Een airconditioning thuis: mijn ervaring na een jaar!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Heel lang vonden we een airco in huis maar onzin. Best een investering en hoe vaak gebruik je zo’n apparaat nou echt? Die paar zomerse dagen in Nederland? En toch zijn we blij dat we het gedaan hebben! Sterker nog, we hadden het zelfs eerder moeten doen. Inmiddels hangt de airco er een jaar en hebben we er mee gekoeld en verwarmd.

Sta je op het punt om een airco thuis te nemen of twijfel je nog? Lees dan hieronder mijn ervaring!

Waarom we hebben gekozen voor een airco thuis

Voor ons was de belangrijkste reden om een vaste airco, dus niet zo eentje met een slang door het raam, te nemen dat we er in de winter mee kunnen verwarmen. Net als veel andere mensen maakten we ons vorig jaar al zorgen over de stijgende energiekosten en achteraf ben ik blij dat we toen de airco hebben laten installeren! Afgelopen winter hebben we het huis namelijk verwarmd met de airco’s en dat heeft ons een hoop geld bespaard.

Natuurlijk gebruiken we de airco ook als het warm is. Wanneer ik dit schrijf is het buiten meer dan 30 graden en de airco houdt de temperatuur op een aangename 25 graden. Kouder kan natuurlijk ook, maar dan is het verschil met buiten te groot en krijg je een klap wanneer je buiten komt.

Voordat we besloten een vaste airconditioning te laten installeren hebben we een aantal alternatieven geprobeerd:

 • Dyson Hot and Cool – gewoon een hele dure ventilator
 • Mobiele airco – koelt een beetje, maar maakt een hoop lawaai
 • Ventilator boven het bed – geeft je ’s nachts een koel briesje waardoor je beter slaapt, alleen heb je ’s ochtends een hele droge mond

Om te verwarmen hebben we geprobeerd:

 • Convectorkachel – verwarmde goed, maar verbruikte een hoop energie en de kachel kon je ook niet aan laten staan wanneer je even van huis ging
 • Infraroodpaneel – alleen lekker als je er direct naast of onder zit
 • Dyson Hot and Cool – verwarmde goed, maar maakte een hoop lawaai bij het verwarmen

Na dit alles geprobeerd te hebben, hebben we uiteindelijk toch de knoop doorgehakt en hebben we een airco laten installeren.

De airco kopen en laten installeren

Mijn zoektocht naar een airco begon online. Je komt dan allerlei websites tegen die deze units verkopen en er een montageservice bij aanbieden. We hadden al besloten een Daikin te willen omdat dit een van de beste merken is. Maar ook een van de duurdere merken. Toch kozen we er bewust voor omdat we een stille unit zochten met de nieuwste snufjes en een mooi design. Dit werd de Daikin Stylish in het matzwart waar wij €2500 per unit inclusief installatie en buitenunit voor hebben betaald in 2022.

Uiteindelijk heb ik drie bedrijven aangeschreven voor een offerte. Deze zijn allemaal bij ons thuis geweest om te kijken. We kozen het bedrijf dat ons het beste had geadviseerd en ook nog een goede prijs had. We besloten de airco’s tegelijk met de buren te kopen en kregen ook nog een leuke korting.

En toen was het eindelijk zo ver, de airco’s werden opgehangen! Dit duurde bij elkaar een werkdag, inclusief pauzes, voor ons huis en dat van de buurtjes. De unit buiten werd geplaatst en er werd een gat door de buitenmuur geboord om de binnenunits te koppelen. Na wat uitleg en het koppelen van de binnenunits aan onze wifi was het klaar en hadden wij lekker airco in huis.

Waar gebruik ik de airco voor?

Koelen

Een airco in huis hangt er meestal alleen om te koelen. En dat doet deze uitstekend! Heerlijk koel zonder herrie of irritante wind die alles van tafel blaast. Op dit moment staat de airco dus op 25 graden en de binnenunit staat op stil. Hoewel ik in de buurt zit van de airco hoor ik deze niet, maar voel ik een subtiel koel briesje langs mij gaan. Je kunt het misschien nog wel het beste vergelijken met het opendoen van de vriezer, dan voel je ook kou langs je trekken, alleen de airco is minder koud.

Ook in de slaapkamer is de airco een genot. We zetten de airco alleen aan als we daadwerkelijk in de ruimte zijn. Daarom gaat de airco in de slaapkamer pas vlak voor we gaan slapen aan. De kamer is dan al lekker koel wanneer we naar bed gaan. ’s Nachts blijft de airco aan en ook dan hoor je deze helemaal niet blazen. Helaas krijg je ook van de airco een droge mond, maar die nemen we dan maar voor lief.

Verwarmen

Waar ik onze Daikin misschien nog wel het meeste voor gebruik is verwarmen. De afgelopen 12 maanden heb ik nog geen 200 kuub gas verbruikt en ik heb het geen moment koud gehad. Dat alles dankzij onze airco’s. De airco heeft een thermostaat en houdt zelf de kamer op temperatuur. Het enige dat ik heb moeten doen is de temperatuur instellen. Maar je kunt de airco ook programmeren zodat de woonkamer al lekker warm (of koel) is wanneer je beneden komt.

Hoewel een airco alleen bedoeld is om bij te verwarmen, hebben wij de hele winter ons huis met alleen de Daikins verwarmd. De airco blaast een droge warme lucht die door de ruimte gaat. Deze vind ik heel prettig, maar mijn vriend klaagt altijd dat hij het geen fijne warmte vindt. Het is dus heel persoonlijk of je het fijn vindt om met de airco te verwarmen. Het heeft ons in ieder geval een hoop geld bespaard.

Airco’s slurpen toch energie?

Deze opmerking krijg ik eigenlijk altijd als ik vertel dat ik een airco thuis heb. Die dingen slurpen maar energie en waar heb je het nou echt voor nodig?!

Vorig jaar zomer heeft mijn airco beneden in 30 dagen airco 56kwh verbruikt. Dat was inclusief de hittegolf die we hadden in augustus. Dat zegt mij natuurlijk helemaal niks, dus ik heb ook even gekeken wat dit mij gekost heeft. Op dagen dat we de airco intensief gebruikten koste dit ons €3 extra bovenop de normale stroomkosten.

Zelf vind ik dit best meevallen, want je gebruikt de airco niet dagelijks. En heel eerlijk, zeker voor ’s nachts is het mij meer dan waard. Verwarmen kostte wel een stuk meer, zo’n €6 extra per dag aan stroom. Maar als ik dit vergelijk met buren die soms wel €1000 per maand kwijt waren aan gas en wij nog geen €300, dan vind ik het zeker geen energieslurper!

Voor- en nadelen van een airco in huis

Voordelen

 • Wij hebben enorm veel bespaard op stookkosten door met de airco te verwarmen
 • Niet meer slecht slapen op warme dagen (van die vieze plaknachten)
 • Ook de ventilatorstand zorgt al voor een verfrissend, maar stil, briesje zonder veel energieverbruik

Nadelen

 • Duur!
 • Je kunt de airco niet (helemaal) zelf installeren
 • De leidingen zie je lopen wanneer je deze niet infreest
 • Je hebt meerdere units nodig om een huis te koelen/verwarmen
 • Veel visite op tropische dagen