Home Product reviews Een airco in huis: dat is toch helemaal niet nodig? Of wel?

Een airco in huis: dat is toch helemaal niet nodig? Of wel?

Heel lang vonden we een airco in huis maar onzin. Best een investering en hoe vaak gebruik je zo’n apparaat nou echt? Die paar zomerse dagen in Nederland?

En toch zijn we blij dat we het gedaan hebben! Sterker nog, we hadden het zelfs eerder moeten doen.

Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over een airconditioning thuis. We krijgen regelmatig vragen van buren en soms zelfs scheve gezichten, want waarom zou je zo’n energieslurper in huis halen. Dit leg ik graag aan je uit!

Waarom een airconditioning thuis

Voor ons was de belangrijkste reden om een vaste airco, dus niet zo eentje met een slang naar buiten, te nemen dat we er in de winter mee kunnen verwarmen.

Met de steeds hogere gasprijzen is het niet rendabel om je huis nog met gas te verwarmen. We zijn al een aantal jaar bezig om een alternatief te vinden voor gas – zonder meteen een dure warmtepomp te moeten kopen.

Zo hebben wij afgelopen jaar het huis verwarmd met convectorkachels. Lekker warm, en een stuk goedkoper dan gas.

Maar niet heel veilig als je even van huis gaat. Je zou niet willen dat zo’n kacheltje in de brand vliegt.

Daarom hebben we uiteindelijk voor een vaste airco gekozen, boven en beneden.

Wat kost een airco thuis?

Een vaste airco moet je vrijwel altijd laten installeren. Wij hebben dat laten doen door een lokaal bedrijf.

Je kunt dan kiezen uit verschillende prijsklassen. De instapairco’s beginnen bij zo’n €1000 per unit inclusief montage. Wil je een luxer model dan hang je toch al snel aan zo’n €3000 inclusief montage.

Wij kozen uiteindelijk voor een duurder model. Hier zat niet alleen een app bij, deze had ook nog een lager verbruik en maakt nauwelijks herrie.

De wachttijd voor montage toen we de airco bestelde was 8 weken, vond ik best meevallen heel eerlijk. En binnen een paar uurtjes hadden ze de apparaten opgehangen en was het bij ons lekker koel.

Tip! De beste prijzen voor Disneyland Paris, ook tijdens de schoolvakanties. Incl. Disney Hotel en tickets!
Bekijken

Hoe goed koelt een vaste airco?

Heel goed! Sorry, als je dit nu leest op een warme zomerdag. Eigenlijk vanaf het moment dat ik de airco aanzet voel je de koude lucht stromen. Binnen een paar minuten is de woonkamer van zo’n 60m2 een paar graden koeler.

En je hoeft de airco daar niet eens zo hard voor te laten koelen. Het is buiten nu 29 graden en binnen is het 23 graden, terwijl de airco op 24 graden staat ingesteld.

Het voelt hier heerlijk koel. En dat was het zeker ook tijdens de laatste paar zomerse dagen.

Airco’s slurpen toch energie?

Deze opmerking krijg ik eigenlijk altijd als ik vertel dat ik een airco thuis heb. Die dingen slurpen maar energie en waar heb je het nou echt voor nodig?!

In de afgelopen 30 dagen heeft mijn airco 56kwh verbruikt. Dat was inclusief de hittegolf die we hebben gehad in augustus. Dat is ongeveer net zoveel energie als ik nodig heb voor het een keer laden van mijn elektrische auto.

Dus zijn het energieslurpers? Dat hangt denk ik af van wat je normaal verbruikt. Zelf merk ik er niet zoveel van, juist omdat ik ook mijn auto oplaad.

Het echte verschil ga ik pas van de winter merken. Het enige wat we dan nog doen op gas is koken en douchen. Verwarmen gebeurt dan volledig via de airco. Dat zal het moment zijn dat ik er ook echt profijt van zal hebben. Voor nu is het een luxe product, waarmee ik wel onwijs goed heb geslapen tijdens die hittegolf.

Airco nemen of niet?

Heb je het geld er voor over en twijfel je al heel lang om een airco te nemen? Dan zou ik het zeker doen! Het is ons erg goed bevallen.

Zeker op warme dagen zul je een hoop jaloerse gezichten, en wat zure opmerkingen, krijgen maar denk dan maar aan hoe koud je huis is als je straks binnenkomt.

Tijdens de hittegolf klaagde iedereen hoe warm het was ’s nachts, terwijl wij echt heerlijk hebben geslapen. Plus, denk ook eens aan hoeveel je ermee kunt besparen als je het huis ermee verwarmt.

Niet twijfelen, gewoon doen!

De Grote Finale van de 30e verjaardag van Disneyland Paris t/m 30 september 2023!

Boek je verblijf tijdens onze 30 verjaardag, je kunt jouw boeking tot 7 dagen voor aankomst gratis wijzigen of annuleren
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Categorieën

Advertentie

Nieuwste posts

Reactie achterlaten

* Door dit formulier te gebruiken stem je in met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

© 2012-2023 WereldvolMagie