Home Blog Zuid Limburg: te doen, zien en te eten!

Zuid Limburg: te doen, zien en te eten!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Een tijdje geleden hebben wij de Mergellandroute gereden. Een route van ruim 100km door het Zuid Limburgse landschap. Door prachtige dorpjes en de natuur die wij hier in de randstad eigenlijk nauwelijks nog hebben

Zuid Limburg heeft mij toen echt positief verrast. Als je er nog nooit bent geweest dan zou ik het zeker op je verlanglijstje zetten. Er is in ieder geval genoeg te doen, zien en te eten.

Zuid Limburg: bezienswaardigheden en activiteiten

In Zuid Limburg is er genoeg te doen. Eén van de leukste dingen is het ontdekken van het heuvelachtige landschap. Er zijn tientallen wandel- en fietsroutes door de kleurrijke omgeving.

De must-see is de Vaalserberg, de hoogste heuvel van Nederland. Hier zijn diverse wandelroutes naar boven en je kunt zelfs nog hoger door één van de uitkijktorens te beklimmen. Vlakbij het hoogste punt ligt het Drielandenpunt. Daar moet je natuurlijk ook een keer geweest zijn.

Een andere bezienswaardigheid in Zuid Limburg zijn de mergelgrotten. Onder de grond zijn er kilometerslange gangenstelsels. Hier hebben ze ook de meest bijzondere kunstwerken uitgehakt in het mergel. Voor kinderen is er Mergelrijk, een ondergronds grottenstelsel waar zij zich kunnen uitleven.

Wat misschien minder bekend is, is dat Zuid Limburg vol staat met kastelen. Echt van die sprookjeskastelen die je kunt bezoeken en waar je zelfs kunt blijven slapen. Houd je van wandelen is de “Kastelen in het Geuldal” route een aanrader. Deze wandelroute van ruim 7 kilometer brengt je langs de mooiste kastelen in de regio.

Stedentrip

In Zuid Limburg heb je ook de meest prachtige steden. Maastricht natuurlijk met de gezelligheid, vele bezienswaardigheden en de vlaaien.

Valkenburg is nog zo’n gezellige stad die een bezoekje waard is. Het is een stad vol historie met de kasteelruïne als must-see.

Verder zit deze regio vol gezellige dorpjes met authentieke gebouwen, schattige kerkjes en leuke terrasjes. Wij zijn tijdens de Mergellandroute echt door de leukste plaatsjes gekomen waar we even gestopt zijn om simpelweg rond te kijken en de sfeer – en de lokale lekkernijen – te proeven.

Dierentuin en pretpark

Het zuiden van Nederland heeft een eigen, populaire dierentuin: GaiaZoo. Je vindt deze dierentuin in Kerkrade. En het is niet de minste bestemming, de ANWB heeft dit dierenpark in 2018 nog uitgeroepen tot het leukste uitje van Nederland.

Een andere leuke attractie voor kinderen is het Sprookjesbos in Valkenburg. Hier vind je de de huisjes en figuren uit bekende sprookjes en kunnen de kinderen zich uitleven in de speeltuin.

Nog zo’n leuke speeltuin/attractiepark is de Valkenier ook in Valkenburg. Dit is een grote speeltuin met diverse attracties, waaronder een achtbaan. Het is een echt familiepark wat betekent dat kinderen van elke leeftijd zich er kunnen vermaken.

Eten, drinken en shoppen

Bij Limburg denk je natuurlijk al aan lekker eten. En ook wij waren verbaasd over de hoeveelheid restaurants en terrasjes. Zelfs in de allerkleinste plaatjes. Je zult er in ieder geval geen honger krijgen.

Wat wij zelf ook heel leuk vonden waren de kraampjes met vers fruit. Langs de weg zie je borden die je brengen naar een schuur waar ze allerlei bakjes vers fruit verkopen voor relatief weinig geld. En het was echt heerlijk. Zo hebben wij de laatste keer asperges meegenomen voor een prijs waar je er bij de AH slechts een paar voor krijgt en ze waren heerlijk. Echt een aanrader.

Om te shoppen moet je zeker in Maastricht zijn. Hier vind je behalve de landelijke ketens ook leuke, kleine winkeltjes met bijzondere snuisterijen. Leuk om gewoon eens rond te lopen en zelf te ontdekken.

Kortom, Zuid Limburg heeft ons positief verrast en we gaan er zeker nog veel vaker naartoe. Wat mij betreft echt een aanrader!