Home Blog We bezochten de Catacomben van Parijs

We bezochten de Catacomben van Parijs

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De Catacomben van Parijs zijn fascinerend en luguber tegelijk. Het is een massagraf onder de stad Parijs waar zo’n 6 miljoen mensen zijn begraven. Persoonlijk, vond ik het best spannend om deze plek te bezoeken. Zeker het afdalen van de trappen de diepte in, niet goed wetende wat je kunt verwachten.

Maar uiteindelijk vonden we het een ervaring om nooit meer te vergeten en een mooie afsluiter van ons bezoek aan Parijs.

Waar liggen de Catacomben?

De ingang van de Catacomben ligt aan de Avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy, bij de metrohalte Denfert-Rochereau. Vanaf de Champs-Elysées doe je er ongeveer 30 minuten over om er te komen met de metro. Lopen kan ook, maar dan ben je zo’n uur onderweg.

Je kunt het beste je tickets online kopen, want op de dag zelf kunnen ze uitverkocht zijn. Het reserveren van je bezoek is namelijk verplicht en het aantal bezoekers is beperkt. De gangen zijn vrij smal, waardoor het bij te veel mensen toch wel erg claustrofobisch kan worden.

Wat is er te zien?

Catacomben van Parijs

Vanaf het moment dat je de trap naar beneden neemt krijg je toch een beetje de rillingen. Niet alleen omdat het onder de grond best koud is, maar ook het idee dat daar 6 miljoen mensen begraven liggen.

Je krijgt niet echt de tijd om aan het gevoel te wennen want voor je het weet sta je tussen de botten en skeletten en begin je de toch van 1,5km onder grond. Je kunt een audiogids kopen, dit kost €5 extra, en je krijgt dan een rondleiding door de Catacomben. Wij hebben dit niet gedaan omdat we zelf rond wilden kijken.

Na zo’n 45 minuten ben je aan het eind en ga je weer naar de levende wereld. Een bezoek is niet gehaast en je kunt rustig kijken en foto’s maken. Maar het voelt toch een beetje gek om foto’s te maken van deze overleden mensen.

Je ziet als bezoeker slechts een klein deel van het enorme gangenstelsel en er zijn veel gedeeltes waar je niet mag komen.

Zijn de Catacomben van Parijs geschikt voor kinderen?

Of de Catacomben van Parijs geschikt zijn voor jouw kinderen is moeilijk in te schatten. Zelfs als volwassenen vond ik het best griezelig en ik kan me voorstellen dat kinderen hier nachtmerries van kunnen krijgen. Het is ook vrij donker, al is dat natuurlijk niet het engst.

Je kunt zelf het beste inschatten of jouw kleintjes hier klaar voor zijn. Persoonlijk zou ik er alleen heen gaan met wat oudere kinderen, minimaal van de Middelbare School leeftijd. Je wilt niet 25 meter onder de grond zitten en alleen maar een richting op kunnen, terwijl je kleintje niets liever wil dan weg.

Toegangsprijzen

Een entreekaartje kost €29 per persoon en dat is inclusief de audiogids. Wij hebben de last minute ticket gekocht op de dag zelf en deze was €18. De audiogids is dan optioneel en kost €5 extra. Die hebben we toen niet erbij genomen.

Kinderen onder de 18 jaar betalen €5 voor een normaal kaartje en een lastminute ticket is voor hen zelfs gratis.

Is het de moeite waard?

Absoluut! Het is zo’n bizarre, maar unieke ervaring, dat het zonde is als je die mist tijdens je bezoek aan Parijs. Voor kinderen vond ik het zelf niet erg geschikt, maar als je kleintje het aandurft, waarom niet. Vooral het idee is griezelig, want ze laten je nergens schrikken en het is echt mooi gemaakt. Alleen je weet dus dat er 6 miljoen mensen begraven liggen in het gehele gangenstelsel, waar je tijdens het bezoek aan de Catacomben slechts een klein stukje van krijgt te zien.

Een bezoek aan de Catacomben van Parijs kost je een paar uurtjes en toch zijn die het absoluut waard!