Home Blog Wat kun je zien en doen in Luik?

Wat kun je zien en doen in Luik?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Luik vind je aan de Maas, zo’n 30 kilometer vanaf Maastricht. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Luik. Deze stad heeft een kleine 200.000 inwoners en is hiermee één van de grootste gemeentes in België.

Het bevindt zich in het gedeelte waar de hoger gelegen Ardennen overgaan in het heuvelachtige landschap Haspengouw. Luik is hiermee dan ook omringd door heuvels. En ligt precies daar waar de rivier Ourthe overgaat in de Maas. Je kunt Luik bereiken met de auto, het openbaar vervoer of met het vliegtuig.

Het weer in Luik

Net als Nederland, geniet ook Luik van een zeeklimaat. De beste maanden voor een stedentrip naar Luik liggen van mei tot en met september. Je hebt dan minder kans op neerslag en de meeste kans om lekker in het zonnetje ergens op het terras te kunnen zitten.

In juli kun je hier de hoogste temperatuur verwachten. Gemiddeld is deze rond de 21 graden. In januari kan het flink fris zijn, met een gemiddelde van 3 graden. In de maanden december en januari maakt je paraplu de grootste kans om flink gebruikt te worden. Maar het gehele jaar door kun je best wat neerslag verwachten in Luik.

Wat kun je doen in Luik?

Voor historische cultuur liefhebbers is er meer dan voldoende te bezichtigen tijdens je stedentrip naar Luik. De stad bezit meerdere historische gebouwen, diverse kerken en kathedralen en schitterende pleinen om fijn een stukje cultuur te snuiven.

Aan de Place de la Cathédrale, een schitterende historische locatie vind je de Cathédral de Liege. Deze religieuze kathedraal werd gebouwd in 1240. Ze werd gebouwd met zeer zuivere lijnen en door het gebruik van Maasblauwe hardsteen en Lorraine okerkalksteen geeft dit een uniek gezicht. In de muurschilderingen vind je het leven van de maagd en Sint-Paulus terug. De portretten van de bisschoppen zijn vervaardigd in neogotische stijl.

Eglise St-Jacques

De Eglise St-Jacques aan de Place Saint Jacques is ook zeker een bezoek waard. Een zeer fraaie rustgevende plek. De kerk stamt uit de in 1015 opgerichte Benedicter abdij Saint Jacques. Van binnen is de decoratie zeer uitbundig en er is een schitterend historisch orgel te vinden. Een geweldig imposant gebouw wat prima zelfstandig te ontdekken is.

Te voet op ontdekkingstocht

Zelfstanding op ontdekkingstocht gaan? Dit gaat perfect wanneer je de digitale tour boekt. Via een app ontdek je op een unieke en betaalbare manier de hele stad. Een spannend spel om met het hele gezin te spelen. Je start op Place Saint Paul en via de app op je smartphone word je de hele stad doorgeleid. Je bezoekt charmante plaatsen, beantwoord de vragen en voert zoekopdrachten uit.

Superhandig, je bepaalt zelf wanneer je start, stopt of even pauzeert. Ook de city app Luik is gratis te installeren en de perfecte manier om spelenderwijs de stad te ontdekken.

Opera Royal de Wallonie-Liège

Midden in de stad aan de place de l’Opera vind je het statige gebouw “Opera Royal de Wallonie- Liège”. Binnenin een lust voor het oog en via de website van de Opera zijn er kaarten te reserveren voor indrukwekkende opera’s. Voorafgaand aan jouw optreden naar keuze kun je er heerlijk dineren. Alle ingrediënten voor een chique avondje uit.

De magie van verschillende culturen

Specialiteiten uit verschillende landen ontdek je op de Marché de la Batte. Op zondagochtend vind je van Quai Rossevelt naar de Quai de Maastricht maar liefst 3 km aan kraampjes. De mMarché de la Batte is dan ook de grootste markt van België. Je vindt er een schat aan kleding, antiek, rommelmarkt, dieren, maar ook groente en fruit, vis en vlees. Een heerlijke plek om gemoedelijk rond te lopen en nieuwe smaken te ontdekken. Op een goede dag kan deze markt wel 100.000 bezoekers trekken, de markt is dan ook bekend door heel Belgié.

Een bezoek aan de Marché de la Batte is perfect te combineren met het heerlijke straatje waar je de Luikse trappen kunt vinden. De Luikse Trappen van Bueren hebben maar liefst 374 treden en brengen jou van het oude historische centrum naar de ruïnes van de citadel. Het is een pittige beklimming, maar je wordt goed beloond met een schitterend uitzicht over geheel Luik.

Bruisende energie in Le Carré

Een schat aan winkeltjes en eetgelegenheden zijn er te vinden in de wijk Le Carré. Tijdens openingstijden is het hier heerlijk vertoeven. Hier vind je de diverse kledingwinkels, hemelse smaken bij de traiteurs en gezellige kleine oude straatjes om doorheen te wandelen. Le Carré is een populaire uitgaansplek voor jongeren.

Luik is dé perfecte plaats voor een stedentrip voor ieder. Als gezin kun je er genoeg beleven met het stadsspel via de smartphone. Historische cultuur liefhebbers beleven hun voldoening bij de vele historische gebouwen en religieuze plaatsen. Als koppel is een bezoek aan de Opera, de kers op de taart. En voor de jongeren bruist het van de energie in Le Carré.

Luik is vernieuwend en historisch tegelijk. De stad heeft een stoffige, grijze reputatie, maar niets blijkt minder waar. Er valt voor ieder veel te beleven in Luik, zowel overdag als in de avonduren is het er goed vertoeven. Luik bezit een schat aan historie en is perfect om te gaan shoppen.