Waarom op vakantie naar Normandië en welke bezienswaardigheden moet je zien?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Normandië is een bekende en ook populaire bestemming in het noordwesten van Frankrijk. Sinds 2016 bestaat de provincie uit een geheel, maar voor die tijd waren het twee losse delen. Normandië is een regio die bekend staat om een aantal verschillende aspecten. Allereerst namelijk door het historische verleden dat de provincie van Frankrijk heeft.

Zo heeft de provincie namelijk een belangrijke rol gespeeld tijdens de tweede wereldoorlog. Daarnaast staat de provincie ook bekend om zijn keuken. Het is een populaire bestemming voor Nederlanders door die twee redenen, maar ook doordat het niet zo gek ver van Nederland ligt.

Het ligt namelijk op ongeveer 6 tot 7 uur rijden vanaf Nederland. We gaan je laten zien wat het weer in Normandië is en welke bezienswaardigheden deze locatie kent.

Het weer in Normandië

Het weer in Normandië is bijna te vergelijken met het klimaat in Nederland. Toch ligt Normandië iets zuidelijker waardoor het weer er ook iets zachter is. Zo is het gemiddeld genomen iets warmer in zowel de zomermaanden als in de wintermaanden.

Tegelijkertijd is het ook zo dat er minder regen valt in de provincie. Het is dus niet alleen een ideale bestemming in de zomer, maar ook in de winter. Tenzij je natuurlijk echt zoekt naar warme temperaturen. Die vind je zuidelijker in Frankrijk. Wel is Normandië een plek met een hoop verschillende bezichtigingen.

Wat kun je doen in Normandië?

Normandie staat bekend om de rijke historie en dat proef je overal. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden om te bezoekend!

De invasiestranden

Een van de meest indrukwekkende bestemmingen van Normandië zijn de invasiestranden. Op deze stranden kwamen de geallieerden tijdens de tweede wereldoorlog in Europa aan. Vanaf 6 juni tot 25 augustus in 1944 werd er een slag gevochten. 6 juni staat ook wel bekend als D-day.

Tijdens deze slag vielen er ongeveer 425 duizend doden en dat merk je nog steeds aan het drukkende gevoel wanneer je de stranden bezoekt. Vlak bij een van de stranden, Omaha beach, vind je een begraafplaats met de naam Normandy American Cemetery.

Hier zijn uiteindelijk ruim 9000 soldaten begraven. Een heel klein aantal van het aantal doden wat hier viel, maar wel een plek om deze levens te herdenken net als de beeldengroep van soldaten die je dan weer vindt op Utah beach. De invasiestranden zijn een must-have voor iedereen die historie interessant vindt of die respect wil tonen aan de talloze levens die verloren zijn tijdens de tweede wereldoorlog.

Wordt Normandië jouw volgende vakantiebestemming?

De Mont Saint-Michel

De Mont Saint-Michel is een klein eiland voor de kust van Frankrijk. Op dit eilandje vind je een klein dorp wat bijna sprookjesachtig aandoet. De weg naar het eiland is alleen te bereiken tijdens eb want tijdens vloed ligt de weg naar het eiland namelijk onder water.

Dat geeft ook de charme die het eiland heeft direct weer. In het dorp staat een oude abdij die nog in prachtige staat is. Het is zelfs mogelijk om accommodatie te vinden binnen de muren van dit dorp. Dat geeft natuurlijk helemaal een te gekke en gave ervaring.

De witte krijtrotsen

Uniek in Normandië wat betreft Europa zijn de witte krijtrotsen. Je vindt de krijtrotsen van Normandië tussen Luc-sur-Mer en Trouville. Deze rotsen zijn bijzonder omdat deze er heel mooi uit zien, maar daarnaast ook uniek zijn in Europa. Nergens anders vind je deze rotsen zoals je ze in Normandië vindt.

Er zijn verschillende wandelroutes te vinden langs de kust waar de rotsen te vinden zijn. Op die manier heb je prachtig uitzicht op de zee en kun je daarnaast ook genieten van de rotsen. Er is ook een grot, de Trou à l’homme, te vinden onderaan de rotsen. Deze is te bezoeken, maar alleen wanneer het eb is. Anders staat de grot namelijk een stuk onder water.

Granville

Granville is een ontzettend mooie stad die aan het strand ligt. Het is een van de grotere steden in de regio en daarom ook een van de steden die gebruikt wordt voor accommodatie door toeristen. De stad ligt hoger dan het strand waardoor je vanuit de stad prachtig uitzicht hebt over de zee.

Het centrum zelf is een historisch centrum wat een hoop oudere gebouwen bevat. Absoluut de moeite waard voor een wandeling dus. Daarnaast vind je in de stad ook het ouderlijk huis van Christian Dior. Een echte toeristentrekker van Granville met daarbij een museum.

Pont de Normandië

Zoek je een bijzondere constructie in deze regio dan kom je al snel bij de Pont de Normandië uit. Deze indrukwekkende brug is de langste kabelbrug die te vinden is in Europa. Hij is namelijk 2 kilometer lang wat dus enorm lang is voor een brug als deze.

De brug is vooral bekend door zijn lengte, maar ook door zijn uiterlijk. De brug heeft namelijk een hele hoog boog over het water heen. Schepen kunnen er zo onderdoor varen zonder dat de brug open hoeft. Het is een adembenemend gezicht om de brug te bekijken, maar natuurlijk ook zeker om er overheen te rijden.

Cherbourg

Cherbourg is een stad in Normandië die vooral bekend is als de tweede plek waar de Titanic in 1912 aanmeerde. Toch is er veel meer te doen dan alleen het dok bekijken waar het schip destijds stopte.

Zo vind je er een museum wat toegewijd is aan de zee en dan vooral de diepte van de zee. Ook heeft het museum een aquarium en deze staat bekend omdat het de diepste van Europa is. Uiteraard is er ook voldoende te vinden qua eten en drinken.

Camembert

De naam doet het wellicht al vermoeden want in Camembert kun je de lekkerste kazen eten. De kaas dankt zijn naam namelijk aan dit dorp.

Ben je een echte kaasliefhebber dan kan je dit dorp natuurlijk niet overslaan. Je kunt genieten van de lekkerste kazen en tegelijkertijd ook van de omgeving. Het dorp heeft namelijk een prachtige omgeving qua natuur en leent zich dan ook zeker voor een mooie wandelroute of een fijne fietstocht.

Tot slot

Ben je op zoek naar een vakantieadres die niet al te ver van Nederland ligt en waar alsnog voldoende te doen is? Dan is Normandië echt de plek die je zoekt. Zoals je al merkt is er ontzettend veel te doen in deze regio van Frankrijk. Daarnaast is het weer er in de meeste periodes beter dan in Nederland waardoor dit ook alleen maar kan meevallen.

Omdat het een vrij toeristische plek is, is er ook genoeg te vinden qua accommodaties. Al met al zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Wordt Normandië jouw volgende vakantiebestemming?