Is vesting Bourtange de moeite waard?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Gisteren schreef ik over al het leuks dat er te beleven is in de stad Groningen. Een bezienswaardigheid waarmee je een bezoekje aan deze stad heel goed kunt combineren is vesting Bourtange. Maar wat is het eigenlijk en waar ligt het?

Wat is vesting Bourtange?

Vesting Bourtange is een vesting die in 1580 is opdracht van Willem van Oranje werd gebouwd. Toen deze in 1851 werd opgeheven ging dit plaatsje verder als agrarisch dorp. Aan het eind van de jaren ’60 van de vorige eeuw werd besloten deze vesting weer in ere te herstellen en door de gebouwen weer in de oude staat terug te brengen.

Deze nieuw, oude vesting kan je tegenwoordig bezichtigen om te ontdekken hoe het er in die tijd aan toe ging.

Te doen en zien

Bourtange is een dorpje waar mensen wonen. Maar je kunt er als toerist wel doorheen struinen en de oude gebouwen bekijken. Vanaf de buitenzijde is er al meer dan genoeg te zien. Van woningen, tot martelwerktuigen en zelfs toiletten.

Je ziet precies hoe het er toen aan toe ging. En ik ben altijd blij dat ik niet in die tijd leefden. Echt die martelwerktuigen daar krijg je toch de rillingen van.

Maar goed, terug naar de bezienswaardigheden van Bourtange. Je kunt de gebouwen vanaf de buitenkant bezichtigen maar leuker is het natuurlijk om ook even binnen te kijken. Dat kan als je een kaartje voor de musea koopt. Dit ticket kost €8,50 per persoon en geeft je toegang tot de volgende gebouwen:

  • Terra Morra: hier leer je meer over waarom een vesting werd gebouwd
  • Museum De Baracquen: ooit woonden hier de soldaten van de vesting
  • Kapiteinswoning: de officierswoning die natuurlijk stukken luxer was dan de barakken
  • Synagoge: dit relatief nieuwe gebouw speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog
  • Het Nieuwe Kruithuis: vroeger de opslag van 45.000 pond kruit. Inmiddels een ruimte voor exposities en films.

Tenslotte is het leuk om te vermelden dat – voor de corona – er elke zondag kanonskogels werden afgevuurd voor een zo’n authentiek mogelijk gevoel. Maar helaas wordt dat momenteel niet gedaan.

Net als elke populaire, toeristische bestemming zijn er in Bourtange ook genoeg winkels en restaurants. Waar ik zelf van moest gniffelen was de beschrijving van de fotowinkel, hier kan je terecht voor onder andere fotorolletjes. Dat is toch schattig :)!

Hoe kom je er?

De makkelijkste manier om in Bourtange te komen is met de auto. Of laat ik het anders zeggen, het openbaar vervoer is een ramp. Het kan wel maar houd rekening met een lange reistijd en veel overstappen. Niet handig.

Je kunt de auto gratis parkeren bij het informatiecentrum van Bourtange. Vanaf hier liggen de bezienswaardigheden op loopafstand. Ze verhuren hier ook rolstoelen mocht dat nodig zijn.

Ook kan je hier kaartjes reserveren om de musea van Bourtange te bezoeken. Dit kan ook vooraf online.

Kosten en reserveren

Het bezoeken van de vesting is gratis. Evenals het parkeren van je auto.

Wil je in de gebouwen kijken dan kost dat €8,50 per persoon. Vanwege de corona moet je vooraf een tijdsvak reserveren van 2 uur waarin je de bezichtigingen wilt doen. Dat kan je vooraf online doen of ter plaatse bij het informatiecentrum.

Hoe leuk is het?

Vesting Bourtange is een leuke plek om meer te leren over de geschiedenis van ons land. Het is eigen een openluchtmuseum waar je actief bezig bent met de gebouwen.

Is het een dagvullend uitstapje? Niet echt! Binnen een paar uur heb je het hier wel gezien. En dat is inclusief bezoek aan de musea en een hapje/drankje.

Het is een leuke tussenstop tijdens een rondrit door Groningen of als je verblijft in de stad of camping in de buurt. Er echt speciaal voor naar het noorden rijden kan wel maar zou ik niet doen. Dan zou ik het echt combineren met andere bezienswaardigheden.