Home Blog Thuis je eigen nagels doen is helemaal niet zo moeilijk!

Thuis je eigen nagels doen is helemaal niet zo moeilijk!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Sinds een tijdje doe ik zelf mijn eigen nagels thuis. Niet om geld te besparen of omdat ik niet naar de salon wil, maar omdat ik het gewoon leuk vind om te doen. Het kiezen van een kleurtje, verlengen van je nagels, het proberen van een nieuwe methode. Voor mij is het echt een hobby.

En het is ook helemaal niet moeilijk om zelf te doen. Het vergt soms wat geduld en je hebt er wat spullen voor nodig, maar je zult zien dat je niet kunt wachten om een nieuwe set te zetten zodat je weer iets nieuws kunt proberen.

Voor beginners: gellak

Ga je voor het eerst je nagels thuis doen dan kun je beginnen met gellak. Dit is een speciale nagellak die je droogt onder een speciale UV- of LEDlamp. Hierdoor blijft de lak langer zitten en het oogt meteen professioneel.

Het lakken van de nagel is hierbij niet de grootste uitdaging. Want zonder goede voorbereiding valt je nagellak er namelijk razendsnel van af.

Voorbereiden doe je door de nagel goed schoon te maken en deze voorzichtig dof te vijlen. Wees hier wel voorzichtig mee, het gaat om het verwijderen van de glans, er hoeft niks van je nagel af.

Hierna maak je de nagel schoon met een reiniger en breng je een “bond” aan. Dit is een voorbereidende lak die je nagels een beetje laat plakken. Hierover doe je dan een gelbasis die je even laat drogen onder de lamp. Daarna breng je een tot twee lagen van de gellak aan, die je na elke laag even laat drogen onder de lamp. Vervolgens maak je het af met een mooie topcoat en je nagels zien er mooi en verzorgd uit.

Als je het goed hebt gedaan blijft dit zo’n 3 weken zitten. Laat het sneller los? Dan heb je waarschijnlijk een stukje van de huid rond je nagels gelakt waardoor er lucht onder is gekomen en de lak loslaat.

BIAB

BIAB staat voor Builder in a Bottle en is een wat dikkere gelnagellak. Hiermee geef je je nagels wat meer body waardoor ze er nog verzorgder uitzien. Zeker wanneer je net als ik wat plattere nagels hebt. Ook maakt het je natuurlijke nagels steviger waardoor ze minder snel breken.

Het voordeel van BIAB is dat je het aanbrengt als een gellak volgens dezelfde stappen van hierboven. De lak is elastisch, ze noemen het ook wel een rubber basislak, en trekt zichzelf strak.

Nadeel vind ik zelf dat het alle kanten op “stroomt”. Hierdoor zit het al snel op je nagelriemen of de nagellak ziet eruit als een blok. Dit kun je oplossen door je hand even ondersteboven te houden voordat je in de lamp gaat en na het drogen de nagel voorzichtig in de juiste vorm te vijlen. Doe dit met een fijne vijl en pas op voor je nagelriemen.

Je kunt BIAB ook kopen in een potje, dan heet het buildergel. Deze is vaak iets dikker en breng je aan met een kwastje.

Een deel van mijn spullen waarmee ik mijn nagels thuis doe
Een deel van mijn enorme nagellak collectie, nog zonder acrylpoeder en polygel voorraad

Polygel en Dip Poeder

Zelf gebruik ik meestal polygel of dippoeder wanneer ik mijn nagels doe.

Polygel is te koop in tubes en lijkt op een dikke pasta. Hier breng je een bolletje van op je nagels aan en vervolgens vorm je de nagel met een kwastje. Makkelijker is het om gebruik te maken van dual forms. Dit zijn vormpjes waarin je de gel aanbrengt die je vervolgens op je nagels drukt. De polygel laat je uitharden onder een lamp en vijl je vervolgens in de juiste vorm.

Dip poeder is een compleet ander systeem en werkt met acryl in plaats van gel. Om dit aan te brengen heb je een sticky base en activator nodig. Je lakt je nagel met de sticky base en doopt deze vervolgens in een potje met acrylpoeder. Dit doe je een aantal keer totdat de nagel de juiste vorm heeft.

Hierna hardt je de nagellak uit met de activator en je hebt razendsnel acrylnagels. Zelf vind ik dit een hele fijne methode, want het is snel en je hebt geen lamp nodig. Maar je moet wel even oefenen om de juiste vorm te krijgen.

Er is zelfs nog een combinatie mogelijk tussen gel en acryl. Je gebruikt dan een gelbasis in plaats van de sticky base, dipt de nagel in het acrylpoeder en hardt deze vervolgens uit onder de lamp. Je krijgt zo een hardere gellak die langer blijft zitten.

Thuis zelf acrylnagels zetten

Dan de laatste methode om zelf je nagels thuis te doen: acryl! Dit doe ik zelf niet meer omdat ik het echt enorm vind stinken.

Voor acryl heb je een poeder en vloeistof nodig. Je doet een klein beetje vloeistof in een bakje en doopt hier een kwast in. De natte kwast haal je door de acrylpoeder totdat je een balletje hebt. Dit balletje leg je op je nagel en kun je naar wens vormen.

In tegenstelling tot gel, droogt acryl uit zichzelf. Hierdoor heb je minder tijd om de nagel te vormen en zul je meer moeten vijlen. En zoals ik al schreef, de vloeistof heeft een hele chemische lucht die niet heel prettig is. Zelfs een geurloze acrylvloeistof is niet geheel geurloos en je hebt daar weer een lamp voor nodig om te laten drogen.

Voordeel van acryl is dat het lang blijft zitten met de juiste voorbereiding, die is voor elk type (Gel/Acryl) hetzelfde. En het is de beste manier om je nagels te verlengen. Het kan ook met polygel of dippoeder, maar die zijn toch minder stevig.

Hopelijk heb ik je met dit artikel kunnen laten zien dat het niet zo moeilijk is om thuis je nagels te doen. Houdt de website goed in de gaten voor nog meer van mijn persoonlijke tips! Je mag ook altijd een berichtje sturen als je vragen hebt.