De leukste dingen om te zien en doen in Valence

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Valence is een oude Franse stad, welke in het zuidoosten van Frankrijk ligt. Het bekendste bouwwerk van Valence is het mooie antieke St-Apollinaire Kathedraal. Ook typeert dit kathedraal het typische stadsbeeld van Valence.

De stad wordt ook wel de poort naar het zuiden genoemd. Dit omdat je er kunt stoppen op doorreis naar de Provence. Als je dus lekker met de auto naar Zuid-Frankrijk gaat, is een bezoekje aan Valence dus onmisbaar. De stad is artistiek ingedeeld en bevat veel kunst en bouwwerken uit de oudheid.

Wie dus cultuur uit de Rhône vallei wilt proeven doet er goed aan om de mooie oude stad te bezichtigen.

Waar ligt Valence?

Valence ligt in de Franse Rhône vallei van de Drôme regio. Je kunt de stad makkelijk met de auto bezoeken vanuit Nederland. Vanaf Amsterdam bedraagt de reistijd per auto ongeveer 10 uur een 33 minuten. Ook kun je per vliegtuig bij de stad komen. De dichtstbijzijnde luchthaven is Lyon-Saint Exupéry nabij de stad Lyon. Bovendien bereik je Valence ook gemakkelijk met de Thalys vanuit Amsterdam. De reistijd per trein bedraagt ongeveer 9 uur.

Hoe is het weer

Van mei t/m oktober heb je het beste weer in Valence. Temperaturen liggen dan ongeveer tussen de 15 en 28 graden. In deze maanden is er ook weinig kans op neerslag. In de wintermaanden wordt het meestal niet kouder dan 5 graden en regent het bovendien vaker. In november valt de meeste regen in Valence. Het gematigde zeeklimaat heeft warme zomers en zachte winters.

Wat is er te beleven in Valence?

Parc Jouvet

De oude stad heeft een verschillende bezienswaardigheden die kenmerken zijn voor de geschiedenis van de stad en de regio. Hieronder zie je een greep uit de mooiste attracties van Valence.

Museum van Valence(Musée de Valence, Art & Archéologie)

Het voormalige paleis van de bisschop is nu het museum van Valence. Hier vindt je oude archeologische opgravingen en veel kunstwerken van lokale historische kunstenaars. De hele kunstgeschiedenis uit de regio komt voorbij. Het begint zelfs bij de prehistorie uit het gebied. De kunstwerken zijn dus een mix tussen oude en modernere kunstwerken. Vanuit dit mooie museum kijk je uit over de Rhône rivier en de mooie omliggende tuinen.

Centrum voor Armeens erfgoed

Omdat 10% van de inwoners Armeens is, heeft Valence ook een speciaal centrum van Armeens erfgoed tot haar beschikking. Deze kan worden bezocht en is een belangrijke toeristische trekpleister. Veel thema’s van Armeense immigranten door de geschiedenis heen komen hier voorbij. Van genocide tot verbanning en van asiel tot immigratie van deze bevolkingsgroep.

St-Apollinaire Kathedraal

Dit oude bouwwerk stond vroeger ter nagedachtenis voor Apollinaris van Valence, de bisschop van de stad en stamt uit de 11e eeuw. Dit kathedraal vind bovendien een stukje van zijn geschiedenis in het West-Romeinse keizerrijk. In de 4e eeuw werd het bisdom van Valence gesticht.

In deze tijd stond er een basiliek met heilige graven op de plek van het kathedraal. Pas in de middeleeuwen is het kathedraal op de plaats van de basiliek gebouwd. Toen het voormalige Romaanse kathedraal in verval raakte, werd in de 11e eeuw dit kathedraal gebouwd. In de 19e eeuw heeft een blikseminslag de toren vernietigd.

Naast de kathedraal is het museum van Valence met historische kunst en archeologie gevestigd. Je vindt ook een mooi grafmonument die in Renaissance stijl is gebouwd in het kathedraal.

Park Jouvet

Als je van veel groen en natuur houdt, kun je een bezoekje brengen aan Park Jouvet. Valence is een groene stad en wordt dus ook zo genoemd. Dit komt door de mooie tuinen en parken van de stad met veel bomen.

Champ de Mars

Champ de Mars

Het mooie charmante plein, Champ de Mars heeft ook een stukje cultuur en geschiedenis. Het plein biedt een ruime kijk op Park Jouvet en heeft mooie fonteinen en een beroemde muziekkiosk. De muziekkiosk heeft bekendheid gekregen door een verliefd stel.

Epervière

Verder heeft Valence de grootste Franse rivierjachthaven tot haar beschikking. Als je kinderen hebt kunnen ze zich uitleven in park Epervière. Het park heeft prachtige boomgaarden, veel groen en een aquacenter. Kinderen kunnen sportief bezig zijn in dit park. Bijvoorbeeld door lekker te banen te zwemmen in het aquacenter met een groot overdekt zwembad.

Morenhuis

Het 19e eeuwse Morenhuis pronkt met haar mooie opvallende voorgevel. Het is ook zeker aan te raden om dit mooie gebouw op de foto te zetten en dit wonderbaarlijke antieke bouwwerk van dichtbij te bewonderen.

Monumentale Fontein en de Saint-Jean kerk

Verder is een bezoekje aan de monumentale fontein iets om niet te vergeten. Deze sproeit al sinds 1887 haar sierlijke waterstralen, en is in het centrum van de stad geplaatst. De Saint-Jean kerk schittert met haar klokkenportaal uit de 19e eeuw in neoromaanse stijl. In deze stad komen veel stijlen uit de kunstgeschiedenis samen.

Voor wie is Valence de stad bij uitstek?

Iedereen die van cultuur, de Franse keuken, natuur en geschiedenis houdt zit goed in Valence. Natuurlijk is de stad ook prima te bezoeken als gezin met kinderen. Voor kinderen van elke leeftijd is er wel wat te beleven. En voor schoolgaande kinderen zijn de oudheden en musea van de stad ook nog eens leerzaam.

Waarom Valence bezoeken?

Valence is een van de mooiste steden van Zuid-Frankrijk en is gebouwd in klassieke Franse stijl. Als je op doorreis bent naar de zuidkust moet je absoluut een tussenstop in Valence hebben gemaakt. Voornamelijk door haar indrukwekkende tuinen, heuvelachtige landschap, natuur en kronkelende rivier in de vallei die te zien is van de stad.

Vooral het opdoen van kennis over andere culturen, het Romeinse Rijk en kunstgeschiedenis staan centraal in Valence. De historie van de stad verteld namelijk een interessant verhaal.

Wil je een uniek lokaal koekje proeven? Dan heeft Valence een eigen lekkernij, namelijk een “Suisse”. Dit is een poppetje dat naar oranjebloesem en sinaasappel smaakt. Het poppetje is gemaakt van zanddeeg. In koffietentjes wordt dit ook vaak bij de koffie geserveerd.

Naast het leerzame karakter is Valence ook bij uitstek geschikt voor de rustzoeker. In de adembenemende natuur rondom de stad en parken kun je namelijk heerlijk bijkomen.

Kortom, Valence is een bijzondere vakantiebestemming die nog vrij ongerept is. Het pittoreske Franse karakter is een voorproefje op een strandvakantie aan de Côte d’ Azure. In Valence komt de oudheid letterlijk tot leven in paradijselijke vallei. De stad is dus een waar paradijsje op zich. Wie Valence dus bezoekt, doet goed om een combinatie trip te maken tussen natuur, musea en monumentale gebouwen.