Home Blog Mont Saint Michael bezienswaardigheden en wat je er kunt doen

Mont Saint Michael bezienswaardigheden en wat je er kunt doen

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Rijdend langs de kust op de grens van Normandië en Bretagne duikt een kilometer uit de kust de Mont Saint Michel op. Een 80 meter hoge granieten rots waarop een middeleeuwse kerk, abdij en dorp is gebouwd.

Honderdzeventig meter hoog tornt de torenspits van de kerk met het beeld van St.-Michaël over de baai uit. Waarschijnlijk is Mont Saint Michel bij de meeste mensen bekend van foto’s of internet, maar niets evenaart de sensatie als je deze historische parel voor je opdoemt.

Het eiland ligt in een unieke omgeving die niet voor niets is uitgeroepen tot UNESO werelderfgoed. Het is een getijdeneiland, wat betekend dat het waterpeil tussen eb en vloed maar liefst 14 meter verschilt. Bij laagwater staat het eiland droog en terwijl de zee bij hoogwater het eiland volledig omringt.

Waar ligt de Mont Saint Michel

Ga je met de auto, dan ligt Mont Saint-Michel op ruim 700 kilometer van Utrecht. Vanuit het plaatsje Beauvoir op het Normandische schiereiland Cotentin rij je met de auto naar een betaalde parkeerplaats.

Vanuit hier loop je via een smalle brug naar de Mont Saint Michael, of maak je gebruik van de pendeldienst. Vanuit Parijs is de Mont Saint Michel rechtstreeks met de trein bereikbaar vanaf station Montparnasse. Het eiland, met zijn smalle, omhooglopende straatjes, is alleen voor voetgangers toegankelijk.

Het weer rondom de Mont

In de regio van de Mont Saint Michel heerst een zeeklimaat. Bezoekers tussen mei en eind oktober genieten hierdoor van zachte en aangename temperaturen. Er valt weinig regen en met watertemperatuur rond de 19°C is het prettig vertoeven.

Bezoek de Mont Saint Michael in de herfst en wintermaanden met een warme, waterdichte jas. De hoeveelheid bezoekers is veel lager dan tijdens de zomermaanden, waardoor je in alle rust de pracht van de omgeving opneemt.

Hou er rekening mee dat je in de maanden juli en augustus de straten met vele andere bezoekers moet delen. Voor romantici is de zonsondergang en ervaring om niet snel te vergeten.

Wat is er te doen op de Mont Saint Micehl?

Op de Mont Saint Michael loop je als het ware door een openluchtmuseum. Wandel over de brug naar het eiland, waarbij de volle omvang van het eiland zich steeds verder opent. Het uitzicht vanaf de brug is het meest gefotografeerde deel van het eiland.

Eenmaal aangekomen loop je via de Grand Rue langzaam omhoog. Deze Middeleeuwse straat is het terrein van restaurants en allerhande winkels.

Een alternatief tijdens drukke dagen is een route via de Remparts. Loop hiervoor bij de tweede poort, de Porte du Roi naar rechts en loop door naar de Tour de Nord. Als bonus krijg je een prachtig uitzicht over de baai. Vergeet vooral niet enkele smalle steegjes met trappen in te lopen. Je ontdekt hierdoor bijzonder plekjes en mooie uitzichten.

Kinderen zullen onder de indruk zijn van de eeuwenoude gebouwen. Je maakt hun dag helemaal af met de Franse manier van wadlopen. Samen met een gids loop je richting de nabijgelegen granieten rots van Tombelaine en leren ze alles over de geschiedenis van baai.

Bezienswaardigheden

Hoogtepunt van het bezoek is de middeleeuwse abdij. In de zomer gaan de deuren om 09.00 al open en geniet je tot na zonsondergang van deze indrukkende omgeving.

Tegen betaling is de abdij geopend voor bezoek. Kies voor een excursie met gids, of voor een audiotour, waardoor je veel interessante informatie krijgt over de rijke geschiedenis van dit middeleeuwse bouwwerk. Om 12.15 begint de dagelijkse mis, waarvoor de klokken in het midden van het gebouw via een touw worden geluid.

Een natuurlijke bezienswaardigheid is het springtij. Twee keer per dag valt de baai droog om zich vervolgens razendsnel weer met water te vullen. Liefhebbers van surfen en kajakken gebruiken deze tijd om hun sport te beoefenen.

Wandel langs de oude verdedigingswerken, de Grand Rue of de tuinen van de abdij en maak een stop bij Auberge La Mère Poulard, een historisch restaurant die al sinds 1888 op deze plek is gevestigd.

Bezoek het multimediaspektakel ‘De Archéoscope’, waar op spectaculaire manier de geschiedenis van de Mont Saint Michael geprojecteerd krijgt.

Het museum ‘De la Mer et de l’écologie’ geeft informatie over de natuur om en rond de Mont en zijn baai. Onder meer via maquettes krijg je informatie over de ecologische ontwikkeling vanaf de 16e eeuw.

Logis Tiphaine is het voormalige huis van Bertrand Du Guesclin die leefde tussen 1320 en 1380. In dit huis van de voormalige Opperstalmeester van Frankrijk staan meubels uit de 14e eeuw en bijbehorende wandtapijten en curiosa. Hier ga je dus echt even terug in de tijd en ervaar je het leven van toen.

Le Manoir is een 16e-eeuws landhuis en de kapel ‘Notre Dame du Vert Boisen’ een kasteel uit de 16e en 19e eeuw. In de tentoonstellingsruimte is aandacht voor het leven rondom de baai uit de periode van voor de Franse Revolutie.

Vlakbij de zandbanken is ‘Maison de la Pêche à Pied et des Anciennes Salines’ een historisch huis met aandacht voor de traditionele visvangst en zoutwinning in deze regio. Foto’s, schilderijen en maquettes vertellen het verhaal van deze traditionele beroepen.

Voor wie is deze bestemming?

De Mont Saint Michel is een bestemming voor jong en oud. Of je nu op bezoek gaat met het hele gezin, de rots bezoekt tijdens een romantische reis of liever solo door de straten loopt: voor iedereen is de Mont een bestemming om minimaal één keer in je leven te bezoeken.

Er is in de wereld maar één Mont Saint Michel. Geheel uniek is het een bestemming die niet mag ontbreken als je deze streek bezoekt. Als reisdoel is de Mont een attractie op zichzelf. Het bezoekersaantal rond de 3.500.000 bezoekers per jaar laat zien hoeveel mensen deze unieke plek willen bezoeken. Plan je reis daarom verstandig. Kom vroeg, of juist laat aan, zodat je de meeste dagjesmensen een beetje ontloopt.

De Mont Saint Michel is fotogenieker dan de Eiffeltoren en toornt als een troon boven de baai uit. Lopend richting de Mont vraag je jezelf af hoe de mensen deze bijzonder plaats konden bouwen.

Huizen en abdij lijken tegen de rots te zijn aangeplakt, waardoor de aanblik haast een mystieke ervaring is. Trek gerust een hele dag uit om rustig naar de Mont Saint Michel te wandelen, loop langzaam omhoog en geniet van een heerlijke maaltijd in een van de historische restaurants. Leer meer over de boeiende geschiedenis en laat jezelf overweldigen door de vele afwisselende vergezichten.