Home Blog Voor deze bezienswaardigheden wil je op vakantie naar Corsica!

Voor deze bezienswaardigheden wil je op vakantie naar Corsica!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Corsica ligt onder Marseille en iets boven Rome en is daarmee het dichtstbijzijnde eiland in de Middellandse Zee. Doordat het zo’n bergachtig landschap kent, is het eiland dunbevolkt, maar dat wil niet zeggen dat er niets te beleven is op vakantie!

Ajaccio: de hoofdstad van Corsica

Ajaccio is de hoofdstad van Corsica en de grootste stad van het eiland. De moderne geschiedenis wordt gedomineerd door de figuur van Napoléon, die in de stad werd geboren. Zijn aanwezigheid is overal in Ajaccio aanwezig, als er maar naar op zoek gaat. Kenmerkend voor Ajaccio zijn de smalle straatjes en de mooie, gevarieerde architectuur, met als hoogtepunt de fabelachtige kathedraal. De charmante oude stad is strekt zich uit ten noorden en zuiden van de Place Foch, die uitkomt op de zeedijk bij de oude haven. Hier komen talloze boten en jachten aan uit Franse havens als Marseille, Nice en Toulon. Deze zeevaarders brengen de allure van de Côte d’Azur-gevoel met zich meenemen

Ajaccio is al met al een aantrekkelijke stad met een uitzonderlijk mild klimaat en beschikt over een overvloed aan cafés, restaurants en chique winkels. De Place de Gaulle vormt het centrum van de stad. In het verlengde hiervan ligt de Cours Napoléon, met chique boetieks en brasseries, die bijna 2 km lang parallel aan het strand loopt.

Er zijn tal van plaatsen om te bezoeken, waaronder het huis van Napoléon – Maison Bonaparte, Musée Capitellu, de Citadel en Musée Fesch.

De lokale markt

Van maandag tot zaterdag is er elke ochtend een markt met streekproducten op de Place César-Campinchi in Ajaccio, een ideale plek om de essentie van het plaatselijke leven vast te leggen terwijl u de wereld aan u voorbij ziet trekken.

Flaneren over de boulevard

De boulevard langs zee langs de Route des Sanguinaires is een aangename plek om te wandelen en leidt naar een aantal mooie stranden, waarvan de minst drukke het verst weg liggen. ‘Nave Va’ verzorgt boottochten vanuit de oude haven bij de Citadel naar deze eilanden, maar je kunt ook kiezen voor een uitstapje naar een eiland nog verderop, zoals Bonifacio, Porto en de Calanches.

Napoleon’s buitenhuis

Ten noordwesten van Ajaccio ligt het dichtstbijzijnde buitenhuis van de familie Bonaparte. Les Millelli is een sober 18e eeuws gebouw met een prachtige terrasvormige olijfgaard die uitkijkt over de golf (ideaal voor picknicks). Verderop liggen ruïnes van andere kastelen.

Porticcio

Richting het zuiden rond de baai bereikt u de stad Porticcio, een drukke, levendige badplaats met een overvloed aan winkels, waaronder veel kleine speciaalzaken die lokaal geproduceerde patés, saucissons en kazen verkopen. Porticcio heeft een groot zandstrand waar u kunt windsurfen, boten kunt huren en een keur aan andere watersporten en strandactiviteiten kunt beoefenen.

Als u de hoek omslaat op de weg ten zuiden van Porticcio, strekt het gouden zand van het enorme strand van Agosta Plage zich uit. Hier is het rustiger dan in Porticcio, maar er zijn strandactiviteiten en goede watersportmogelijkheden vanwege het woeliger water in deze baai.

Sartène

Van Sartène wordt gezegd dat het de meest Corsicaanse van alle Corsicaanse steden is. Het is een broeierige plaats met hoge gebouwen en smalle, geplaveide steegjes. Beroemd om zijn lokale wijnen kunt u de cultuur uit de eerste hand ervaren.

Cargèse en Sagone

Cargèse ligt op het noordelijkste puntje van de baai en is een charmant dorp op de top van een klif met een ongewone geschiedenis en voorouders die verbonden zijn met de Griekse Peloponnesos. Ook vandaag de dag nog zijn er zowel katholieke als Grieks-orthodoxe kerken, hoewel beide worden voorgezeten door dezelfde dominee.

De hele Golf van Sagone (de grootste golf van Corsica) wordt gekenmerkt door lange bochten van zandstranden die zich 40 km uitstrekken van Capo di Feno tot aan de Punto di Cargèse.

Sagone ligt verder naar het zuiden en bloeit als watersportcentrum, terwijl Tiuccia verscholen ligt in de Golf van Liscia op het meest oostelijke puntje. In Tiuccia vind je een drietal kleine historische bezienswaardigheden: twee 17e eeuwse Genuese wachttorens en de ruïne van Castellu di Capraja. Het is de meest beschutte plek en heeft een fijn goudkleurig strand.

Aullène

Aullène is een relatief afgelegen dorp in de zuidelijke bergen te midden van een prachtig landschap. Het heeft minder dan 200 permanente inwoners, maar ooit was het een belangrijke plaats voordat de moderne, snellere wegen langs de kust werden aangelegd, de enige route van Ajaccio naar Porto Vecchio liep hier doorheen. Omgeven door kastanje- en dennenbossen is het een prachtig centrum voor het verkennen van de bergen.

Adembenemende wandelingen maak je langs de weelderige groene heuvelrug die bekend staat als ‘les Crêtes’, op slechts een klein eindje rijden van het centrum van Ajaccio.
Het schildpaddenpark van ‘A Cupulatta’ is een leuk uitstapje voor het hele gezin. Het park, dat op een half uur rijden van de N193 in het kleine dorpje Vero ligt, herbergt zo’n 150 verschillende soorten schildpadden. Het terrein is in de zomer dagelijks geopend van 9.00 tot 19.00 uur en de rest van het jaar van 10.00 tot 17.30 uur.

Natuurreservaat Scandola

De kust van de Golf van Porto is een van de beroemdste landschappen van Corsica, en terecht – met zijn dramatische gebeeldhouwde rode rotsen en uitgestrekte baaien moet u het gezien hebben om het te geloven. De ravijnen van de rode granieten Calanches rijzen op uit de prachtige blauwe zee, omlijst door de grillige pieken van Paglia Orba. Dit gebied kan het best te voet of per boot worden verkend. Vanuit Porto vertrekken dagelijks boottochten naar dit UNESCO-werelderfgoed.

Kloven van Restonica & Tavignano

De regio Corte in het binnenland biedt prachtige ruige landschappen, waarvan er twee de spectaculaire, door gletsjers gevormde kloven zijn – de Restonica- en de Tavignano-vallei. In deze valleien klateren rivieren en vind je rotspoelen. De scherp gebeeldhouwde hellingen komen voort uit bossen met enorm hoge Corsicaanse dennen. De perfecte locatie voor natuur in de buitenlucht.

De stranden

Op Corsica vind je fijne en grove witte en gouden zandstranden. Ook kun je kiezelstranden tegenkomen, die bestaan uit miljoenen door de zee gevormde stenen in alle kleuren. Vanwege de aard van het landschap zijn veel van Corsica’s stranden verborgen baaien die alleen te voet of per boot bereikbaar zijn – er is iets magisch aan het verkennen van de kustpaden en het stuiten op een verlaten baai omspoeld door het warme diepe blauw van de Middellandse Zee.

De stranden van Corsica zijn ongelooflijk schoon en of je nu in een van de afgelegen baaien bent of op een van de drukkere stadsstranden, je zult altijd een schoon strand aantreffen – zowel op het strand zelf, als in de zee. Door de ligging van het eiland in de Middellandse Zee waait het er heerlijk en zijn de omstandigheden ideaal voor een grote verscheidenheid aan watersporten. Er is een goede branding, perfecte plekken om te windsurfen, om nog maar te zwijgen van de meer esoterische bezigheden zoals wakeboarden, kitesurfen en flysurfen.

Het weer op Corsica

Het klimaat van Corsica is Mediterraan aan de kust, met milde, regenachtige winters en warme, zonnige zomers. In het binnenland wordt het geleidelijk kouder, naarmate de hoogte toeneemt. In feite is het binnenland van het eiland grotendeels bergachtig; de hoogste top is de Monte Cinto, 2.706 meter hoog. Op grote hoogte kan het in de winter en het vroege voorjaar sneeuwen, en soms kan het zelfs in de eerste helft van nog flink mei sneeuwen.

Een vakantie naar Corsica

Of je nu op zoek bent naar avontuur, naar bijzondere historische hoogtepunten of naar heerlijke Mediterrane luxe, tijdens een vakantie op Corsica hoef je je geen minuut te vervelen!

Wordt Corsica jouw volgende vakantiebestemming?