Home Blog Vakantie en bezienswaardigheden in het romantische Zwarte Woud

Vakantie en bezienswaardigheden in het romantische Zwarte Woud

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het Zwarte Woud of ‘Schwarzwald’ is het grootste bosgebied van Duitsland gelegen in de deelstaat Baden-Württemberg in het zuidwesten van Duitsland. Het waren de Romeinen die dit gebied met dichte en donkere bossen ’Silva Nigra’ noemden. Het duistere of zwarte woud.

Een gewilde vakantiebestemming dichtbij huis

Vanaf het midden van het land ben je met de auto in ongeveer zes uur in het Zwarte Woud. De regio is ook goed bereikbaar met de internationale trein vanaf Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Het Zwarte Woud is daarom een ideale plek voor zowel een kort weekend als voor een langere vakantie. Het is een gewilde vakantiebestemming voor de reiziger die de rust zoekt, maar ook voor wie actief bezig wil zijn in de vakantie.

Vakantie in het Zwarte Woud

Natuurliefhebbers en wandelaars kunnen hun hart ophalen in de uitgestrekte mystieke bossen van het Zwarte Woud. Je kunt er urenlang wandelen door rivierdalen en hoge bergtoppen beklimmen. Onderweg loop je langs bruisende watervallen, sprookjesachtige kastelen en kleine dorpen met de kenmerkende Duitse vakwerkhuizen.

Ook voor de recreatieve fietser en de mountainbiker liggen er in het Zwarte Woud mooie routes te wachten. De fraaie historische steden in de regio zorgen dat ook cultuurliefhebbers zich hier thuis voelen. Wie het rustig aan wil doen kan er heerlijk ontspannen in een spa of kuuroord en watersportliefhebbers kunnen zich uitleven op de vele meren in het gebied.

Klimaat en beste reistijd

De zomer is er relatief koel maar het Zwarte Woud heeft de meeste zonne-uren van Duitsland. In elk berggebied geldt echter hoe hoger je zit, hoe kouder. Er valt niet veel regen behalve wanneer de buien tussen de bergen blijven hangen. De beste tijd voor een zomervakantie in het Zwarte Woud is tussen mei en september. Je hebt dan aangename temperatuur (zo’n 22 graden gemiddeld in de maand juli) en weinig neerslag.

Wandelschoenen aan in het Zwarte Woud

Wie naar het Zwarte Woud gaat om te wandelen mag de watervallen van Triberg, een van de hoogste van Duitsland, zeker niet missen. Er loopt een wandelpad langs, maar kijk wel uit want het pad kan behoorlijk glad zijn.

Ook de Feldberg, de hoogste berg van het Zwarte Woud, is een mooi wandelgebied met een fraai uitzicht over valleien. Zomers kun je hier mooie wandelingen maken en overnachten in een traditionele berghut.

Misschien wel een van de mooiste plekken in het Zwarte Woud is de Schwarzwaldhochstraße. Het is een oude, schilderachtige weg van zo’n 60 kilometer die loopt van het noordelijk deel van het Zwarte Woud naar Baden-Baden. Zowel voor de wandelaar als voor de mountainbiker is het een unieke ervaring. Je komt langs kleine dorpjes, watervallen, meren en monumenten.

Een andere aanrader is de fraaie Wutachschlucht gelegen tussen Freiburg en de Bodensee. Het is een 33 kilometer lang dal met kloven en bossen waar diverse wandelpaden doorheen lopen. De wandeling door de kloof is onderdeel van het wandelpad Schluchtensteig.

Voor degene die iets spectaculairs zoekt, is het boomkroonpad in Bad Wildbad een aanrader. Via een slingerend houten pad loop je tussen de toppen van de beuken en sparren. Het pad heeft hoge leuningen zodat je er veilig kunt lopen. Aan het einde staat een 40 meter hoge uitkijktoren van waaruit je prachtig zicht hebt over de bossen van het Zwarte Woud. Vanaf daar zie je ook de Wildline hangbrug liggen waar je overheen kunt lopen als je geen last van hoogtevrees hebt.

Fietsen in het Zwarte Woud

De 375 kilometer lange Schwarzwaldragweg die loopt van Lörrach naar Karlsruhe is, is een populaire fietsroute in het Zwarte Woud. Wanneer je de hele route wilt gaan fietsen, moet je daar vier tot vijf dagen voor uittrekken maar het is ook mogelijk om er een etappe van te fietsen.

Niet alle fietspaden op deze route zijn verhard, op sommige delen loopt de route via een bospad. Ook mountainbikers komen in het Zwarte Woud niets tekort met de 450 kilometer lange mountainbike route De Bike Crossing Black Forest die van Pforzheim naar Bad Säckingen loopt. Wanneer je de hele route wilt gaan fietsen moet je daar zeven tot acht dagen voor uittrekken maar ook hier is het mogelijk om etappes te fietsen.

Watersport in het Zwarte Woud

Een ideale plek voor de kitesurfer, duiker en zwemmer is het bekende en grootste meer van Duitsland; de Bodensee, maar ook de aan de voet van de Feldberg liggende Titisee is geliefd bij watersporters en vakantiegangers komen hier graag om te ontspannen. Je kunt er dan ook heerlijk zwemmen, surfen, kanoën en zeilen.

Bij de Titisee ligt ook het Badeparadies Schwarzwald met zwembaden, sauna’s en stoombaden waar je de zorgen van je af kunt laten glijden. Het grootste meer van het Zwarte Woud is de wat meer zuidelijker gelegen Schluchsee waar je ook uitstekend kunt roeien, zeilen of windsurfen.

Pretpark in het Zwarte Woud

Bron afbeelding: Europa-Park

Europa-Park is het grootste attractiepark van Duitsland. Zowel jong als oud kunnen zich hier prima vermaken. De achtbanen, de waterwereld en de vele evenementen staan in het teken van Europese bestemmingen en zo reis je op een speelse manier in een dag door alle Europese landen.

Je kunt in het park overnachten in een gethematiseerd hotel zoals bijvoorbeeld in een hotel geheel in de stijl van New England. In de winter is een bezoek aan dit park extra sprookjesachtig door de vele lichtjes.

Cultuur in het Zwarte Woud

Ga een dagje cultuur snuiven in de universiteitsstad Freiburg, het historische centrum van de regio. De stad heeft een rijke geschiedenis en vooral het oude deel van de stad is het bekijken waard. In het centrum ligt de Munster van Freiburg een 116 meter hoge toren in gotische stijl.

Wat je ook niet mag missen is het stadhuis en de Martinstor, een middeleeuwse stadspoort. Een aanrader voor eenieder met interesse in kunst is Augustinermuseum met een fraaie collectie middeleeuwse kunst.

Zwarte Woud vakantie in de winter

In de winter wordt het Zwarte Woud het domein van de wintersporter en ligt de focus behalve op alpine skiën ook op langlaufen en zijn er ijs- en rodelbanen. Wanneer je sneeuwschoenen aantrekt kun je het romantisch besneeuwde landschap via winterwandelpaden te voet verkennen.

Het Zwarte Woud is ideaal voor korte en lange vakanties

In de lente, zomer en herfst is het Zwarte Woud dankzij de talrijke wandel- en fietspaden, mountainbikeroutes, watersportmogelijkheden en fraaie steden een echt vakantieparadijs en dichtbij huis. In de winter kunnen de wintersporters er hun hart ophalen. Een ideale regio dus voor een korte en lange vakantie in elk seizoen.

Wordt het Zwarte Woud jouw volgende vakantiebestemming?