Wanneer ik vertel dat ik met de elektrische auto op vakantie ga, krijg ik eigenlijk altijd dezelfde vraag: hoe vaak moet je dan laden? Mijn antwoord is meestal: minder dan je zou denken. Als je geen elektrische auto hebt verwacht je dat je continu aan het laden bent. In de praktijk valt dat voor de gemiddelde auto reuze mee. Maar hoe zit dat met laden als je met de elektrische auto op vakantie gaat? Je leest het hieronder.
Hoe ver kom je met de elektrische auto?
We zijn nu meerdere keren met de elektrische auto naar Frankrijk geweest. Onze auto heeft een WLTP van zo’n 420km wat in de praktijk neerkomt op 350km. Maar, dan is de batterij geheel leeg. Meestal krijg je met zo’n 80km een melding dat je moet gaan laden. Dus in de praktijk kun je zo’n 270-300 km ver komen op een volle accu.
Dat klinkt niet ver als je het vergelijkt met de gemiddelde brandstofauto, dat ben ik met je eens. En het betekent dat je een andere mindset zult moeten hebben wanneer je op vakantie gaat met de elektrische auto. Wij hebben altijd een brandstofauto erbij gehad voor als we op vakantie gingen, juist doordat je maar 300km ver komt op een volle accu. Maar inmiddels hebben we die brandstofauto ook weggedaan en gaan we met de elektrische auto op vakantie.
Waarom? Omdat elektrisch rijden nou eenmaal enorm fijn is. Het is stil, de meeste elektrische auto’s kunnen zelfstandig rijden dus filerijden is een makkie en een volle tank kost zo’n €40 langs de snelweg. En als dat betekent dat we elke 3 uur zo’n 15 -20 minuten moeten laden, tja, dan is dat zo. We hangen de auto aan de lader, gaan naar het toilet, halen koffie of wat lekkers en daarna is het alweer bijna tijd om verder te rijden.
Waar vind je laadplekken in het buitenland?
Stel, je durft het aan om met de elektrische auto naar het buitenland te gaan, hoe vind je dan laadplekken? Wat ik zelf altijd doe is via een routeplanner voor elektrische auto’s – zoals deze van de ANWB – mijn route bekijken. Deze tool laat zien waar je langs de route kunt laden. Deze plekken noteer ik altijd ergens en stel ik in mijn navigatie in als tussenstops. Mijn auto heeft een slimme navigatie die ook de laadplekken daarin meeneemt, maar ik kies liever zelf mijn laadplekken zodat ik weet dat er een restaurant en toilet bij zit.
Heb je een Tesla dan maak je gebruik van de vele Tesla laadplekken in Europa. Deze staan in je navigatie en de auto stuurt je er automatisch naartoe wanneer het tijd is om te laden. Als je geen Tesla hebt kun je toch gebruik maken van een aantal Tesla laadpunten. Het voordeel is dat je hierdoor een grotere keus hebt aan laadpunten. En bij elk Tesla laadpunt zit een restaurant en toilet in de buurt. Je vindt deze punten vaak bij een winkelcentrum, bedrijventerrein of naast een hotel, allemaal vlakbij de snelweg.
Hoe betaal je voor het laden in het buitenland?
De laadpas die je in Nederland gebruikt kun je in het buitenland ook bij de meeste laadpalen gebruiken. Wij gebruiken de pas van de ANWB, maar er zijn er nog veel meer die ook in het buitenland werken. De kosten worden dan gewoon van je rekening afgeschreven.
Bij een Tesla punt betaal je via de Tesla app. Deze kun je downloaden in de app store. Hierna koppel je een betaalmiddel aan jouw account en je bent klaar om te laden. Zoek in de app naar het laadpunt waar je wilt laden en geef aan op welk nummer je jouw auto aansluit, in de app kun je nu starten met laden.
Houdt er rekening mee dat veel laadpunten een boete rekenen wanneer een lader bezet houdt terwijl jouw auto vol is. Dit kan vrij snel oplopen, dus zorg dat je de auto ook weer netjes weghaalt als deze vol is.
Laden op je eindbestemming
Hoe vaak we laden als we met de elektrische auto op vakantie gaan is ook afhankelijk van onze eindbestemming. Als we weten dat je daar niet kunt laden dan zorgen we dat we met een volle accu aankomen. Meestal zoeken we dan een laadpunt op maximaal 30 minuten van onze eindbestemming. Heel frustrerend als het einde in zicht is, zeker na een lange reis. Maar geloof me, ik heb weleens met een vrijwel lege auto gezeten zonder een laadpunt in de buurt, dat wil je echt niet.
Bij de elektrische auto heb je waarschijnlijk ook een stekker voor het normale stopcontact gekregen. Deze zou je op je eindbestemming kunnen gebruiken om de auto op te laden, al duurt dit echt dagen voordat de auto vol is. Prima in geval van nood. Check jij wel vooraf of je mag laden, want bij veel huisjes en campings staat in de voorwaarden dat dit niet is toegestaan.
Meer lezen over elektrische auto’s? Bekijk hier alle artikelen