Mijn Franse Bulldog heeft een flinke snuit! En waarom dat heel fijn is!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De titel is misschien een beetje gek, maar ik heb een Franse Bulldog. Niet met zo’n platte neus maar eentje met een aardige snuit. Wat dat betreft was hij zijn tijd ver vooruit, al werd hij toen als afwijkend bestempeld. Hij is ook wat groter dan andere bulletjes maar minstens net zo schattig en lief.

Vandaag stond het in de krant dat een fokker van kortsnuiten, waar ook de Franse Bullen onder vallen, een waarschuwing heeft gekregen. En als liefhebber van het ras vind ik dat een goede zaak. Zolang ze maar niet helemaal verboden worden. Het blijven zulke leuke hondjes met karakter. Maar ze moeten natuurlijk wel gezond zijn.

Mijn Fransje heeft dus een snuit. En dat heeft voor hem vele voordelen!

Voordelen van een lange snuit bij Franse Bulldogs

Bij die korte snuiten moet je je voorstellen dat die honden hun hele leven ademhalingsproblemen hebben.

In het minst erge geval is dat snurken tijdens het slapen. Maar wanneer ze een plattere snuit hebben knorren ze de gehele dag. Een soort biggetjes lijken het dan. Heel schattig maar voor de hond erg vervelend.

Moet je je eens voorstellen dat je het de gehele dag benauwd hebt. En dat is dan alleen in rust. Wanneer ze lopen, spelen of op warme dagen krijgen ze nog minder lucht. Dan hebben de Fransjes met de platte snuiten het echt heel zwaar.

Hoewel ik dol ben op dit ras – ik kom er later op terug waarom – zijn we denk ik een beetje doorgeslagen in de platte snuiten. Het kon niet plat genoeg zijn. Een hond met iets meer snuit, als mijn hond, voldeed niet aan de rasstandaard en kon rekenen op afkeurende blikken. Knorren hoorde erbij en die benauwdheid moest de hond maar voor lief nemen.

Daarnaast zijn er nog wat veel voorkomende gezondheidsproblemen waaronder allergieën en hernia’s.

Maar ondanks deze gekkigheden merk je dat eigenlijk nooit aan je Bull. Het zijn zulke taaie, stoere hondjes. Dat vind ik ook één van de leukste eigenschappen van de Franse Bull.

Waarom zou je überhaupt zo’n hond nemen?

Onderaan het nieuwsartikel dat ik hierboven deelde staan allerlei reacties. En die zijn niet mals. Hoe mensen het in hun hoofd halen om zo’n hond te nemen én die baasjes verdienen ook straf.

De reden waarom veel mensen een Franse Bulldog willen is, omdat het hip is. Het is echt zo’n mode hondje zoals de Chihuahua en de Shitzu dat jaren geleden waren. Dit heeft als nadeel dat er behoorlijk doorgefokt wordt met kneusjes als gevolg.

Veel mensen willen ook een Franse Bulldog, omdat ze verliefd zijn geworden op het ras. Daar ben ik er één van. Wanneer je een Bull ontmoet ben je verkocht. Ze hebben zo’n uniek karakter, zijn stronteigenwijs en ontzettend aanhankelijk. Daarbij halen ze de meest gekke dingen uit, zitten ze boordevol energie en ze zijn zo intelligent. Je kunt ze alles leren zolang je maar genoeg geduld hebt.

Daarom hoop ik ook echt dat ze het ras nooit helemaal afschaffen. Gezonder mag zeker maar ik zou niet meer zonder een Bulletje kunnen. Ze zijn onderdeel van het gezin op een manier die geen enkele andere hond kan zijn.

Maar van mij mogen die snuitjes ook wat minder plat, want je gunt het die vrolijke clowns natuurlijk niet dat ze het altijd benauwd hebben.

En als ik nou een hondje van Marktplaats haal?

Mijn hond heb ik ooit gekocht via Marktplaats. Bij een stel die meerdere Bullen had en waar pa en ma aanwezig waren. Ja, schandalig, ik weet het. Maar toch snap ik waarom veel mensen het doen. We waren namelijk eerst bij een fokker wezen kijken.

En dat is niet zo goed bevallen.

Je moet namelijk bewijzen of jij hun hondje waard bent. Ja echt! Dus je staat op een wachtlijst en dan wordt per nestje bekeken of jij waardig genoeg bent om een hondje met hun stamboom in huis te nemen. Wil je niet meedoen aan shows? Dan krijg je de “misbaksels”. Wij hebben daar met open mond gezeten bij de fokker en toen besloten daar nooit een hondje vandaan te halen.

Dat is volgens mij ook precies de reden waarom er zo’n levendige handel is in hondjes van dit ras. De vraag is gewoon groter dan het aanbod bij fokkers. En die wisselen toch ook hondjes onderling uit dus uiteindelijk blijft er maar een klein percentage voor de adoptie over.

Eén ding wil ik er wel bij zeggen. Denk goed na voordat je een hond in huis neemt. Nu iedereen de vakanties afzegt is er een enorme vraag naar puppies. Want je hebt nu alle tijd om ze op te voeden. Maar ik vraag me af of mensen zich ook realiseren dat ze straks weer aan het werk of op vakantie gaan en dan zit je ook met de hond…

Wat dat betreft geloof ik absoluut in een wachttijd per puppy. Maar kom op zeg, eerst door een ballotage commissie om een kneusje uit het nest te adopteren. Nee dat gaat mij echt te ver. Zeker als er tientallen mensen op de wachtlijst staan en er 2 nestjes per jaar zijn.

Mijn Marktplaats Fransje is inmiddels 10 en heeft nooit gezondheidsproblemen gehad. Geen allergie, gek ruggetje, slechte heupjes of Cherry Eyes. Helemaal niks. Oké hij vindt het fijn om zijn kwijl aan je net schone broek af te vegen en in gezelschap winden te laten, maar verder is het een geweldige hond. Die bij mij een waardig huisje heeft gevonden.

Laten we hopen dat fokkers zich nu gaan realiseren dat die platte snuiten passé zijn en gezonde snuiten als standaard gaan aanmerken.

Het enige waar ik niet aan kan wennen is die staart…