Home Blog Wat is er te zien en doen in Bologna?

Wat is er te zien en doen in Bologna?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Bologna, een stad vol charme waar je zomaar eens verliefd op zou kunnen worden. Heb je een citytrip naar deze Italiaanse stad gepland of ben je het nog aan het overwegen? Het staat in ieder geval vast dat er genoeg te beleven valt en het wordt daarmee een trip om nooit te vergeten! Ben je benieuwd naar de ins en outs, lees dan zeker eens onderstaand artikel door. Je leest onder meer hoe het weer in Bologna is (spoiler: warm!) en vindt terug wat je er allemaal kunt beleven!

Waar ligt Bologna?

De stad Bologna (of Bologne) ligt in het noorden van Italië en kent ongeveer 400.000 inwoners. Wil je er naartoe, ga dan uit van een reistijd van ongeveer 14 uur met de auto. Deze tijd is berekend vanuit het centrum van Utrecht naar het centrum van Bologna. Onderweg passeer je een groot deel van Duitsland, om zo via Zwitserland en Milaan richting Bologna te rijden.

Kies je ervoor om het vliegtuig te pakken, dan zit je vanuit Schiphol Amsterdam binnen 1 uur en 45 minuten in Bologna, op vliegveld Guglielmo Marconi di Bologna. Kies je voor een vlucht met een tussenstop, dan ben je vaak ongeveer 3 uur en 45 minuten bezig met je reis. Best te doen dus!

Hoe is het weer?

Bologna kent een mediterraan klimaat. De stad ligt vrij landinwaarts, waardoor het er in de zomer behoorlijk warm kan worden. Een middagtemperatuur van rond de 30 graden is absoluut geen uitzondering! Daar komt nog eens bij dat dergelijke temperaturen zich vaak vier tot vijf maanden voordoen, waardoor het soms wel altijd zomer lijkt te zijn in deze Italiaanse stad.

Lentes, herfsten en winters zitten er natuurlijk ook tussen. Voor al deze seizoenen geldt echter min of meer hetzelfde: ze zijn vrij aangenaam en niet-extreem. De winters zijn meestal erg zacht en daarmee bijna niet te vergelijken met winters van de meer in het noorden liggende landen.

Wat doen in Bologna?

Bologna is erg veelzijdig en er is méér dan genoeg te beleven. Met de verschillende activiteiten en bezienswaardigheden kun je met gemak een aantal dagen vullen. Hieronder vind je drie populaire bezienswaardigheden in Bologna die zonder meer een bezoekje waard zijn.

Piazza Maggiore

Hét hart van de stad: Piazza Maggiore. De letterlijke vertaling? Groot plein! Op dit plein is altijd wel wat te beleven. Zeker in de zomermaanden is het een van de gezelligere plekken in Bologna. Iedere zomer wordt er een tijdelijke openluchtbioscoop opgebouwd waarin je verschillende (klassieke) films kunt bekijken.

Een aantal klassieke en populaire bouwwerken van de stad grenzen aan Piazza Maggiore, waaronder Torre dell`Arengo (met de grootste klok van de stad), Palazzo del Podestà en Palazzo Re Enzo. Kortom, het Piazza Maggiore vormt een ideaal middelpunt vanuit waar je verschillende hotspots van de stad kunt verkennen.

Le Due Torri Torre degli Asinelli

De Torre degli Asinelli ’torens’ zijn een beetje de Twin Towers van Italië. Deze torens zijn al van ver zichtbaar en tekenen daarmee een groot deel van het straatbeeld van de stad. De torens zijn zo’n 97,6 meter hoog en staan een beetje scheef – het blijft immers Italië..

Ben je in een actieve of avontuurlijke bui, dan kun je ervoor kiezen om de torens te beklimmen. Niet van buiten, maar ‘gewoon’ met een trap van bijna 500 treden. Waar je het uiteindelijk voor doet, is het adembenemende uitzicht over Bologna met verschillende imponerende bergen op de achtergrond.

Pinacoteca Nazionale di Bologna

Pinacoteca Nazionale is een populair museum in Bologna. Sterker nog, kunstliefhebbers beschouwen het als een van de belangrijkste musea van Italië. In dit museum vind je verschillende werken vanuit de periode tussen de dertiende en achttiende eeuw.

Veel van (schilder)werken hebben iets te maken met de regio Emilia, waar Bologna ook onder valt. Kunstenaars zoals Guido Reni en Rafaël Santi hebben hun werken hier hangen. Wat het extra bijzonder maakt, is dat het museum is ondergebracht in het voormalige noviciaat Sint Ignatius.

Geschikt voor wie?

Voor wie niet? Bologna is een veelzijdige stad waar veel te beleven valt, voor iedereen. Dus of je er nou komt voor het eten, voor de cultuur of juist om heerlijk te shoppen of een echte chill-vakantie te vieren, deze stad kan het je bieden!

Liefhebbers van authentiek Italiaans eten kunnen terecht bij een van de vele traditionele restaurantjes en cultuurliefhebbers kunnen genieten van een van de musea en van de verschillende bouwwerken en pleintjes die een rijke historie kennen. Shopliefhebber? Ga bijvoorbeeld eens langs bij winkelstraat Via Dell’ Indipendenza en ervaar zelf dat Bologna ook een échte shopstad kan zijn.

Waarom moet je erheen?

Er bestaan ontelbaar veel redenen die een bezoekje aan Bologna (meer dan) rechtvaardigen. Onder veel personen staat de stad bekend als een heuse winkelstad waarin designerketens als Gucci en Armani prachtige winkels hebben staan waar liefhebbers van designerkleding van zullen smullen.

Door de tijd heen is Bologna ook bekend geraakt als een soort concurrent van Florence. Hoewel niet iedereen het ermee eens is, zijn er een aantal vlakken waarop Bologna het kan winnen van Florence. Zo sta je minder in de rij en geniet je van meer rust, terwijl het risico op zakkenrollers lager is. Gelijktijdig ervaar je wel het echte authentieke Italiaanse gevoel met de heerlijkste pasta’s en een flinke dosis aan karakter en cultuur.

In de vergelijking tussen Bologna en Florence tref je wel het ‘lot’ van verschillende grote Italiaanse steden, zoals Milaan, Venetië en (dus) Florence. Ze worden steeds drukker bezocht en massatoerisme zorgt er daarmee voor dat een deel van de authentieke Italiaanse charme verloren gaat. Ben je op zoek naar een stad waarin het gevoel van massatoerisme minder aanwezig is om zo wel het échte Italië te ervaren, dan kan je beter vroeg dan laat Bologna bezoeken!

Binnen nog geen twee uur reizen sta je in de authentieke Italiaanse stad van Bologna. Het klimaat is er doorgaans erg prettig, waardoor je optimaal van de stad kunt genieten. Hoe je precies van deze stad wil genieten, is volledig aan jou. Vaststaat dat Bologna ontzettend veelzijdig is en gelijktijdig vele voordelen biedt ten opzichte van andere (grote) Italiaanse steden. Dus.. Wanneer ga jij?

Wordt Bologna jouw volgende vakantiebestemming?