Home Blog Op vakantie naar de Ardèche: de mooiste en leukste bezienswaardigheden

Op vakantie naar de Ardèche: de mooiste en leukste bezienswaardigheden

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

In de regio Auvergne-Rhône-Alpes ligt het prachtige departement de Ardèche. Je vindt hier alles wat je in een droomvakantie zoekt. Middeleeuwse dorpjes, ongerepte berglandschappen, klovenvalleien en mysterieuze grotten.

De afstand tussen Nederland en de Ardèche is 1.050,2 kilometer, wat met de auto, bus of trein makkelijk te reizen is.

Een vakantie naar de Ardèche is ideaal voor outdoor avonturiers, maar ook voor gezinnen met jonge kinderen is het de perfecte plek om vakantie te vieren. Alle hoogtepunten van de Ardèche op een rij!

De beste reistijd om te gaan

Het fijne van een vakantie in de Ardèche is, is dat het weer in de meeste maanden van het jaar goed is. De temperaturen in de maanden mei tot en met september zijn gemiddeld 23°C tot 28°C , wat uitschieters van 30°C kunnen bereiken in juni, juli en augustus.

November heeft de natste periode en in de winter kan het erg koud aanvoelen met de lage temperaturen van gemiddeld 2°C.

Gorges de l’Ardèche

De indrukwekkende rivierkloof is een van de grootste hoogtepunten van de Ardèche. De kloof van wel 30 kilometer lang heeft op sommige delen van de rivier dieptes van 300 meter. Hij loopt van Vallon-Pont-d’Arc tot aan Saint-Martin-d’Ardèche.

De beste plek om van al het natuurschoon te genieten is op het water. Er zijn veel activiteiten te beleven, door met een kano of kajak de omgeving te verkennen. Je kunt aanmeren op de mooiste plekjes, waar je de vele stadjes kunt bezoeken.

Er zijn uitstekende wandelroutes, waar je de schattige dorpjes zoals; Vogüé, Balazuc en Labeaume kunt bezoeken. Voor de reizigers die meer van actie en avontuur houden zijn er de wandelroutes waar je langs de oeverpaden over de kliffen kunt lopen.

In november staat het water hoger en is de rivier wilder dan de zomermaanden. In deze maand wordt ieder jaar de spannende Marathon internationaal des Gorges de l’Ardèche gehouden. De vaak hilarisch uitgedoste deelnemers gaan met teams in kano’s waar ze het tegen elkaar opnemen.

Tip: Wildkamperen is hier verboden, omdat het een natuurreservaat betreft. In Er staan leuke campings in de omgeving en midden in de natuur bevinden zich prachtig gelegen natuurhuisjes waar je optimaal je vakantie kunt beleven.

Pont d’Arc

Aan de ingang van de kloof kun je over de zestig meter lange en 34 meter hoge natuurlijke boogbrug van rotsen lopen. De natuur brug geeft je een prachtig uitzicht over de hele omgeving van het natuurpark. Je kunt naast de brug zwemmen in het heerlijke water en op het strandje genieten van de zon.

Veel kano- en kajakvaarders komen hier aanmeren om uit te rusten en te genieten. In het stadje Vallon-Pont-d’Arc kun je genieten van de gezellige winkeltjes en eetgelegenheden met terrasjes.

Tip: Er zijn in de nabijgelegen dorpjes veel markten, waar je van alle lokale streekproducten van alles kunt proeven en kopen. De inwoners verkopen hun eigen producten zoals; honing, kaas, wijn, fruit groenten en worsten. Het is zeker de moeite waard om een van die markten eens te bezoeken, om de echte Franse sfeer te proeven.

De mysterieuze grotten van de Ardèche

Er zijn diverse grotten die je op je reis naar de Ardèche kunt bewonderen. De meest bekende is de prachtige L’Aven d’Orgnac. Deze druipsteengrot is in 1935 erkend, maar was al eerder ontdekt door de plaatselijke bevolking. Zij gebruikten de grot om zich van hun kadavers en dode dieren te ontdoen. De grot blijkt al eeuwenoud te zijn, doordat er beenderen van bizons en rendieren zijn gevonden die nog uit de IJstijd stamden.

Met een professionele gids kunnen bezoekers een rondleiding krijgen, waar je via meerdere grotzalen steeds verder afdaalt, tot wel 120 meter onder de zeespiegel. In deze grot bevindt zich een zaal waar je veel stalagmieten, stalactieten en monolieten kunt bewonderen. Met de lift worden bezoekers na de excursie weer naar boven gebracht.

De Saint Marcel d’Ardèche is een druipsteengrot die veel mensen doet denken aan een sprookjesgrot. Deze grot heeft een lengte van 46 kilometer van onderaardse gangen en zalen, waardoor hij tot een van de langste grotten van Europa behoort.

De rondleiding brengt je naar vele zalen, waaronder ‘de fontein van de Maagd’, wat zijn naam kreeg, door de waterdruppels die je langs de wanden hoort. Je kunt zelf een beeld met Maria en Jezus tegenkomen en een kopie van een wandschildering. De originele wandtekening, van 20.000 voor Christus ligt in een andere ruimte in de grot wat niet voor publiek open is.

De geheimzinnige watergevormde grot la Madeleine is een van meest mysterieuze grotten van Europa. De grot staat ook bekend als een van de mooiste. De gids neemt je mee naar het verleden van de grot, ondertussen zien bezoekers de prachtig unieke stalagmieten en stalactieten. Door de druipsteenvormen en formaties geven ze mooie kleuren af en met een klank en lichtspektakel wordt de plek nog geheimzinniger en spectaculairder.

Tip: Bezoek ook de andere grotten van de Ardèche zoals; Grotte de la Cocalière, Grotte-Aven Forestière en de Grotte Chauvet.

Vogüé

Het kasteelstadje ligt aan de rivier van de Ardèche en is onderdeel van het culturele erfgoed van Frankrijk. Doordat de stad gebouwd is tegen een rotsformatie, omringd met hoge groene bomen, levert het stadje prachtige plaatjes voor toeristen op.

De stad heeft Middeleeuwse straatjes en huisjes (sommige nog uit de 17de eeuw) die allemaal uitkomen bij het kasteel van de stad. Deze dateert uit de 11de eeuw en ziet er door diverse renovaties nog beeldschoon uit. Er zijn in dit pittoresk stadje gezellige restaurants, waar je op het terras kunt zitten genieten van een drankje en hapje.

Tip: Het nabijgelegen prachtige dorpje Balazuc is zeer zeker ook de moeite waard om te bezoeken.

Ervaar zelf al het moois in de Ardèche

De vele bezienswaardigheden die de Ardèche te bieden heeft, kun je in het gezelschap doen van groepsreizen, rondreizen, alleen, of met het gezin. Actieve reizigers kunnen:

  • Wandelen
  • Fietsen
  • Zwemmen
  • Kanoën/kajakken
  • Golfen
  • Vissen
  • Karten
  • Paardrijden
  • Klimmen

Ben je meer een omgeving genieter, maar dan vanuit de luie zit? De mooiste bezienswaardigheden zijn makkelijk per auto te bereiken. Er zijn veel horecagelegenheden, waar je op terrassen kunt zitten en er zijn kleine strandjes om te zonnen, of je kunt met een picknickmand de natuur in gaan en van alle schoonheid te genieten.

Wordt de Ardèche jouw volgende vakantiebestemming?