Hoe werken de tolwegen in Frankrijk en waar vind je ze?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Je ontkomt er tijdens je vakantie vrijwel niet aan, de tolwegen in Frankrijk. Of je nou een weekendje naar Disneyland Paris gaat of voor 3 weken naar de zon in Spanje, grote kans dat je ergens de bekende tolpoorten tegen zult komen.

Hoe werken de tolpoortjes in Frankrijk?

Wanneer je bij de tolpoort aan komt moet je een kaartje trekken. Wij kiezen meestal de kortste rij waar we altijd, verrassend, het langst staan te wachten. Het kaartje komt automatisch uit het apparaat. Wanneer je deze hebt gepakt gaat de slagboom open en kun je de reis vervolgen.

Wanneer je de slagboom voorbij bent gaat het van 10 banen meestal terug naar 2 of 3. Dat is het moment waarop je heel goed in je spiegels moet kijken, want er komen overal auto’s en andere voertuigen vandaan.

Hierna volg je de weg voor zolang nodig. Neem je een afslag? Dan moet je meestal direct afrekenen. Ook als je daarna weer je weg vervolgt. Wij gingen er een keertje af om wat bij de McDonald’s te halen. Toen moesten wij eerst tol betalen, toen konden we naar de Mac, om daarna alsnog weer een kaartje te moeten trekken voor de rest van de tolweg.

Dit is gelukkig niet zo voor de meeste tankstations en stopplaatsen direct langs de snelweg. Maar neem je een afslag dan zul je meteen tol moeten betalen.

Betalen moet ook aan het eind van de tolweg.

Hoe kan je betalen op de Franse tolwegen?

Betalen kan contant of met creditcard. Er is ook nog een derde manier maar daar kom ik verderop op terug.

Een creditcard is in dit geval de makkelijkste betaalmethode. Je stopt je kaartje in de automaat. Hierna je creditcard en je hebt betaald. Vergeet niet je creditcard weer uit de automaat te halen. Vervolgens gaan de slagbomen open en kun je doorrijden.

Betaal je liever contant? Dan kun je terecht bij de daarvoor bestemde loketten. Deze herken je aan de borden boven de poortjes. Hier staat dan muntgeld op.

Er is dus nog een derde methode en dat is een kastje genaamd tolbadge.

Wanneer is de tolbadge rendabel?

De tolbadge is een kastje dat je in je auto legt. Wanneer je deze hebt, kun je gebruik maken van speciale rijen bij de tolpoortjes op de tolwegen in Frankrijk, Spanje of Portugal. Je hoeft dan niet direct te betalen en de slagboom gaat automatisch open. De kosten worden dan van je bankrekening afgeschreven.

Je koopt zo’n tolbadge onder andere bij de ANWB.

Voor deze tolbadge betaal je eenmalig €19,95. Daarnaast betaal je maandelijks €3, maar alleen in de maanden dat je de tolbadge gebruikt. Verder betaal je dan natuurlijk ook nog de prijs voor de tolweg.

Een badge is dus niet goedkoper, maar scheelt je wel een hoop tijd. Zeker tijdens de zomervakantie kunnen er lange rijen staan bij de tolpoorten. De enige manier om dit wachten te verkorten is om te rijden via de rijstroken voor auto’s met een tolbadge. Luxe item, maar wel lekker als je terugrijdt van vakantie.

Waar vind je de tolwegen in Frankrijk en wat kosten ze?

De kaart hierboven heb ik van de website autoroutes.fr. Dit zijn alle tolwegen in Frankrijk. Zoals je ziet, het zijn er best veel en ik ga ze dan ook niet allemaal opnoemen.

Vrijwel elke snelweg rond Parijs en naar het zuiden is een tolweg.

Vanaf de Belgische grens tot Parijs kost je net geen €17. Ga je door naar het zuiden van Frankrijk via Lyon? Dan kost het je maximaal zo’n €60. Tenslotte naar Spanje ben je bijna €90 kwijt aan de tolwegen in Frankrijk.

Hoeveel de tol op jouw route kost kun je hier uitrekenen. Rechtsbovenin kun je de taal veranderen naar Engels mocht je Frans wat roestig zijn.

Kun je de Franse tolwegen omzeilen?

Als je dat wilt kun je de tolwegen in Frankrijk omzeilen. Je rijdt dan over binnendoor wegen, door dorpjes en kruist dan vaak meerdere keren de tolwegen.

Maar heel eerlijk snap ik niet waarom je dat zou willen. Het kost je altijd meer reistijd. Plus de tolwegen kosten wel geld, maar vergeleken met de vakantie valt dat bedrag vaak in het niet.

De enige reden waarom je ze zou willen omzeilen zijn files. Gebeurt er een ongeluk? Dan kan het vaak sneller zijn om een stuk van de tolweg te omzeilen.

Verschil tolweg en standaard snelweg

Zijn er nog meer verschillen tussen een tolweg en de standaard snelwegen in Frankrijk? Die zijn er zeker. De belangrijkste is de staat van het wegdek. Die is op tolwegen vele malen beter. Geen gaten, hobbels en herrie.

Ook de faciliteiten zijn een stuk beter langs een tolweg. Veel stopplaatsen met toiletten en restaurants. En natuurlijk de nodige tankstations. Snelladers voor je elektrische auto zie je in Frankrijk helaas nog niet zoveel. Voor de meeste laadpunten zul je de snelweg moeten verlaten, helaas.