Home Blog Basel Zwitserland: 40 musea, de Rijn en moderne architectuur

Basel Zwitserland: 40 musea, de Rijn en moderne architectuur

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Basel, Zwitserland is een stad die voor iedereen wel wat heeft. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst, architectuur, of winkelen, Basel heeft iets te bieden. Deze charmante stad ligt aan de rivier de Rijn en is de thuisbasis van 40 musea. Je vindt in Basel ook een modern architecturaal landschap, met gebouwen die ontworpen zijn door enkele van ’s werelds meest gerenommeerde architecten. Dus of je nu een stedentrip of een vakantie naar Basel boekt je komt met mooie verhalen terug.

Basel Stedentrip of vakantie naar Basel

Tegenwoordig is Basel bekend om zijn universiteiten, musea en bruisend nachtleven. De stad heeft iedereen iets te bieden, waardoor het een ideale bestemming is voor zowel een stedentrip of een vakantie naar Basel. Basel heeft mild klimaat, waardoor ze het hele jaar door een ideale bestemming is voor bezoekers.

Basel ligt aan de Rijn op de grens van Zwitserland, Frankrijk en Duitsland, waardoor het een handige stopplaats is voor reizigers op doorreis. Ca. 7 uur doe je erover vanuit Nederland met de auto, maar je kunt Basel ook per trein bereiken. In de stad kun je fietsen of elektrische steps huren, maar je kunt je Basel stedentrip ook prima te voet doen.

Bezienswaardigheden in Basel

Stadhuis Basel

Dit is een van de meest historische en mooie gebouwen van de stad. Het werd in de 13de eeuw gebouwd en was de plaats van veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Basel. Tegenwoordig herbergt het het Stedelijk Museum van Basel, dat het verhaal van de stad vertelt van haar vroegste dagen tot nu.

Mittlere Brucke

Mittlere Brucke, of “Middenbrug”, is een van de meest iconische oriëntatiepunten in Basel. Ze overspant de Rijn en biedt voetgangers een prachtig uitzicht over de oude stad. Mittlere Brucke is ook een populaire plek voor de plaatselijke bevolking en toeristen, want er zijn een aantal winkels en restaurants.

Natuurhistorisch Museum Basel

Dit museum heeft een grote verscheidenheid aan tentoonstellingen, variërend van fossielen en mineralen tot planten en dieren. Behalve de tentoonstellingen biedt het Natuurhistorisch Museum Basel ook allerlei educatieve programma’s aan. Deze programma’s zijn bedoeld om bezoekers op een leuke en boeiende manier over de natuurlijke wereld te leren.

Kathedraal van Basel

De kathedraal van Basel is een kathedraal in romaanse stijl die in de 12e eeuw gebouwd werd. Deze is gewijd aan de Maagd Maria. De kathedraal heeft twee torens, die beide ongeveer even hoog zijn. De kathedraal van Basel is uniek omdat ze een smal schip en koor heeft, wat ongewoon is voor romaanse kerken.

Cultuurmuseum

Dit is een van de populairste musea in Zwitserland. Het herbergt een collectie kunst en kunstvoorwerpen uit de hele wereld. Dit Cultuurmuseum is bekend om zijn schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstwerken. Maar het museum heeft ook een bibliotheek, een onderzoekscentrum, en een verscheidenheid aan educatieve programma’s.

Museum van Schone Kunsten

Een van de oudste en belangrijkste musea ter wereld. Het werd in 1661 opgericht en heeft een collectie van meer dan een miljoen voorwerpen, waardoor het een van de grootste musea van Europa is. Veel kunst van oude Egyptische artefacten tot moderne Europese schilderijen.

Wereldspeelgoedmuseum

Dit museum zit boordevol kindvriendelijke tentoonstellingen en activiteiten, zodat het de perfecte plaats is om even afstand te nemen van het volwassen zijn. Het museum heeft vier verdiepingen met speelgoed en interactieve tentoonstellingen. En als je even pauze nodig hebt van alle opwinding, kun je altijd even uitrusten in het café of snuffelen in de cadeauwinkel.

Zwitserse Brandweermuseum

Het museum documenteert de evolutie van de brandbestrijdingstechniek en -uitrusting van de 18de eeuw tot nu. Het bezit ook een collectie brandweeruniformen, Helmen, en andere memorabilia. Het Zwitsers Brandweermuseum is een mooie plaats om over de Zwitserse brandweergeschiedenis te leren en interessante artefacten van dichtbij te zien.

Spalentor

Dit is een middeleeuwse poort in de stad Basel, Zwitserland. Ze werd in 1356 gebouwd ter vervanging van een eerdere poort die door een storm was verwoest. Spalentor is de enige overgebleven poort van de drie die ooit de stad bewaakten. De andere twee poorten, Spitztor en St. Alban’s Tor, werden beide in de 19de eeuw afgebroken. Spalentor is een imposant bouwwerk van zandsteenblokken. Het heeft twee ronde torens die door een boog met elkaar verbonden zijn.

Tinguely-fontein

Een van de meest unieke en interessante fonteinen in de wereld. De fontein werd in 1961 gebouwd door de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely en is een sculptuur die uit meer dan 100 bewegende delen bestaat. Die onderdelen omvatten alles van pijpen en slangen tot oude fietsen en wasmachines. Tinguely ontwierp de fontein om een voortdurend veranderend kunstwerk te zijn, en dat stelt niet teleur.

Muziekmuseum

Het heeft een uitgebreide collectie muziekinstrumenten, manuscripten en gedrukte muziek, en ook een bibliotheek en archief. In het museum worden ook regelmatig tentoonstellingen en evenementen georganiseerd. Basel is een ideale plaats om te bezoeken voor iedereen die in muziek geïnteresseerd is, want het is de thuishaven van vele wereldberoemde musici en componisten.

Cartoonmuseum

Het museum schetst de ontwikkeling van het medium vanaf het prille begin in de 18de eeuw tot nu, met speciale aandacht voor Zwitserse stripverhalen. Hoogtepunten zijn een replica van Rudolph Töpffer’s vroege stripboek “De Avonturen van Mr. Obadiah Oldbuck” en een verzameling originele tekeningen van Hannes Hegen, de schepper van de populaire “Mäuseburg” serie.

De botanische tuinen

Deze tuinen werden voor het eerst aangelegd in 1874, en vandaag beslaan ze een oppervlakte van meer dan 18 hectare. De tuinen herbergen een grote verscheidenheid aan plantenleven, van zeldzame en bedreigde soorten tot gewone kruiden en bloemen. In de tuinen staan ook een aantal kassen, waarin tropische en subtropische planten groeien. Behalve een mooie plaats om te wandelen en te ontspannen, bieden de botanische tuinen van Basel ook een kans om over de plantenwereld te leren.

Farmaceutisch Museum

Het museum vertelt de ontwikkeling van de farmacie van de oudheid tot nu, en heeft een breed scala aan tentoonstellingen over onderwerpen als farmacie, farmacologie, en medische ethiek. Het museum herbergt ook een bibliotheek en een onderzoekscentrum, waardoor het een ideale plaats is voor zowel studenten als geleerden.

Tot slot over je vakantie naar Basel of stedentrip Basel

Als je op vakantie naar Basel of stedentrip gaat dan zul je zien dat Basel een mooie stad is. Ze is bekend om haar musea, kunstgalerijen, en tegelijk is het een geweldige plaats om wandelingen te maken en van het landschap te genieten. Basel is ook een prima plaats om kinderen mee naartoe te nemen, want er zijn veel kindvriendelijke activiteiten te doen. De stad heeft een aantal parken en speelplaatsen, en ook een dierentuin en verschillende musea die op kinderen gericht zijn. Basel is ook gunstig gelegen, zodat het gemakkelijk te bereiken is vanuit grote Europese steden. Al deze factoren maken Basel tot een ideale bestemming voor een gezinsvakantie of stedentrip.

Wordt Basel jouw volgende vakantiebestemming?