Wat kun je zien en doen in Caen, Frankrijk?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Wil je er een weekje tussen uit? Even de boel de boel laten? Denk eens aan Caen! Deze stad bereik je met de auto in een halve dag (reistijd Utrecht – Caen: 6 uur). Caen is dichtbij het strand en ligt centraal voor uitstapjes naar de D-day landingsstranden.

Geografische ligging; hoe kom je er?

Caen ligt midden in het hart van het Franse Normandië. Je bereikt de stad door België te doorkruisen en vervolgens parallel aan de kust te blijven rijden. Net vóór Honfleur kom je over de Pont de Normandie, deze is op zichzelf al een bezienswaardigheid.

Het weer in Caen

Caen heeft een gematigd zeeklimaat, wat betekent dat het wel eens flink kan regenen, net als in Nederland. In de zomer stijgt het kwik tot zo’n 22 graden. Dus als je niet een hele week wilt bakken in de zon, is Caen jouw reisbestemming.

Wat is er te doen?

Veel! Caen ligt centraal tussen alle D-Day landingsstranden: Sword, Juno, Gold, Omaha en Utah beach. Om stil van te worden is de Amerikaanse begraafplaats en Memorial, in Colleville-sur-Mer. Als je denkt dat geschiedenis saai is voor kinderen, dan heb je het mis. Het D-Day Experience, in Carentan-Les-Marais, neemt je mee in het transportvliegtuig, om virtueel het Kanaal over te vliegen. Ook in het Airborne Museum van Sainte-Mere-Eglise kun je een vliegtuig in. Deze keer gaat het om het net-alsof lossen van parachutisten. In de ronde bioscoop van Arromanches lijkt het alsof je in de oorlog zit, een indrukwekkend uitstapje voor wat grotere kinderen.

Bijkomen van al deze aangrijpende indrukken kun je op de vele zandstranden die Normandië rijk is. Vanuit Caen zijn de stranden van Ouistreham en Luc-sur-Mer in een kwartier te bereiken.

Ten westen van Caen ligt natuurpark Marais du Cotentin et du Bessin. Het gebied staat bekend om de draslanden en heidevelden en is een walhalla voor wandelaars en vogelaars.

Een ander natuurgebied is Zwitsers Normandië. Verwacht er geen berg die hoger is dan 300 meter. Maar ja, best relaxed toch, om dan toch te kunnen zeggen dat je er één hebt beklommen? Een leuke wandeling is de hike door de kloof van het riviertje de Orne.

Deauville is een chique badplaats. Van tijd tot tijd zijn er golftoernooien, paardenraces en filmfestivals. Er is een bruisend uitgaansleven, met een promenade om te flaneren in je nieuwste jurk. Zie je jezelf al lopen daar, ijsje er bij?

Bezienswaardigheden van Caen en omgeving

Allereerst is Caen zelf een prachtige stad. Het beschikt over een aantal architectonische juweeltjes, een kasteel, een museum en veel parken. Een wandeling door Caen kun je goedmaken met je kinderen door een bezoek aan Festyland. Dit pretpark voor jonge kinderen heeft de geschiedenis als uitgangspunt genomen. Je kinderen zullen afkoelen in de wildwaterbaan die van een toren naar beneden glijdt en gillen in een vikingschip dat heen en weer zwaait.

Plantenliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de plantentuin aan de Place Blot, in het centrum van Caen. Naast de botanische tuin met 8000 bomen- en plantensoorten, is er een tropische kas en een orangerie. Het park heeft zelfs sequoia’s, dat zijn de hoogste en dikste bomen ter wereld.

De plaats Bayeux is vooral bekend vanwege Het Tapijt. Dit is een geweven kleed van 70 meter lang dat “vertelt” over de invasie van Engeland door Willem de Veroveraar. Bayeux is trouwens ook gewoon een mooi stadje, ingetogen en statig. Ooit is het zelfs de hoofdstad van Frankrijk geweest.

Kunst en leuke winkeltjes vind je in Honfleur, een schilderachtige maar vooral beregezellige havenstad. De haven, Le Vieux Bassin, ligt in een inham waaromheen panden van allerlei kleuren liggen. Met dat fantastische uitzicht is het natuurlijk dé plek voor een lunch of diner. Van Honfleur wordt gezegd dat de haven en het centrum tot de mooiste van Frankrijk behoren.

Als we het over schilderachtig hebben mag het huis en de tuinen van Monet niet in het rijtje van bezienswaardigheden ontbreken. Deze zijn te vinden in Giverny. Vergeet niet een foto te nemen op het wereldberoemde bruggetje! En als je altijd al een Monet aan je muur wilde hebben, sla dan hier je slag in de enorme winkel op het terrein.

Rouen is een historische stad met een centrum vol vakwerkhuizen. En bekend om Jeanne d’ Arc, die hier het leven heeft gelaten op de brandstapel op place du Vieux Marché. Bijzonder is ook de rue de Gros Horloge, met een prachtig versierde astronomische klok.

Tenslotte moet natuurlijk Mont saint Michel worden genoemd. Absoluut een aanrader. Ook kinderen zullen het geweldig vinden om dit eiland te beklimmen tot de top. Mont saint Michel is één van de meest gefotografeerde en geschilderde topattracties en staat natuurlijk op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Voor wie is deze bestemming?

Tja, wie wil hier eigenlijk niet naar toe? Maar zeker voor gezinnen is Caen een aan te raden reisdoel. De mix van spannende geschiedenis, cultuur, strand en gezellige stadjes maakt Normandië en Caen tot een bestemming waar voor elk wat wils is te vinden.

Dus waarom Caen?

Caen ligt op een zeer prettige reisafstand van Nederland. S’ ochtends vertrekken en diezelfde middag nog op het strand liggen, dát is het enorme pluspunt van een vakantie in Normandië. Caen ligt in het hart van de regio. Of je nu naar het noorden of het zuiden rijdt, het oosten of het westen, naar alle kanten leidt de weg tot een leuk uitstapje. Voor kinderen is Normandië geweldig, met een verscheidenheid aan activiteiten. En de temperatuur! Met een gemiddelde van 22 graden Celsius in de maanden juli en augustus maakt Caen juist die geweldige actieve vakantie mogelijk.

Overtuigd?

Krijg je al zin in een vakantie Normandië? Lekker actief op avontuur met manlief en kinderen? Of gezellig met vriendinnen een weekje cultuur snuiven? Urenlang lezen op het strand? Boek een mooie reis en ga ontdekken wat jou het meeste bevalt aan deze prachtige streek zo verrassend dicht bij huis. Een hele fijne vakantie gewenst!