Home Blog Hameln in Duitsland, de stad uit het sprookje!

Hameln in Duitsland, de stad uit het sprookje!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Wie kent de rattenvanger van Hamelen niet? Wist je dat je deze stad kunt bezoeken? Of het sprookje waargebeurd is daar verschillen de meningen over, maar je kunt zelf op rattenjacht door de stad. Fictieve ratten natuurlijk.

Door de straten van Hameln, zoals de stad officieel heet, zie je allerlei tegeltjes op de grond met daarop gouden ratten. Zij wijzen je de weg naar de bezienswaardigheden in de stad. Alles draait in deze stad om het bekende volksverhaal wat je waarschijnlijk kent van de musical of de verhalen van de gebroeders Grimm.

In de verhalen lokt de Rattenvanger van Hamelen de ratten weg uit de stad door te spelen op een fluit. Wanneer de stad hem hier niet voor betaalt, doet hij hetzelfde, alleen dan met de kinderen van de stad. In de meeste verhalen loopt het dan helaas niet zo goed af met de kinderen.

Sprookjes van vroeger waren best eng!

Toch hoef je als bezoeken van Hameln in Duitsland nergens bang voor te zijn. Het juist de ideale plek voor een leuk dagje uit.

Waar ligt Hameln in Duitsland?

Hameln ligt tussen de plaatsen Bielefeld en Hannover in de deelstaat Nedersaksen. Vanaf de Nederlandse grens bij Arnhem is het nog zo’n 3 uur rijden. Het ligt wel op dezelfde hoogte als Arnhem, je rijdt enkel in Oostelijke richting.

Het plaatsje ligt aan de rivier Wezer, deze stroomt langst de stad. Er is een ringweg rond de stad waar je binnenin de meeste bezienswaardigheden en hotels zult tegenkomen.

Er is een brug die het centrum van de stad verbindt met een groen eiland. Dit is ook een toeristische attractie waar je met name kunt wandelen.

Maar de meeste mensen zullen komen voor de rattenvanger, en die kom je zeker, zijn beeld is namelijk een van de bezienswaardigheden in de stad.

Bezienswaardigheden in Hameln

De eerste bezienswaardigheid is het beeld van de Rattenvanger van Hamelen. Je vindt deze in het centrum aan de Osterstrasse, een lange winkelstraat door de stad.

Het beeld zelf is niet heel bijzonder maar het is leuk als je er een keertje geweest bent. Je ziet hem staan met zijn fluit.

Wil je meer meekrijgen van het verhaal dan is er het Hameln Museum. Ook deze ligt in de Osterstrasse. In het museum zie je verschillende manieren waarop door de jaren heen het verhaal wordt verteld. Onderdeel van je bezoek is het mechanische theater wat het verhaal vertelt.

Ook in het Hameln Museum draait alles om de rattenvanger.

Bij het Museum zit een café. Dit is zeker op zonnige dagen een heerlijk terras om even bij te komen van al dat rattengeweld.

Heb je nog niet genoeg gekregen van het verhaal? Dan kan ik je het Hochzeitshaus aanraden. Wanneer de klokken gaan luiden kun je hier het verhaal bekijken. Tevens is het Hochzeitshaus ook een prachtige gebouw om te bekijken. Dus maak hier zeker een tussenstop.

Kan je geen ratten meer zien? Neem dan eens een kijkje in de kerken van de stad. De Marktkerk bijvoorbeeld met de prachtige glas-in-lood ramen. Of de Sint-Bonifatius kerk vlakbij het water.

En dan zijn er nog de vele restaurants en winkels.

Winkelen en eten/drinken

Rattenvangersouvenirs zijn hier zeker te koop, maar je kunt ook lekker winkelen in Hameln. Het centrum beschikt over een aantal winkelstraten met kleine, lokale winkels en internationale ketens als H&M die we kennen van thuis.

Er is ook een groot winkelcentrum waar je ook handig kunt parkeren. Hier veel bekende winkels als New Yorker, WE Fashion en Hunkemoller.

In de winkelstraten kom je ook een hoop restaurants tegen. Van snackbars tot Italiaanse restaurants, lokale specialiteiten tot de Burger King. Je zult altijd iets tegenkomen wat je lust. Ze hebben er zelfs pannenkoeken.

Het is lastig om te bepalen wat nou het beste restaurant is voor jou. Wat wij meestal doen is, als we trek krijgen, op de kaart kijken van de restaurants in de buurt. Meestal kiezen voor lokale gerechten in combinatie met een glas bier uit de streek. Klink goed, vind je niet?

Hotels in Hameln

Er zijn een handjevol hotels in Hameln. Je kunt er overnachten, maar leuker is het om er buiten te zitten. Niet zo ver van Hameln vind je het Teutoburgerwoud. Dit is een groot natuurgebied met grote rotspartijen en veel wandel- en fietsroutes. Je kunt er zelfs een kanotocht maken,

In dit gebied zijn er tientallen hotels, vakantieparken en huisjes te vinden. Vanuit waar je heel makkelijk een uitstapje kunt maken naar Hameln.

Een ander uitstapje in de buurt is de stad Bielefeld, vol monumentale gebouwen, veel winkels en goede restaurants.