Valkenburg: wandelen, fietsen, bezienswaardigheden en mergelgrotten

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Eigenlijk ga je te weinig op pad in eigen land. Terwijl Nederland toch echt heel mooi kan zijn. Zo gingen wij een tijdje terug naar Limburg voor de Mergellandroute. En hoewel Valkenburg hier geen onderdeel van uitmaakt zijn we toch even wezen kijken.

Zuid-Limburg heeft ons sowieso erg verrast. Het heuvelachtige landschap is toch wel compleet anders van volgebouwde vlaktes die we hier in het westen hebben. Plus de sfeer en de gezelligheid deed ons denken aan vakantie. Alles op nog geen 3 uur rijden van huis.

Valkenburg heeft alles wat je van een vakantieplaats kunt verwachten: cultuur, een prachtige omgeving, activiteiten, bezienswaardigheden en veel wandel- en fietsroutes. Laten we beginnen met het laatste!

Wandelen en fietsen in (de omgeving van) Valkenburg

Valkenburg is het startpunt voor veel fiets- en wandelroutes door de omgeving. Zelf ben ik niet zo’n fietser, behalve op vakantie. Dan vind ik het juist heel fijn om zo de omgeving te verkennen. Mits het lekker weer is. Dat dan weer wel.

Vanuit Valkenburg vertrekken er 7 officiële fietsroutes. De kortst is 28km lang, de langste 75km. Maar die laatste is dan wel weer de wijnroute. Wat dan weer geen goede combinatie is, dat wordt dus proeven en wat flesjes meenemen naar huis. Of in de buurt overnachten.

Deze en alle andere fietsroutes in en om Valkenburg vind je op de Visit Zuid-Limburg website.

Wandel je liever? Dan ga je je hier ook zeker niet vervelen. Wat dacht je van een route langs de verbazingwekkend vele kastelen in Zuid-Limburg of een pittige wandelroute van 15km door het heuvelachtige landschap. Ook leuk is om een tocht door de stad te maken met een gids. Die laten je meestal toch weer plekjes zien waar je normaal niet komt.

Goed om te weten, heb je de hond mee dan mag deze buiten de bebouwde kom vrij rondlopen. Binnen de bebouwde kom is aanlijnen verplicht.

Deze en andere wandelroutes vind je ook terug op bovenstaande website!

Activiteiten en bezienswaardigheden

Valkenburg en de omgeving staan bekend om de mergelgrotten. Voor kinderen is de leukste manier om deze te bezichtigen een bezoekje aan Mergelrijk. Hier ga je onder de grond en kan je sculpturen bekijken. Hier ben je – zeker met kinderen – wel een aantal uurtjes zoet. Zeker als je nog even blijft hangen voor een hapje en een drankje.

Een andere leerzame activiteit is een bezoekje aan de allerlaatste kolenmijn van Nederland. Hier zie je hoe het er onder de grond aan toe ging en krijg je een rondleiding van een ex-mijnwerker die je ook laat zien hoe de machines werken. Deze rondleiding duurt in totaal 75 minuten. Je vindt de Steenkolenmijn aan de Daalhemerweg 31 in Valkenburg.

Heb je altijd al eens naar Lourdes gewild maar is het er nooit van gekomen? Dan kan je in Valkenburg terecht voor een replica van de grot in het Franse plaatsje. Meer over de grot en de diverse activiteiten vind je bij hun op de website.

Een andere manier om rust te vinden is een bezoekje aan de thermen Thermae 2000. Dit is een enorm wellnesscentrum met diverse baden, sauna’s eetgelegenheden en zelfs een eigen hotel met sindskort ook jacuzzi suites. Een dagje naar de sauna kost €37,50 een dagdeel zo’n €25. Op dinsdag is er badkledingdag mocht je dat prettiger vinden.

Wil je wat meer actie? Dan is er de AGOGO heuvel. Hier hebben ze onder andere een rodelbaan, een survivalgedeelte en een kabelbaan. Ook zij hebben naar aanleiding van de corona-uitbraak de regels wat aangescherpt. Zo moet je vooraf verplicht je kaartjes reserveren en moet je op tijd zijn voor jouw tijdslot. Alle andere maatregelen plus de activiteiten en prijzen daarvan lees je op: agogovalkenburg.nl

Natuurlijk hoort er in het lijstje ook een pretpark. In Valkenburg vind je pretpark de Valkenier. Een familiepretpark waar kinderen lekker kunnen rondrennen en van de glijbaan kunnen gaan. Er zijn wat attracties maar het is allemaal wat gemoedelijker en kleinschaliger dan de grotere pretparken. Entreekaartjes kosten €15,50 per persoon, kinderen onder 2 jaar zijn gratis.

Cultuur, kastelen en lekker eten

De omgeving van Valkenburg zit boordevol musea en culturele bezienswaardigheden. Alleen de stad zelf al is perfect als je van het bezichtigen van oude steden houdt. Hier vind je alles van Romeinse catacomben tot het oudste openluchttheater.

In de stad zijn er bijna 200 rijksmonumenten te vinden. Van de kasteelruïne tot het station en het Spaans leenhof waar je de oudste VVV van Nederland vindt.

Verder staat de omgeving van Valkenburg bekend om de vele kastelen. Aanraders zijn Chateau Gerlach, Chateau Wittem en Kasteel Geulzicht. Hierboven bij de fietsroutes heb ik een link gedeeld met een route langs de kastelen. Maar je kunt ook zelf een route uitstippelen langs de Chateaus die je wilt zien. Meer informatie over de kastelen om en rond Valkenburg vind je hier.

Dan blijft er nog één ding over en dat is shoppen! En lekker eten. Beiden kan prima in Valkenburg en omgeving. Overal zijn er gezellige tentjes – sommigen in authentieke gebouwen – met terrassen waar je heerlijk mensen kunt kijken. Het zal in deze tijd wellicht iets anders gaan dan je gewend bent maar je kunt er nog steeds een leuk verblijf van maken. Informeer vooraf bij het restaurant naar keuze of je moet reserveren of dat er andere richtlijnen gelden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Daarbij heeft Valkenburg ook een gezellig winkelcentrum met lokale boetiekjes en de landelijke ketens. In de wintermaanden hebben zij ook een leuke kerstmarkt die een bezoekje waard is. Al zal het in deze tijd afwachten zijn of die ook daadwerkelijk doorgaat.

Dit waren alle bezienswaardigheden en activiteiten in Valkenburg. Laat me weten hoe jouw uitstapje naar deze stad in Zuid-Limburg is geweest!