Burg Eltz bezoeken: wat kun je er zien en doen?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Burg Eltz is een ruim 900 jaar oud kasteel, gebouwd op een 70 meter hoge rots in een verscholen bosrijk dal van het Eltzer Wald. De burcht is aan drie zijde omringt door het riviertje de Elzbach en staat in alle rust ver van de bewoonde wereld.

Oorspronkelijk is Burg Eltz gebouwd als een kleine wachtpost langs een belangrijke handelsroute tussen de Moezel en de Eifel. Op deze plaats zijn restanten van Keltische en Romeinse fortificaties gevonden. Het is een groot kasteel met meer dan 100 kamer en ruimte voor meer dan 100 gasten.

Bijzonder aan het kasteel is dat het in 900 jaar al meer dan 34 generaties in het bezit is van de familie Eltz. Het kasteel is diverse keren aangevallen, maar is nooit ingenomen. Burcht Eltz is in 3 delen opgedeeld, waar in het verleden 3 takken van de familie in het kasteel woonde. Het Kempernisher deel in momenteel gebruik als woonhuis en de delen Rübenach en Rodendorf zijn geopend voor publiek.

Waar ligt de Burg Eltz en hoe kom je er

Burgt Eltz ligt nabij de plaats Wierschem in de deelstaat Rijnland-Palts, nabij de rivier de Moezel. Ben je op vakantie in de Eifel of Moezel, dan is de burcht een dagtocht waard.

Met de auto rij je vanaf Utrecht in ruim drie uur naar het kasteel. Parkeer de auto in Moselkern of Wierschem. Vanuit hier maak je een mooie, korte wandeling (15 minuten) naar de ingang via een zeer toegankelijke route. Kies voor de shuttlebus als je slechter ter been bent.

Het weer bij Burcht Eltz

In de regio van Burcht Eltz heerst een gematigd zeeklimaat. Het groene karakter van de heuvels in de Eifel laten zien dat het hier regelmatig regent. Vooral in de late herfst en winter valt meer neerslag, soms in de vorm van sneeuw. Hou hier rekening mee als je de burcht bezoekt.

Tijdens de zomer is het overwegend droog met een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 graden in augustus. De winters zijn redelijk vergelijkbaar met Nederland. Het is niet heel koud, en de temperatuur zakt slechts af en toe onder het nulpunt. Bezoek je Burcht Eltz in de herfst, dan geven de herfstbladeren het kasteel een spectaculaire aanblik.

Wat is er te doen?

Burcht Eltz bezoek je om het kasteel en de omgeving te ontdekken. Koop een kaartje en je krijg een 40 minuten durende rondleiding door een ervaren gids, gevolgd door een bezoek aan de schatkamer en het Binnenplein. Er is een Nederlandstalige flyer beschikbaar met informatie over het kasteel.

Vanaf de buitenkant is de burcht door zijn ligging op een rots vanaf alle kanten fotogeniek. De omgeving nodigt uit tot een flinke wandeling. Het kasteel is tussen 1 april tot 1 november geopend vanaf 09.30 tot 17.00 Tijdens de winter is de burcht alleen vanaf de buitenkant te bewonderen.

Bezienswaardigheden Burg Eltz

Als fotomoment is de brug naar de burcht ongeëvenaard. Wandelend zie je de brug al van afstand liggen. Oorspronkelijk stond hier een ophaalbrug over het water van de Elzbach. Deze is vervangen door een vaste brug van baksteen.

Het Rübenach Huis uit 1472 is in laatgotische stijl opgetrokken. Door de ingang loop je eerst naar de wapenkamer. Hier staat de oudste kanonsloop ter wereld en een collectie steek- en slagwapen plus geweren uit de 14e tot 17e eeuw. Aan de wand hangen harnassen en schilden. De Rübenacher Benedenzaal uit 1311 was het oorspronkelijke woonhuis van de familie Eltz-Rübenach. Het schilderij ‘Madonna met kind en wijndruiven’ is een bekend meesterwerk van Lucas Cranach de Oudere. De Rübenacher bovenzaal is hebruikt als slaapvertrek. Het houten hemelbed is rijk gedecoreerd in Bourgondische stijl. Glas-in-loodramen geven en rijk beschilderde wanden de kamer een kleurrijke uitstraling.

De Ridderzaal was de gemeenschappelijke ruimte voor alle inwoners en in gebruik voor vergaderingen tot feesten. De zware eiken plafondbalken contrasteren mooi met harnassen aan de muur. De Vlaggenkamer valt op door een gewelfd plafond. Deze ruimte diende als woonkamer, kapel, en eetkamer.

De Schatkamer is het indrukwekkendste deel van de burcht. Hier staan meer dan 500 stukken tentoongesteld die deel uitmaken van de 900-jarige geschiedenis van Burcht Eltz. Naast gouden en zilveren munten zijn er veel bewerkte sieraden te bezichtigen. Daarnaast staan er porseleinen en glazen kunstvoorwerpen plus een collectie sier- toernooi en strijdwapens. Ga ook op zoek naar enkele rariteiten zoals het beeldje van de dukatenpoeper.

Vertrek vanaf het dorpshuis in Wierschem voor de 12 kilometer lange Traumpfade. Wandel langs het Moezelplateau en het water van de Elzbachtal naar de Middeleeuwse burcht Pyrmont en de waterval aan de Pyrmonter Molen. Volg het kronkelende riviertje Elzbach tot aan Burcht Eltz. Volg het pad door het bos tot de molen van Ringelstein. Trek voor de wandeling ongeveer 4 uur uit en vergeet geen stevige schoenen aan te trekken.

Voor wie is Burg Eltz

Burg Eltz is een mooi kasteel voor jonge en oudere bezoekers. Voor kinderen is een kasteel altijd en spannende bestemming, terwijl ouderen meer oog hebben voor de architectuur en de collectie Middeleeuwse wapens, meubels en kunstvoorwerpen. Ben je slecht ter voet, dan brengt een pendelbus je naar de ingang. Hou je van een flinke wandeling, neem dan Burg Eltz op als tussenstop tijdens de wandeling. Neem een pauze bij het restaurant en geniet met een hapje of drankje van een mooi uitzicht.

Waarom zou je Burcht Eltz gaan?

Burg Eltz staat bekend als een van de mooiste kastelen in Europa. Ben je geïnteresseerd in deze machtige bouwwerken en op vakantie in de regio Moezel of Eifel, dan is een trio naar het kasteel een welbestede dag. Logeer je in de stad Cochem aan de rivier de Moezel, dan is Burcht Eltz eenvoudig bereikbaar. Geniet van de burcht, maar ook van al het natuurschoon waartussen het kasteel is gebouwd.