Hoe begin je met breien? Dit is mijn ervaring! (Spoiler: het was niet altijd makkelijk)

Een paar jaar geleden zocht ik een hobby voor tijdens mijn dieet. In plaats van graaien in een zak met snoep, bezig zijn met je handen.

Zo kwam ik op het idee om te beginnen met haken. Uhm, dit artikel gaat toch over breien? Zeker nog even geduld!

Als je net begint met haken ga je natuurlijk voor een klein, bescheiden project. Daarom kocht ik een boek over het haken van een kerststal plus de daarbij behorende wol (eitje, niet?!). Veel te extreem als je net begint, maar goed, het is me gelukt!

Na verschillende beestjes gehaakt te hebben wilde ik iets praktisch maken, iets wat je elke dag kunt gebruiken. Dat werden sokken!

Van haken naar breien

Het nadeel van haken vind ik dat de kledingstukken stug blijven, ongeacht de naald die je gebruikt.

Met breien is dat niet. Daarom besloot ik te switchen van haken naar breien… Ook dit was minder makkelijk dan je denkt.

Want als je haakt of breidt gebruik je een patroon. Je weet dan welke steek je nodig hebt en hoeveel. Laat het patroon van een haakproject nou weer compleet anders zijn dan dat van een breiproject.

Kortom, hoewel ik als haker inmiddels vergevorderd was, was ik met breien weer opnieuw een beginneling.

Hoe heb ik het geleerd?

In een heel ver verleden had ik al weleens gebreid. En het is echt zoals fietsen, je verleert het niet.

Kijk de handeling zelf is niet zo ingewikkeld. Je hebt een aantal steken op je naald en daar brei je doorheen. Dit doe je door de rechternaald door het oogje van een steek te steken, je draad om de naald te doen, de oude steek er omheen te doen en dan de oude steek eraf laten glijden.

Klinkt als een makkie, maar wat heb ik zitten klooien! Hoe krijg je uberhaupt die steken op je naald?! Dan zaten mn vingers of draad weer in de knoop, gedoe!

Uiteindelijk is het me toch gelukt en brei ik de sterren van de hemel. Zo heb ik dat gedaan.

Hoe beginnen met breien?

Voor mij was de makkelijkste manier om te beginnen een basisproject kiezen. Patronen vind je op Garnstudio of Ravelry.

Begin lekker met een gratis patroon. Dan voel je je ook niet schuldig als het niks wordt.

Je zou met een proeflapje kunnen beginnen, maar dat vond ik zelf een beetje saai. Daarbij leer je door het volgen van een patroon gelijk alle termen. En die heb je later hard nodig!

Waar heb je geleerd om zo’n patroon te lezen?

Echt die patronen….wat een ramp. Dan heb je eindelijk na veel oefenen de techniek onder de knie én denk je klaar te zijn voor je eerste project…

Maar wanneer je zo’n patroon ziet heb je spontaan zin om met breien te stoppen. Herkenbaar?

En ze lijken ook allemaal weer anders te zijn. Andere afkortingen, eigen steken, dat heeft wat tijd gekost hoor. Soms zie ik nog weleens een patroon waarvan ik denk: nou die slaan we lekker over!

Hoe heb ik het lezen van patronen geleerd? Heel veel Googlen en Youtube. Die twee zijn je grootste vrienden wanneer je begint met breien.

Vaak begin ik met het googlen van de afkortingen die ze gebruiken voor de steek. Wanneer ik de volledige naam heb dan zoek ik die op in Youtube. Je krijgt dan meestal een paar filmpjes waarin ze het uitleggen. De één kan dat beter dan de ander. Bekijk er gewoon meerdere om zeker te weten dat je de steek snapt.

Hoe weet je welke wol je moet gebruiken?

De makkelijkste manier om daar achter te komen is door het patroon te lezen. Vaak staat hier aangegeven welke draad je nodig hebt. Kan je deze niet vinden? Kies dan iets wat er op lijkt.

Bij een patroon staat tevens de naalddikte aangegeven. Je leert vanzelf of je vanwege je breistijl een dikkere of dunnere naald nodig hebt. Houd in het begin zoveel mogelijk het patroon aan.

Om te kijken of je de juiste naald-wol-combinatie hebt kan je altijd een proeflapje breien. Hoe je dit doet en hoe groot deze moet zijn lees je in het patroon.

Sneller leren breien

De meeste mensen breien door met de rechterhand de draad over de naald te draaien. Dit werkt prima maar is ook traag.

Sneller is het om de draad te flicken of door continentaal te breien. Zelf heb ik ze beiden geprobeerd en uiteindelijk voor continentaal breien gekozen.

Hierbij houd je de draad in je linkerhand en haal je deze op met de rechternaald. Eigenlijk een soort haken maar dan met een breinaald.

Bij het flicken doe je dit met de draad in je rechterhand. Dit kreeg ik niet voor elkaar. De breinaalden vlogen elke keer door de kamer. Dus daar ben ik mee gestopt.

Continentaal breien daarentegen is een blijvertje. En het heeft gezorgd dat ik stukken sneller brei! Wil je dit zelf ook leren? Dan is de makkelijkste manier om de filmpjes op Youtube te volgen.

Twee losse breinaalden of met een draadje er tussen?

De twee losse breinaalden kennen de meesten van jullie wel, maar heb je ze ook al gezien met een draad of kabel ertussen?

Die laatste dat zijn rondbreinaalden. Die gebruik je voor bijvoorbeeld sokken of een muts. Maar ze zijn ook heel handig als je een wat breder project hebt met veel steken. Dan is het best een gedoe om die allemaal kwijt te kunnen op je naald.

Met een rondbreinaald schuif je de steken die je niet gebruikt over de draad en dan brei je ook met een groot aantal steken een heel stuk minder krampachtig.

Mijn favoriete rondbreinaalden zijn van het merk Chiaogoo (bijvoorbeeld hier te koop bij Amazon). Deze zijn van een hoge kwaliteit en het RVS is heel glad waardoor je breiwerk er makkelijk overheen glijdt.

Wat ik zou vermijden zijn de houten rondbreinaalden. Om twee redenen:

  • Ze splijten waardoor je breiwerk achter de splinters kan blijven hangen en zo kan rafelen.
  • Het zijn vaak goedkope breinaalden vanuit China, hierdoor is de verbinding tussen de naald en de kabel niet goed. Je hebt zo elke keer de grootste moeite om je steken er overheen te laten glijden. Dat gaat snel vervelen kan ik je vertellen!

Waar leer je de breisteken?

Google en Youtube! Zoals ik hierboven al schreef dat zijn echt je grootste vrienden wanneer je begint met breien.

Toen ik begon had ik nog nooit van mijn leven een patroon gelezen. Inmiddels kan ik de meesten zonder moeite lezen. Heel af en toe zie ik nog iets voorbij komen waar ik echt niks van snap. En dan ga ik weer aan de Google en Youtube om het uit te vogelen.

Soms doe ik maar wat en hoop ik dat het mooi wordt. Dat gaat de ene keer beter dan de andere keer.

Handige boeken om te hebben

Voor breien heb ik gemerkt dat het soms handig is om fysieke boeken te hebben met het patroon erin. Dat leest toch makkelijker dan van een schermpje. En je kunt er aantekeningen bij maken mocht je dat nodig hebben.

Bij de Kringloop en op Marktplaats kan je heel veel breiboeken vinden. Heb je geen zin om te zoeken. Dan kan je ze ook bij bijvoorbeeld Amazon bestellen.

De boeken die ik heb:

Ook heb ik net deze besteld, gewoon voor de leuk:

Als je eenmaal de smaak te pakken hebt wil je nooit meer wat anders.

Wat zit er in mijn breiset?

Voor de meeste breiprojecten heb je aan twee breinaalden en wol genoeg. Maar er zijn een aantal accessoires ook handig om te hebben:

  • Markers – dit kan bijvoorbeeld een plastic paperclip zijn die het begin aangeeft. Handig als je bijvoorbeeld in de rondte werkt of als je een patroon hebt waarbij je bijv. 3 naalden dezelfde steken moet doen. Dan weet je precies waar je bent begonnen
  • Plastic stopnaalden – hiermee kan je naaien met wol. Dus bijvoorbeeld lapjes breiwerk aan elkaar maken of je draad wegwerken. Onmisbaar!
  • Teller – zelf heb ik een simpele van plastic, maar je hebt ze ook digitaal. Hiermee kan je de rondes bijhouden die je hebt gebreid. Je zult zien dat veel patronen aangeven dat je een x aantal rondes moet breien tot het volgende punt. Dan denk je, dat onthoud ik wel. Maar zodra je partner vraagt of je wat wilt drinken ben je het vaak al kwijt.
  • Schaar – je kunt hiervoor ook de keukenschaar gebruiken maar ik heb een speciale, scherpe schaar om de draad te knippen als ik klaar ben. Zo weet je zeker dat je altijd een schone schaar bij de hand hebt en dat er geen etensresten aan je breiwerk komen.

Zo dit waren ze denk ik. Alle tips die ik kan geven voor iemand die begint met breien. Nee, ik ben geen expert maar meer een ervaringsdeskundige. Door veel te oefenen en te breien heb ik het mijzelf aangeleerd.

Voor mij is breien echt ontspanning, zeker als ik iets maak waarbij ik niet zoveel hoef na te denken. Als je project af is ben je trots op jezelf dat je het gedaan hebt. En dan begin je gewoon weer van voor af aan.

Mocht je vragen hebben of ergens niet uitkomen? Stel dan je vraag hieronder, misschien komen we er samen wel uit!

Laat een reactie achter

Scroll naar boven