld?

Hoe werkt het?

Hierboven heb ik een screenshot gemaakt van de Uber-pagina op de computer. In de app ziet het er iets anders uit maar het principe is hetzelfde.

Je begint met het beginpunt: waar je opgehaald wilt worden. Dit kan een woonadres, winkel of zelfs ergens midden op straat zijn. Zolang jij je locatie doorgeeft aan de app kan je eenvoudig selecteren waar je opgehaald wilt worden.

In dit geval heb ik gekozen voor het Swan hotel in Walt Disney World.

Nu is het tijd om je eindbestemming in te voeren. Voor nu heb ik gekozen voor de Orlando Vineland Premium Outlets, nummer 3 in het lijstje hierboven. Maar ook dit kan elk punt zijn wat je maar wilt. Zolang er maar veilig een auto kan komen. Dus bijvoorbeeld ook de luchthaven.

We gaan voor dit voorbeeld naar de outlets.

Op de kaart zie je de route. En de twee Ubers die beschikbaar zijn.

De meest goedkope is de UberX. Voor 12 dollar brengt deze chauffeur mij van punt A naar B. De Comfort is vaak een iets luxere of ruimere auto en daar betaal je dan ook meer voor.

Je ziet ook dat mijn Paypal account is gekoppeld aan mijn Uber account. De ritten betaal je namelijk niet contant maar digitaal.

Hoe betaal je de Uber chauffeur?

Wanneer je een account aanmaakt bij Uber – verplicht om ritten te kunnen boeken – vul je je naam, e-mailadres en telefoonnummer in. Ook een foto bijvoegen is handig. Je chauffeur weet dan precies wie er opgepikt moet worden. Soms staan er langs de weg meerdere mensen te wachten en zo zorg je ervoor dat de chauffeur alleen jou oppikt.

Betalen doe je via een creditcard of bankpas. Achteraf, zodra de rit is afgerond.

Wanneer jij een Uber reserveert krijgt de chauffeur jouw locatie en de route door op de navigatie. Zodra jij netjes op je bestemming bent afgezet krijgt de chauffeur automatisch betaald. Je kunt ook aangeven hoe tevreden je was en een fooi geven. In Amerika is dat overigens erg gebruikelijk…

De chauffeur doet er vaak alles aan om geen laag cijfer te krijgen. Dan krijgt hij minder ritten van Uber en verdient hij of zij stukken minder.

Het grote voordeel van digitaal betalen vind ik trouwens geen gedoe met contant geld. En het bedrag dat je vooraf hebt afgesproken betaal je ook. Dus geen kapotte meters en omwegen. Je spreekt vooraf een bedrag af en dat wordt aan het eind van je rekening afgeschreven. Fooi geven doe je pas als de chauffeur weggereden is, dus als je dat liever niet geeft en gênante situaties wilt voorkomen dan kan dat prima.

Hoe herken ik mijn chauffeur?

Als je wordt opgehaald door iemand in een privé auto dan wil je zeker weten dat je bij de juiste persoon instapt.

Daarom krijg je van Uber de naam, het kenteken en type van de auto door van jouw chauffeur. Zo kan je dat allemaal checken voordat je instapt. Meestal zeggen ze ter controle ook jouw naam zodat ze weten dat ze de juiste hebben.

Je kunt in de app zien waar je Uber rijdt dus je hebt grofweg een idee wanneer deze aankomt en jou oppikt. Maar check altijd even het kenteken!

Hoe betrouwbaar is het?

Wij hebben de laatste keer dat we in Orlando waren goed gebruik gemaakt van Uber. Even snel boodschappen doen? Je bestelt een een Uber en bent zo bij de supermarkt. Niet rijden op die drukke wegen daar maar gewoon lekker achterin de auto en gereden worden.

De meeste Uber chauffeurs waren ook heel gezellig. Veel studenten van in de 20 die een zakcentje verdiende. Of vaders die een groot gezin moesten onderhouden en dit erbij doen.

Wij hebben nooit een naar of onveilig gevoel gehad. De chauffeurs rijden netjes – alles wordt op de GPS bijgehouden – en ze zetten je keurig af op de afgesproken plaats. Het scheelt echt dat je geen contant geld hoeft te betalen. En daarbij dat de chauffeurs echt afgerekend worden op de kwaliteit die ze leveren. Bezorgen ze passagiers een vervelende ervaring dan krijgen ze ook minder ritten.

Zelf kan ik het iedereen aanbevelen. Het werkt snel, makkelijk en het is niet duur!

In Nederland staat onze regelgeving deze vorm van ride sharing niet toe en moet iedereen in het bezit zijn van de juiste taxipapieren. Daarom is een Uber hier niet veel goedkoper dan de normale taxi. Het enige verschil is dat je vooraf een prijs afspreekt die je ook daadwerkelijk betaalt.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven