Kijkduin Strandhuisjes: waar liggen ze en wat is er te doen?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Afgelopen week zijn we een dagje naar Kijkduin geweest. Toch wel één van onze favoriete stranden in Den Haag. Wat ons opviel waren de twee rijen met strandhuisjes en daar wilde ik mee over weten. Dus we zijn even gaan gluren, al heb ik behalve van mijn wijntje, niet veel foto’s kunnen maken. Voelde toch wat ongemakkelijk wetende dat daar mensen logeren.

Plus je kunt op de website van de Kijkduin Strandhuisjes genoeg mooie foto’s zien, ik ga je voorzien van de praktische informatie, zodat je een goede inschatting kunt maken of dit jullie volgende vakantiebestemming wordt!

Waar liggen de Kijkduin Strandhuisjes?

Kijkduin is 1 van de stranden hier in Den Haag. Het meest bekende is Scheveningen, waar jaarlijks heel veel toeristen naartoe trekken. Kijkduin ligt aan de zuidkant van de stad en begint, met name door de drukte op Scheveningen, steeds meer aan populariteit toe te nemen.

Kijkduin is de afgelopen jaren geheel opgeknapt. Eerst was het nog vergane glorie, inmiddels begint het steeds meer op een echte badplaats te lijken. Een ander voordeel van Kijkduin is dat je er overal gratis kunt parkeren, dit in tegenstelling tot Scheveningen waar je auto stallen inmiddels ontzettend duur is geworden.

Wanneer je aan komt rijden kun je met de auto naar boven, dit is het gedeelte met de winkels en de meeste restaurants. Hier kan je de auto parkeren, maar dat is voor de strandhuisjes niet handig. Die liggen namelijk nog een klein stukje verder. Om er te komen zul je de navigatie moeten instellen op de Machiel Vrijenhoekslaan.

Parkeren bij de strandhuisjes

Langs de gehele Machiel Vrijenhoekslaan in Den Haag kan je gratis parkeren. Als je in een strandhuisje slaapt zul je hier ook jouw auto neer moeten zetten, je kunt deze helaas niet bij je huisje parkeren.

De kortste weg is om je auto helemaal achteraan de Machiel Vrijenhoekslaan te zetten, in de buurt van de camping. Wanneer je de auto hebt geparkeerd volg je het voetpad tot aan een trapje. Hier ga je naar boven, je steekt het fietspad over en vervolgt dan de geasfalteerde weg tot aan het volgende fietspad.

Ook hier steek je over en dan loop je rechtdoor zo het strand op. De huisjes bevinden zich dan zowel aan je linker-, als je rechterzijde.

Bij het boeken ontvang je meer informatie waar je precies moet zijn en waar je je moet melden. Maar weet dus dat je de auto op zo’n 10 minuten lopen vanaf je huisje parkeert. Dus neem niet teveel zware spullen mee.

Het Kijkduin strand

Het strand van Kijkduin is eigenlijk net als elk andere badplaats. Een brede, kilometers lange zandstrook. Er zijn wel wat dingen die goed zijn om te weten.

Een deel van de strandhuisjes bevindt zich direct naast de botenverhuur. Hier is het vaak wat drukker.

De andere huisjes, aan de linkerzijde van de strandopgang, liggen aanzienlijk rustiger. Maar ze liggen wel op een hondenstrand. Dit betekent dat je niet gek op moet kijken als er ineens een hond bij je komt kijken wanneer je op het strand ligt.

Het hondenstrand is het gehele jaar geopend, ook tijdens de zomermaanden. Heb je niks met honden? Vraag dan een huisje aan de rechterzijde van de strandopgang.

Zou je vanaf de strandopgang naar links lopen, over het hondenstrand, dan kom je bij de zandmotor. Dit gedeelte is heel populair onder de surfers, met name kitesurfers. Kom je met kinderen dan zou ik dit stuk persoonlijk vermijden en naar rechts lopen. Je komt dan bij het strand met de faciliteiten, in de buurt van de winkels en restaurants.

Dit rechterdeel voelt ook meer als een badplaats dus daar zou ik persoonlijk een handdoekje neerleggen.

Wat kan je doen in de omgeving?

De Kijkduin Strandhuisjes zijn te boeken voor een weekend of een midweek. Je hoeft het strand niet te verlaten als je dat wilt, maar dat kan wel natuurlijk!

Vanaf de strandhuisjes ben je in zo’n 20 minuten in het centrum van Den Haag. Hier vind je het Binnenhof, de Ridderzaal en het torentje van de Minister President. Maar ook Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koning. Je kunt in de Haagse binnenstad ook heel goed winkelen

Houd je van winkelen? Dan zit je in het centrum ook goed. Van grote winkels als Zara en Primark, tot kleine lokale winkeliers. En vergeet ook zeker niet een terrasje te pakken als je er bent!

Een dagje naar een pretpark? Dat kan! Den Haag heeft twee pretparken: Drievliet en Duinrell. Ook leuk is een bezoek aan Madurodam, dit is een park met allemaal miniaturen van bekende Nederlandse gebouwen.

Kijkduin zelf is niet heel spectaculair als ik heel eerlijk ben, maar je vindt er alles om er goed te kunnen vertoeven. Als je nog wat boodschapjes wilt doen, dan zou ik dat aan het Savornin Lohmanplein doen. Dit winkelcentrum ligt op nog geen 10 minuten rijden vanaf de strandhuisjes.

Verder zou ik fietsen meenemen of huren en de omgeving op de fiets ontdekken. Langs het strand is er een fietspad aangelegd die je kunt volgen richting het Westland of naar Scheveningen. Je kunt ook wandelen over het fietspad, het is maar net wat je wilt.

Achter het strand van Kijkduin ligt een natuurpark: het Westduinpark. Hier vind je wandelroutes door het heuvelachtige gebied. Ook dan kan je tot aan Scheveningen lopen. Deze route is ook onderdeel van de Duinenmars, een jaarlijks wandelevenement door de duinen van Den Haag.

Wat is er te doen in Kijkduin?

Kijkduin zelf is echt een badplaats, nou eigenlijk mini-badplaats. Er is een korte boulevard met wat winkels en een aantal restaurants. Alles wat je nodig hebt voor een verblijf aan het strand.

Maar verwacht hier geen stampende nachtclubs. Er zijn wel wat bars waar je iets kunt drinken, maar het is vooral een badplaats voor gezinnen en stellen die op zoek zijn naar rust en ontspanning.

Wil je echt wat meer vertier dan vind je die in de Haagse binnenstad. Met het openbaar vervoer zit je er zo. Heel eerlijk zou ik in dat geval een hotel nemen in de stad en dan een dagje naar het strand gaan. Naar de Kijkduin Strandhuisjes ga je als je rust wilt en wilt ontspannen.