Home Blog Wat kan je doen in het Teutoburgerwoud?

Wat kan je doen in het Teutoburgerwoud?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Gisteren schreven we al over het plaatsje Bielefeld, een verrassend leuke plek op zo’n 2 uur rijden vanaf de Nederlandse grens. Deze plaats ligt in de regio Teutoburgerwoud. Had ik heel eerlijk nog nooit van gehoord, jij wel? Maar het is echt een mooie, groene regio in Duitsland boordevol activiteiten. Ideaal voor een vakantie in Duitsland.

Het is een regio die bekend staat om de outdooractiviteiten. Fietsen, wandelen, kanoën en klimmen, je kunt het hier allemaal doen. Evenals het bezichtigen van steden. Maar het is vooral een plek waar je tot rust kunt komen en ook prima met een boek kunt ontspannen op een vakantiepark of in een wellness hotels.

Waar ligt het Teutoburgerwoud?

Wanneer je op de kaart kijkt kan het wat zoeken zijn naar het Teutoburgerwoud. Maar het staat er echt op. De makkelijkste manier om het te vinden is te kijken naar de regio rond Bielefeld.

Je ziet hier grote groenstroken met af en toe een plaatsje, dat is het Teutoburgerwoud.

Vanaf Nederland is het dus zo’n 2 uur rijden vanaf de grens. Het is ook mogelijk om met de ICE te reizen en bijvoorbeeld verder te gaan met de fiets. Er zijn veel fietsroutes in het gebied dus voor wielrenners ideaal. Het gebied is wat heuvelachtig dus je zult wat pittige beklimmingen tegen komen. Ben je net als ik niet zo sportief? Dan kan ik je een elektrische fiets aanraden.

Veel hotels in de regio bieden een fietsarrangement. Dit is dan inclusief fiets, of stalling van je eigen fiets, en allerlei uitgestippelde routes. Voor meer informatie hierover verwijs ik je door naar de website van het Teutoburgerwald, teutoburgerwald.de.

Om je een beeld te geven waar het precies ligt, je vindt het gebied op de lijn van Arnhem, alleen dan zo’n 2 uur naar het westen. Best een stukje Duitsland in. Maar daar word je ook zeker voor beloond!

Steden in het Teutoburgerwoud

Gisteren schreven we natuurlijk al even of Bielefeld, een van de plaatsen in het Teutoburgerwoud. Hier vind je een hoop monumentale gebouwen, gezellige winkels en restaurants. Hoogtepunt is het Sparrenburg kasteel. Geen magisch kasteel zoals je dat misschien kent vanuit Frankrijk, maar een leuk monumentaal gebouw met een toren die je kunt beklimmen.

Naast Bielefeld zijn er nog veel meer steden en dorpjes in deze regio. Bad Lippspringe bijvoorbeeld, waar zo’n pittoresk beekje doorheen kabbelt. Dit is een kuuroord dat bekend staat om de tuinen vol kleurrijke bloemen.

Een ander plaatsje, is het molendorpje Stemwede. Vooral een plek om lekker doorheen te wandelen en de molen te bekijken.

Ga je voor ongerepte natuur dan is er Horn-Bad Meinberg. Met prachtige rotsen, uitgestrekte landschappen en plekken waar het echt nog helemaal stil is.

Tenslotte is er het Dörentrup, oftewel het dierendorp. Dit is een plek waar oude huisdierrassen leven. Tijdens een wandeling kom je ze allemaal tegen. Denk aan schapen-, geiten- en kippenrassen die van oudsher in de regio werden gehouden.

Dit waren slechts een paar van de steden in het Teutoburgerwoud. Wanneer je een wandel-, fiets- of autotocht onderneemt kom je onderweg nog veel meer leuke plaatsen tegen. Dit is echt een regio om er op uit te trekken. Het is echt zonde om hier op 1 plaats te blijven. Al kan dat wel in de vele wellnesshotels.

Activiteiten

Hierboven heb ik het al een aantal keer genoemd, maar het Teutoburgerwoud is toch wel de bestemming bij uitstek om te fietsen of wandelen. Het hoeft niet, je kunt er ook heerlijk tot rust komen, maar de natuur nodigt toch wel enorm uit om er op uit te trekken.

Via de website van het Teutoburgerwoud kun je allerlei fiets- en wandelroutes vinden. Langs opvallende gebouwen in de regio, door de uitgestrekte natuur, bospaadjes, of zelf tussen verschillende accommodaties in de regio. Er is genoeg te kiezen.

Wat ik zelf ook heel leuk vind zijn de kanotochten. Je ziet het landschap dan vanuit een compleet andere hoek en je gebruikt spieren die je normaal niet zo snel gebruikt. Spierpijn gegarandeerd, maar het is ook een hoop lol en een fijne bezigheid voor het hele gezin.

Een andere unieke manier om het landschap te ontdekken is met een luchtballon. Vind ik zelf doodeng, maar ik ken genoeg mensen die dit prachtig zullen vinden.

Tenslotte kun je de regio ook ontdekken op de rug van een paard. Er worden tochten georganiseerd door het landschap. De meeste daarvan zijn niet voor beginnende ruiters. Er zit een manage in de regio die tochten organiseert. Deze heet Reiterhof Schulze en je vindt deze op een klein uurtje van Bielefeld.

Leuke uitstapjes in het Teutoburgerwoud

Behalve de fiets- en wandeltochten zijn er nog veel meer leuke uitstapjes in de regio. Zo vind je net buiten Bielefeld een gratis dierentuin waar allerlei diersoorten leven die uit de regio komen. Denk hierbij aan wolven, beren, kippen en meer. Dit is echt een prachtig park en, nogmaals, helemaal gratis.

In de diverse steden van het gebied vind je ook museums. In Bad Oeynhausen bijvoorbeeld kun je het Duits Sprookjes- en sagenmuseum bezoeken. In Höxter vind je een klooster dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat. De keizerlijke abdij van Covey is een prachtig gebouw met een groot park.

Voor kunstmusea kun je terecht in Bielefeld. Je vindt er hier twee, eentje gericht op oudheden en eentje op wat modernere kunst.

Voor liefhebbers van wat lekkers is er ook iets leuks. Het merk Dr. Oetker komt uit deze regio en heeft hier een fabriek die je kunt bezoeken. Dat betekent naast een leerzame rondleiding ook dat je wat kunt proeven. Vind ik dan toch weer het hoogtepunt.

Wellness

Het Teutoburgerwoud staat bekend om de wellnesshotels. In totaal zijn er 7 kuuroorden in deze regio. Meestal bedoelen ze hiermee plaatsen die als kuuroord dienen. Waar er veel te zien is en waar je meestal ook een Therme vindt. Een Therme is wat ze bij ons een spa of wellnesscentrum zouden noemen. Hier vind je diverse baden, sauna’s en kun je je laten massaren.

Hotels in het Teutoburgerwoud

Er zijn een hoop hotels in het Teutoburgerwoud. Van kleine, gezellige B&B’s tot grote hotels met eigen spa. Er is voor iedereen wel een accommodatie te vinden. Je kunt hier ook heel goed terecht voor een huisje in de stad of juist ver erbuiten in het bos.

Veel hotels in de regio bieden een arrangement aan. Bijvoorbeeld inclusief een bezoek aan de thermen of inclusief fietsverhuur. Je kunt er ook wandelvakanties boeken en er zijn zelfs rolstoelvriendelijke opties beschikbaar.

Beste tijd om te gaan

Het Teutoburgerwald is het hele jaar een magische omgeving. Toch valt er tussen april en oktober het meeste te beleven. De temperaturen zijn dan aangenaam genoeg om deel te nemen aan de meeste activiteiten.

Je kunt dan prima een duik nemen in het zwembad of in een van de meren.

Dit maakt het Teutoburgerwoud ook een uitstekende bestemming voor de zomervakantie. Er is genoeg te doen om je de hele vakantie actief bezig te houden. Maar dat hoeft natuurlijk niet.

Het is de ideale bestemming voor mensen die naar Oostenrijk of de Ardennen op vakantie gaan. Of het noorden van Frankrijk. Veel natuur, geen strand, maar je hoeft je er nooit te vervelen.