Home Blog Dagje weg in Amsterdam: de 10 leukste uitjes, bezienswaardigheden en activiteiten!

Dagje weg in Amsterdam: de 10 leukste uitjes, bezienswaardigheden en activiteiten!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Bij een dagje weg in Amsterdam denk je toch vaak aan bezienswaardigheden als het Paleis op de Dam, winkelen in de Kalverstraat of P.C. Hooftstraat, of een tochtje over de grachten. Hoewel deze ook zeker op de lijst staan, ik heb nog veel meer leuke uitjes in Amsterdam voor je verzameld. Van griezelen in ondergrondse kerkers, tot schommelen op zeer grote hoogte.

De 10 leukste uitjes in Amsterdam!

Ga je binnenkort een dagje weg in Amsterdam? Dan kan je natuurlijk gewoon door de stad struinen. Maar je kunt ook heel gericht dingen bezoeken. Wanneer ik in de stad ben doe ik meestal een combinatie van die twee, ik kies een leuk uitje (of meerdere) plus ik ga daarna de stad in voor een wandeling, om te shoppen en om wat lekkers te eten.

Zoek je inspiratie voor wat jij kunt doen tijdens je dagje weg in Amsterdam? Dan zijn dit de 10 leukste uitjes!

1. Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is misschien wel het bekendste museum van het land. Je vindt dit indrukwekkende gebouw op ongeveer een half uurtje lopen vanaf het Centraal Station. Dit klinkt lang maar onderweg valt er genoeg te zien.

Er is ook een goede verbinding met het openbaar vervoer, met de metro ben je er in zo’n 15 minuutjes. Maar dan mis je wel het mooie uitzicht.

In het Rijksmuseum vind je ontzettend veel verschillende kunstwerken van bekende en minder bekende meesters. Het meest bekende schilderij is natuurlijk de Nachtwacht, waar toch wel de meeste mensen voor naar dit museum komen.

Ook leuk, en interessant, zijn de wisselende tentoonstellingen die het museum heeft. Op de website van het Rijksmuseum ontdek je precies welke er momenteel zijn en hoe lang deze lopen. Maar een dagje weg in Amsterdam kan eigenlijk niet zonder een bezoek aan het Rijksmuseum, je moet er toch een keer geweest zijn.

2. Van Gogh Museum

We blijven nog even in de buurt van het Rijksmuseum, want aan de andere kant van het Museumplein ligt het Van Gogh museum. Misschien wel de bekendste schilder van ons land.

In het Van Gogh Museum hangen kunstwerken van deze Nederlandse schilder, van zelfportretten tot landschappen en voorwerpen. Het verbaasde mij hoe ongelooflijk veel hij heeft geschilderd. Het ene werk nog mooier dan het andere.

Dus ben je een liefhebber van kunst, dan is het Van Gogh Museum zeker een bezoekje waard!

3. Anne Frank Huis

We kennen allemaal het dagboek van Anne Frank. Sommigen hebben het gelezen, hetzij verplicht voor school, maar iedereen weet hoe tragisch de laatste periode in haar leven was.

Het Anne Frank huis is de plek waar zij en haar familie ondergedoken zaten. Je kunt zelf het Achterhuis bezoeken via de steile trappen. Als je hier bent wordt je vooral heel stil, het is onvoorstelbaar hoe zij hebben moeten leven en wat een angst moeten zij hebben gehad.

Dit is echt een plek die je weer even met beide benen op de grond zet en de geschiedenis tot leven laat komen. Misschien niet ideaal voor een gezellig dagje weg in Amsterdam, maar je moet er zeker een keer geweest zijn.

4. Vaartocht over de grachten

Denk je aan Amsterdam, dan denk je aan grachten. Een groot deel van deze stad bestaat uit water. Dat resulteert in smalle straatjes met soms hele mooie bruggen. Waar je natuurlijk prima doorheen kunt struinen.

Maar nog leuker is het om de stad vanaf het water te bekijken. Met een gids erbij die je ook precies vertelt wat je ziet. Zo zie je in een uurtje een aantal bezienswaardigheden en kan je rustig rondkijken zonder dat je uit hoeft te kijken voor auto’s of fietsers.

De meeste grachtentochten vertrekken vlak voor het Centraal Station. Lovers is bijvoorbeeld een bekende aanbieder van de tours maar er zijn er nog maar. Een tour kost zo’n €12,50 en duurt een uurtje. Er is geen vaste route, maar ze doen hun best om onderweg wat bezienswaardigheden mee te pakken. Zoals je je kunt voorstellen is het druk op het water en ze willen dat je zoveel mogelijk ziet. Daarom kunnen ze soms uitwijken naar een andere gracht.

5. Schommelen op het dak van de A’DAM Lookout

Langs het IJ, tegenover het Centraal Station vind je de A’DAM Lookout. Dit is een hoge toren met allerlei “experiences”. Een daarvan is de schommel die zich op het dak bevindt.

Over the Edge, zoals deze heet, is de hoogste schommel van Europa. Je schommelt op 100 meter hoogte zo over de rand van het dak. En dat is best een ervaring. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees, maar juist wel erg leuk voor thrillseekers.

Toegang tot de toren kost €12,50 voor volwassenen en €6,50 voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Als je wilt schommelen betaal je €5 extra per persoon. Om teleurstellingen te voorkomen is het goed om te weten dat de minimale lengte om te mogen schommelen 1,20m is.

Op de website van A’DAM Lookout kan je tickets kopen met korting. Ze bieden ook combinatietickets voor gezinnen, en kaartjes inclusief eten en of drinken.

In de toren bevindt zich ook restaurant Moon. Deze draait heel langzaam waardoor je een prachtig uitzicht krijgt over de stad, terwijl je zit te eten.

6. This is Holland

This is Holland is een andere attractie in Amsterdam, die zich vlakbij de schommels van hierboven bevindt. Hierdoor kan je ze goed combineren, want beiden zijn niet genoeg voor een dagvullend programma.

Bij This is Holland maak je een vogelvlucht over bekende bezienswaardigheden van ons land. Door het ontwerp van de attractie krijg je echt het gevoel dat je zweeft, wat het extra uitdagend maakt.

De vlucht zelf duurt zo’n 5 minuten, de hele ervaring ongeveer een uur. In die tijd leer je meer over de Nederlandse bezienswaardigheden die je wellicht alleen van tv kent.

Een kaartje voor deze attractie kost €17 per persoon. Vanaf 3 personen betaal je €13,50 per persoon. En wanneer je de kaartjes online koopt via hun website ontvang je meteen 2,50 korting.

7. Body Worlds

We blijven nog even bij de attracties, want midden in het centrum tegenover het Damrak vind je Body Worlds. Dit is een leerzame, en lichtelijk griezelige, expositie over het menselijk lichaam.

Lichtelijk griezelig, want de modellen waar je naar kijkt zijn echte mensen, die zijn overleden. Nou moet ik zeggen dat ik daar alleen problemen mee had toen ze een echt gezicht toonde. Dan realiseer je je ineens heel goed dat dit ooit iemand moet zijn geweest. Kreeg ik meteen de rillingen van.

Maar het is echt een ontzettend leerzame ervaring en één van de weinige kansen om het menselijk lichaam van binnen te bekijken. Letterlijk!

Tickets kosten €20,50 voor volwassenen en €12,50 voor kinderen, maar als je een beetje slim zoekt kan je ze vaak voor veel goedkoper vinden. Hier kan je de kaartjes bijvoorbeeld bestellen met 48% korting!

8. Amsterdam Dungeon

We blijven nog even in de griezelhoek met de Amsterdam Dungeon. Klinkt al eng toch? Dit is een uitje in Amsterdam waar je toch wat stalen zenuwen voor moet hebben. Is het heel eng? Nee, maar het kan op momenten best griezelig zijn.

Je daalt namelijk af in de kerkers en gaat daarbij terug in de tijd. Een tijd die niet zo hygiënisch was en waar mensen ook niet zo gezond waren. Hier leer je meer over hoe het leven er toen uitzag, op een interactieve en spannende manier.

Een entreeticket kost €24 voor een tour van zo’n 30 tot 45 minuten. Kaartjes kun je het best vooraf kopen via de website van de Amsterdam Dungeon, dan krijg je meteen een paar euro korting. Natuurlijk zijn er ook manieren om korting te krijgen, bijvoorbeeld via Tripper waar je 31% korting krijgt op een kaartje.

9. P.C. Hooftstraat

Er zullen maar weinig mensen zijn die de P.C. Hooftstraat niet kennen. Je zult waarschijnlijk weleens van de naam hebben gehoord. Dit is de straat in Amsterdam met de dure merkwinkels. Louis Vuitton, Hermes, Chanel, je vindt ze hier allemaal.

Zelfs als je budget het niet toelaat, zou ik toch even een kijkje nemen in deze straat. Al is het alleen maar voor het bekijken van de dure auto’s en de rijke mensen. Het zal je ook opvallen dat sommige mensen ook overdreven rijk doen, terwijl ze dat dan waarschijnlijk helemaal niet zijn, vind ik dan weer hilarisch.

Ga hier zeker even neuzen, zelfs als je niks wilt kopen. Je vindt de P.C. Hooftstraat vlakbij het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum op zo’n half uurtje lopen vanaf Amsterdam Centraal, of een kwartiertje met de metro.

10. 9 Straatjes

Tenslotte, een ander winkelgebied dat misschien beter bij de gemiddelde portemonnee past: de 9 Straatjes. Superschattige, kleine straatjes midden in de grachtengordel. Winkels met een eigen, uniek assortiment, die je niet in elk ander winkelcentrum vindt.

De 9 Straatjes zijn de Gastmolensteeg, Oude Spiegelstraat, Wijde Heisteeg, Hartenstraat, Wolvenstraat, Huidenstraat, Reestraat, Berenstraat en Runstraat.

Het leuke is ook dat deze direct gelegen zijn aan de chique grachten waaronder de Prinsen- en de Keizersgracht.

Qua aanbod loopt het in de 9 Straatjes aardig uiteen, van haar- en beautyproducten, tot kleding en kunst. Er zijn vintagewinkels en genoeg mogelijkheden om iets te eten of drinken te halen. Als je maar beperkt de tijd hebt om te winkelen in Amsterdam dan zou ik de Kalverstraat links laten liggen en lekker naar deze 9 Straatjes gaan, de Kruidvat en H&M heb je in andere steden ook.

Dit waren de 10 leukste uitjes in Amsterdam. Er is natuurlijk nog veel meer te doen, van winkelen tot restaurants, tot andere musea. Je hoeft je hier zeker niet te vervelen. Maar voor een dagje weg in Amsterdam zijn bovenstaande activiteiten en bezienswaardigheden zeker een goede keus, laat je me weten welke jij hebt gekozen?