Home Blog Pieterpad: wat is het en kan je het ook fietsen?

Pieterpad: wat is het en kan je het ook fietsen?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het Pieterpad, ik had er heel eerlijk nog nooit van gehoord. Maar als je een fervent wandelaar bent zal deze route vast en zeker op je verlanglijstje staan. Het is een route van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Zuid Limburg. Een wandelroute van het noorden van het land, naar het zuiden.

De route wordt beheerd door vrijwilligers die deze zo goed mogelijk onderhouden. Ook is er gekeken naar hoe de route zo efficiënt mogelijk gemaakt kan worden, want soms zit er een water of snelweg in de weg. In dat geval zou je op sommige plekken behoorlijk moeten omlopen. De beheerders van deze route hebben ervoor gezorgd dat dit op zo min mogelijk plaatsen hoeft.

Het is een route voor ervaren wandelaars die er echt de tijd voor willen uittrekken, want hier doe je natuurlijk meerdere dagen over.

Hoe weet ik waar de Pieterpad route loopt?

Om de juiste route te kunnen lopen heb je daar een boekje voor nodig. Deze is te verkrijgen bij de vvv’s bij het startpunt en online op nivon.nl. De route bestaat uit twee delen dus je hebt allebei de gidsen nodig om de route te voltooien.

De route wordt regelmatig gewijzigd. Heb je een ouder boekje, bijvoorbeeld via de Kringloop of Marktplaats op de kop kunnen tikken? Dan kan je op pieterpad.nl de wijzigingen raadplegen. Hier staat precies op welke pagina de route is gewijzigd. Je kunt deze dan met bijvoorbeeld post-its of printjes in het boekje aanpassen.

Onderweg staat de route ook met bordjes aangegeven maar ga hier niet blind vanuit, want bordjes kunnen gesneuveld zijn of overgroeid. Je zou zo verkeerd kunnen lopen zonder boekje.

Kan ik het Pieterpad ook fietsen?

Het Pieterpad is echt een wandelroute. Dat betekent dat sommige delen wellicht met de fiets te doen zijn, maar niet alle. Je gaat namelijk soms ook over moeilijk begaanbaar terrein waar je te voet beter overheen kan dan met de fiets.

Dit is ook goed om in je achterhoofd te houden als je bijvoorbeeld de buggy meeneemt. Deze zal niet altijd even makkelijk over het terrein kunnen.

Wanneer je de route met de fiets wilt afleggen dan kan je deze route volgen. Ook deze gaat van noord naar zuid, alleen dan over de fietspaden.

Krijg ik een oorkonde?

Na het lopen van de Nijmeegse vierdaagse krijg je een beloning, bij het Pieterpad is dat helaas niet zo. Hoewel het ook een enorme prestatie is doe je deze voornamelijk voor jezelf.

Je kunt wel een oorkonde of badge kopen online, die kan je dan aan jezelf uitreiken na deze indrukwekkende prestatie.

Maar zoals de website van het Pieterpad ook vermeld, je doet het voornamelijk voor jezelf en voor het ontdekken van de wisselende landschappen die Nederland rijk is.

Meer over het Pieterpad vind je op: pieterpad.nl

Foto ter illustratie