Ga op vakantie naar Marmaris en geniet van de vele bezienswaardigheden

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De Turkse badplaats Marmaris ligt aan de Lycische Kust in het zuidwesten van Turkije. Het is gelegen in een grote baai, in de provincie Muğla. Bovendien ligt Marmaris aan de Middellandse Zee. Vanaf de baai kan je bij heldere weer het Griekse eiland Rhodos zien, leuk voor een dagtocht tijdens de vakantie.

Zowel voor jongeren als voor gezinnen met kinderen is Marmaris de perfecte vakantiebestemming. Er zijn vele mooie stranden waar leuke activiteiten gedaan kunnen worden, ook zijn er vele uitgaanslocaties.

Voor families zijn er all-inclusive hotels, vaak met allerlei activiteiten voor de kinderen. Het toerisme is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de badplaats Marmaris.

Vlieg- en transfertijd

Als je voor een vakantie wilt afreizen naar Marmaris vlieg je naar het vliegveld YDA Dalaman Airport. De transfertijd vanaf deze luchthaven naar Marmaris is ongeveer anderhalf uur. Er zijn dagelijks vluchten vanaf Amsterdam, dit is dan ook de meest voordelige vertrekluchthaven.

De vluchttijd bedraagt drie en een half uur. Boek je een pakket bij een van de vele aanbieders, dan kan het ook zijn dat je naar de luchthaven van Bodrum vliegt. Vanaf hier bedraagt de transfertijd 140 minuten.

Mediterrane klimaat

Marmaris is niet voor niets een van de populairste vakantiebestemmingen in Turkije. Het gehele jaar door zijn er fijne temperaturen door het mediterrane klimaat. Ga je met het gezin op vakantie in de zomer, dan kan je warme en zonnige dagen verwachten met weinig regen.

De temperaturen komen regelmatig boven de 30 graden uit. In de maanden juli en augustus kan het kwik zelfs oplopen tot 40 graden. De temperatuur van het zeewater ligt in deze maanden rond de 25 graden, waar je lekker kan afkoelen tijdens de hete dagen.

Echt koud wordt het niet in Marmaris. In de winter liggen de temperaturen rond de 13 graden met een iets grotere regenkans.

Historisch uitstapje

Tijdens een vakantie in Marmaris, kan je ervoor kiezen om lekker rustig aan te doen en veel bij het zwembad of op het strand te liggen. Houd je er daarentegen van om erop uit te trekken tijdens de vakantie, dan zijn er genoeg bezienswaardigheden te bezoeken.

Voor een historisch uitstapje reis je af naar Daylan of Pamukkale. Een bezoek aan het centrum van de stad is ook een bezoek waard en er zijn diverse musea te bezoeken. Of kies je ervoor om een dagtocht te maken naar het nabij gelegen Griekse eiland Rhodos?

Een typische Turkse bezienswaardigheid is de Grand Bazaar. Voor de actievelingen zijn er diverse watersportactiviteiten, zoals een ritje op een bananenboot of jetski.

Gezellige boulevard

In het centrum van Marmaris zelf valt al een hele hoop te zien en te beleven. Het is erg levendig en er zijn genoeg restaurants en winkeltjes te vinden.

Er is een lange boulevard waar je gezellig een wandeling kan maken. De meest luxe en grootste jachthaven van Turkije, Netsel Marina, is gelegen in Marmaris. Het is absoluut een bezoek waard en je kijkt er je ogen uit.

Daarnaast kan je het kasteel van Marmaris bezoeken, wat dateert uit 1522. Na diverse renovaties in de jaren ’80 en ’90 is het voor een deel in gebruik genomen als museum en dus te bezoeken door toeristen. Bovenop het kasteel geniet je van een mooi uitzicht over de haven en diverse eilanden.

Typische Turkse markt

Nabij het centrum van Marmaris ligt de Grand Bazaar. Het is een (deels) overdekte markt waar je van alles kan kopen, van kleding en tassen tot verschillende kruiden en Turkse lekkernijen. Ook krijg je hier een indruk van het Turkse leven.

De Grand Bazaar is inmiddels redelijk modern en niet meer zo authentiek en exotisch als het is geweest. Deze typische Turkse markt vind je in vele steden door het hele land en trekt dagelijks vele bezoekers, waaronder de Turkse bevolking.

De Grand Bazaar in de Turkse hoofdstad Istanbul is bijvoorbeeld vele malen groter en indrukwekkender. Laat wat ruimte in je koffer vrij om hier souvenirs, kleding en parfum in te stoppen wat je voor een prikkie hebt kunnen kopen.

Caretta Carette schildpadden

De plaats Daylan ligt aan het meer van Köycegiz, met ook het strand dichtbij. Het centrum is sfeervol en hier kan je genieten van typische Turkse gerechten als Kebab en Köfte.

Het Iztuzustrand is populair bij toeristen vanwege de Caretta Caretta schildpadden die hier hun eieren leggen. Het strand is hierom beschermd en de eieren worden omheind zodat je er niet per ongeluk op kan gaan staan. Elke dag sluit het strand om zeven uur in de avond.

Zo kunnen de schildpadden op hun gemak eieren leggen en kunnen de uitgebroede babyschildpadjes veilig de weg naar zee vinden.

Kalksteen terrassen

Ook Pamukkale is een populaire bezienswaardigheid onder toeristen. Hier vind je kalksteen terrassen, wat zorgt voor een adembenemend uitzicht. Er zijn dikke pakketten kalk ontstaan doordat er uit het warme water calciumcarbonaat neerslaat op de hellingen.

Er komen vele toeristen op af en dit heeft ervoor gezorgd dat het proces van kalkvorming is aangetast. Langs de wandelpaden zijn er grote baden aangelegd zodat mensen niet meer over de terrassen lopen, om er te kunnen zwemmen. In het nabijgelegen Hiërapolis kan je zwemmen in heet water tussen ruïnes van de oude Romeinse stad.

Griekse tavernes

Er zijn verschillende plekken in de haven van Marmaris waar je een ticket kan kopen om met een boot over te varen naar het Griekse eiland Rhodos.

Geniet tijdens deze dagtocht van de oude stad, met de vele smalle straatjes, typische Griekse tavernes en souvenirwinkeltjes. De stad staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en is zeker een bezoek waard. De vaartijd is om en nabij een uur en er gaan dagelijks meerdere boten heen en weer.

Bezoek het paleis van de grote meesters van Rhodos, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van het eiland. Ook leuk om te bezoeken: de Roloi klokkentoren en de Straat van de Ridders.

Genieten voor jong en oud

Kortom, of je nu op zoek bent naar een vakantie met het gezin of met een groep vrienden en of je veel op het strand wilt liggen of juist erop uit wilt trekken, Marmaris is de ultieme vakantiebestemming.

Diverse watersportactiviteiten bij een van de stranden, dagexcursies naar prachtige natuurwonderen of geniet van het gezellige centrum van de stad. Er valt van alles te beleven, voor zowel jong als oud.

Daarnaast is het klimaat een goede reden om naar Marmaris op vakantie te gaan. Wil je de hete zomers vermijden, ga dan in het voorjaar en geniet van temperaturen rond de 20 graden.