Home Blog Bielefeld bezienswaardigheden: 6 die je niet mag missen!

Bielefeld bezienswaardigheden: 6 die je niet mag missen!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Bielefeld is misschien niet de eerste plaats waar je aan denkt voor een uitje in Duitsland. Toch is het een hele bekende plaats, al is het alleen maar, omdat Dr. Oetker hier vandaan komt. Je kunt de fabriek bezoeken als je naar Bielefeld gaat en een kijkje nemen in de spreekwoordelijke keuken van het merk. Je leert hier meer over de geschiedenis en hoe de producten gemaakt worden.

Lijkt dit je niks dan is er nog veel meer te doen in Bielefeld. Het is namelijk een stad met een rijke historie en monumentale gebouwen.

Om in Bielefeld te komen kun je het beste met de auto gaan. Dit is de snelste route, met zo’n 1,5 tot 2 uur rijden vanaf de Nederlandse grens. De reistijd is afhankelijk van de plaats waar je de grens over gaat. Vanaf Oldenzaal zo’n 1,5 uur, vanaf Arnhem ruim 2 uur.

Ga je liever met het openbaar vervoer? Dan kun je met de ICE internationale trein naar Bielefeld reizen of gebruik maken van het lokale treinvervoer in Duitsland.

Je vindt het plaatsje Bielefeld dan tussen Dortmund – ook een leuke stad! – en Hannover. Een gebied wat met name bekend staat om de industrie. Daarom zul je hier niet snel zo’n historische stad als Bielefeld verwachten.

Parkeren kun je het beste doen in de garages in het centrum zoals Loom Parkhaus, Contipark of Tiefgarage Welle. Vanaf hier loop je ook heel eenvoudig naar de mooiste bezienswaardigheden waaronder het oude gemeentehuis en Sparrenburg.

Bielefeld bezienswaardigheden

Altes Rathaus

Bron: Wikimedia Commons

Het Altas Rathaus, het oude gemeentehuis, is de eerste bezienswaardigheid in Bielefeld die we gaan bekijken. Een prachtig, historisch gebouw uit 1903 met binnen een maquette van hoe Bielefeld er in 1650 uitzag.

Je vindt dit gebouw op enkele minuten lopen van de parkeergarages die ik hierboven heb beschreven dus lekker centraal. En zeker op zonnige dagen een prima plek voor foto’s en wat rust.

Alter Markt van Bielefeld

Zou je weer teruglopen van het oude gemeentehuis naar de winkels en parkeergarages dan kom je langs de Alter Markt. Dit zijn pittoreske gebouwen die dateren uit dezelfde periode als het gemeentehuis.

Je vindt hier ook de Altstädter Nicolaikirche evenals allerlei winkels en een paar terrasjes.

Het Theater aan de Oude Markt is hier ook gevestigd en is eveneens een bijzonder gebouw. Aan de zijkant zit er een wijnstube waar je niet alleen wat lekkers kunt eten, ook het eten is er erg goed. En wij zijn niet de enige die dat vinden. Ook de reviews op Google zijn lovend. Plus op een zonnige dag kun je hier plaatsnemen op het terras.

Weet wel dat je in Duitsland nog steeds mag roken buiten op het terras. Voor sommigen een zege, voor anderen iets minder plezierig.

Sparrenburg

Sparrenburg is dé bezienswaardigheid in Bielefeld. Van alle bezienswaardigheden in deze stad is dit degene die je moet bezoeken. Vanaf de garages hierboven is het zo’n klein kwartiertje lopen. Je kunt ook met de auto, maar leuker is het om door de historische stad te struinen.

Sparrenburg is een oud kasteel gebouwd op een heuvel. Het kasteelterrein is het gehele jaar door geopend voor bezoekers. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad en de groene omgeving.

De toren is ook te bezoeken, maar daarvoor betaal je €1,50 voor een kaartje. De toren is geopend in de maanden april t/m oktober van 10:00 tot 18:00 uur.

Dr. Oetker fabriek

Bij Dr. Oetker denk je aan: toetjes! Maar misschien minder aan Bielefeld. Terwijl dit toch echt de plek is waar het merk vandaan komt.

Je vindt de fabriek nog steeds in deze stad, net buiten het centrum van Bielefeld vlakbij het Sparrenburg kasteel. Er worden in de fabriek dagelijks gratis rondleidingen gegeven die behalve leerzaam ook een beetje lekker zijn. Je mag namelijk voelen, ruiken en proeven.

Echt ik heb nu al trek in dat toetje, jij niet?

Ravensberger Spinnerei

Bron: Wikicommons

De Ravensberger Spinnerei deed in het verleden dienst als een van de grootste spinnerijen van Europa. Tegenwoordig is het onderdeel van het Ravensberger Park dat voornamelijk wordt gebruikt voor culturele doeleinden.

Behalve een kunstmuseum vind je hier ook een restaurant en een bioscoop. Maar je kunt ook net als de meneer hierboven in het park genieten van het groen en de rust.

Plus het is een prachtig gebouw natuurlijk!

Bielefeld Kerstmarkt

De laatste van de bezienswaardigheden in Bielefeld die je niet mag missen is de kerstmarkt. Toch wel de leukste tijd van het jaar om in de stad te zijn. Met duizenden lampjes en versieringen. Plus natuurlijk de gezellige kraampjes met veel eten, drinken, prullaria, maar vooral gezelligheid.

De kerstmarkt vindt plaats in het oude centrum van de stad waar ook de meeste historische gebouwen staan die ik hierboven heb genoemd. Wat je echt niet mag missen is een lekker glaasje glühwein en een zakje gesuikerde amandelen. Ook een lekkere Duitse braadworst gaat er altijd wel in. Alles om lekker warm te blijven.

De kerstmarkt vindt traditiegetrouw plaats vanaf eind november/begin december tot de kerst. De leukste tijd om te gaan is in het weekend, dan is het er gezellig druk. Boek dan wel een overnachting, want de kerstmarkt is toch wel het leukst in het donker!

Dit waren de bezienswaardigheden in Bielefeld die je zeker gezien moet hebben, maar er is nog meer te doen in de stad!

Winkelen in Bielefeld

De bezienswaardigheden in Bielefeld zijn natuurlijk hartstikke leuk, maar winkelen hoort er nou eenmaal ook bij. Vind je niet?

Gelukkig kun je heel goed winkelen in Bielefeld! De winkels vind je allemaal in het Mitte, of oude centrum van de stad. Sommige winkels ken je van bij ons, zoals de Zara en de C&A, maar er zijn ook genoeg leuke lokale winkels.

Eigenlijk de winkelstraten in Bielefeld alleen al zijn genoeg om er een dagvullend programma van te maken. En dan heb ik het nog niet gehad over de restaurants!

Restaurants in Bielefeld

Er zijn zoveel mogelijkheden om hier iets lekkers te eten te vinden. Restaurants in Bielefeld zijn er genoeg. Van fastfood tot traditioneel Duitse gerechten. Lekker in combinatie met een lokaal biertje.

Je vindt de meeste restaurants ook weer in het Mitte gedeelte waar ook de winkels en de meeste bezienswaardigheden in Bielefeld te vinden zijn. Wij lopen meestal gewoon rond, bekijken de kaarten of aanbiedingen die buiten hangen en als we iets zien dat ons lekker lijkt gaan we naar binnen.

Een andere manier is om de restaurants in Bielefeld op Google Maps te bekijken. Dan staan er ook meteen reviews bij.

Hierboven heb ik nog een goede tip gegeven voor een restaurant op de Alter Markt. Neem daar ook zeker een kijkje als je van lokale lekkernijen houdt!

Hotels in Bielefeld

Mijn tip hierboven bij de bezienswaardigheden in Bielefeld was toch wel om tenminste een nachtje te blijven. Dat kan in het centrum of er net buiten.

Hotels in Bielefeld zijn er genoeg. Midden in het centrum vind je enkele traditionele en boetiekhotels. Net erbuiten kom je ook weer de bekende ketens tegen. Wij kijken meestal op een boekingssite wat er nog beschikbaar is en boeken degene met de beste prijs en reviews.

Musea en andere uitjes in Bielefeld

Bron: Virtuele tour Heimat-Tierpark Olderdissen

Er zijn meerdere musea in Bielefeld waarvan ik je er drie kan aanraden. Het eerste is het Natuurmuseum die je vindt aan de Kreuzstrasse 20. Je leert hier meer over de natuur en de omgeving waarin we leven plus kunt op interactieve wijze ook zelf aan de slag Voor kinderen zeker het leukste museum in de stad.

Kunstliefhebbers kunnen naar Kunsthalle Bielefeld of de exposities bekijken in het museum van het Ravensberger gebouw van hierboven. Waar in de eerste de focus meer ligt op kunst van alle tijden, waaronder modern, ga je in het laatste museum juist terug in de tijd.

Voor het laatste uitje verlaten we de stad. Maar geloof me, dat is zeker de moeite waard. We gaan namelijk naar de dierentuin in Bielefeld: Heimat-Tierpark Olderdissen.

De dierentuin in Bielefeld is kosteloos te bezoeken, het hele jaar door. Dit zegt trouwens niks over het aanbod, want er leven in totaal 450 dieren in dit park. Waarvan de meeste ook daadwerkelijk leven in het gebied rondom Bielefeld. Vind ik altijd een beetje spannend als ik dieren zie met enorme tanden, jij niet?

Benieuwd hoe het dierenpark eruit ziet? Doe dan de virtuele tour door de dierentuin in Bielefeld! Als je alleen al ziet hoe mooi het park is ben je verkocht. En vergeet niet, de entree is gratis, dus gewoon doen.