Batavia Schip: wat is er te zien en doen?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Elke keer als ik naar Bataviastad ga zie ik het Batavia Schip liggen. Een enorm bouwwerk dat echt letterlijk achter de outletwinkels ligt. Als ik er ben neem ik mezelf ook voor om het echt een keer te bezoeken, maar het komt er eigenlijk nooit van.

Heel eerlijk wist ik eerst ook niet dat je het daadwerkelijk kon bezoeken. Maar het schip maakt dus onderdeel uit van een museum waar je meer kunt ontdekken over hoe het leven er in die tijd uitzag. Voor kinderen best bijzonder hoe een stukje uit het geschiedenis boek tot leven komt.

Het schip is natuurlijk een replica maar dat mag de pret niet drukken natuurlijk. Maar voordat ik je meer vertel over wat er te doen is, eerst wat praktische informatie!

Waar ligt het Batavia Schip?

Het Batiava Schip ligt aan het water van het Markermeer in de stad Lelystad. Het ligt direct achter de Bataviastad outlet. Als je hier een beetje bekend bent, het schip ligt achter de LaPlace. De ingang van het museum ligt links van de winkels van Bataviastad.

Om hier te komen parkeer je de auto op het terrein van het outletwinkelcentrum. Parkeren kost hier €3 per dag. Vanaf het parkeerterrein houd je links aan voor het museum en de wandelroute naar het schip.

Je kunt ook makkelijk met de trein naar deze bezienswaardigheid komen. Vanaf Lelystad Station neem je bus 3. Deze rijdt elk half uur en brengt je binnen 10 minuten naar Bataviastad. Hier stap je ook uit voor het Batavia Schip.

Wat is er te zien en doen?

Het leukste wat er te doen is, is een bezoek aan het schip. Je kunt lopen over de verschillende dekken en zien hoe zo’n schip er van binnen uitzag. En je voorstellen hoe het leven er toen moet hebben uitgezien.

Al met al ben je denk ik een half uurtje zoet om alles te kunnen zien en om rustig wat foto’s te maken. Zeker op een zonnige dag is het geen straf om op het dek te staan en de boten op het Markermeer te bekijken. Wil je een voorproefje van wat er te zien is aan boord? Dan kan je het schip hier in 3D bekijken.

Bij een bezoek aan het Schip zit ook toegang tot het museum. Hier vind je diverse tentoonstellingen. Mijn favoriet zijn de vergane schepen. Dit zijn echte schepen die gevonden zijn bij de drooglegging van Flevoland. Bijzonder om dit stukje historie te kunnen bekijken.

Verder zijn er wat activiteiten voor kinderen en leer je natuurlijk meer over de historie van het gebied.

Is het een bezoek waard?

Een bezoek aan het Batavia Schip kost €15 voor volwassenene en €8 voor kinderen. Net als bij veel andere plaatsen zul je ook hier vooraf je bezoek moeten reserveren. Dat kan online via de website van Batavialand.

Of het een bezoek waard is kan ik niet voor jou bepalen. Het is natuurlijk altijd leuk om zo’n schip te bezoeken en over de dekken rond te struinen. Daarnaast is het museum natuurlijk heel leerzaam. Daarbij ligt het vlakbij Bataviastad dus je kunt er een leuk en leerzaam dagje uit van maken.

Dat geschreven hebbende, wil je het schip niet perse van binnen bekijken? Dan kan je deze vanaf de weg achter het outletwinkelcentrum bekijken. Je hoeft hiervoor geen kaartjes te kopen en je kunt zo wel een paar prachtige foto’s maken.

Meer over het Batavia Schip en het Batavialand museum lees je op batavialand.nl