Wat zijn de beste streamingdiensten? Wij probeerden de populairste!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Streamingdiensten, je kent ze wel. Van die apps op je telefoon, tablet, tv of laptop waarmee je onbeperkt series en films kunt kijken. De meest bekende streamingdienst is Netflix. Maar inmiddels zijn er nog veel meer van Disney Plus tot Videoland.

Het grootste voordeel van deze apps is dat je onbeperkt kunt kijken. Dus je favoriete films of series bekijken zonder daarvoor per keer te betalen. Je betaalt wel een bedrag voor het abonnement. Dat is dan ook meteen het nadeel van de streamingdiensten, want hoe meer je er hebt, hoe duurder je in de maand uit bent.

Zelf probeer ik daarom mijn abonnementen te delen. De meesten kan je namelijk met meerdere tegelijk gebruiken. Zo kun je heel makkelijk de kosten verdelen over de kijkers. Moet je wel uitkijken natuurlijk dat je het account alleen deelt met mensen die je vertrouwt.

Maar wat is nou de beste streamingdienst? Als je er eentje zou moeten kiezen welke zou dat dan zijn? Om deze vraag te beantwoorden probeerden we ze allemaal. En wat blijkt? Er is niet 1 beste streamingdienst, maar er is wel een beste streamingdienst voor elke smaak.

Welke streamingdiensten hebben we getest?

Voor deze test hebben we een maandabonnement genomen op de volgende streamingdiensten:

 • Netflix
 • Discovery+
 • Videoland
 • Prime Video
 • Disney+

Dit zijn toch wel de meest bekende. Je hebt dan natuurlijk ook nog NLZiet en NPO Plus, maar die vonden wij toch te verschillend van de streamingdiensten hierboven.

Elk van deze streamingdiensten heeft iets unieks. Laten we daar eerst eens naar kijken.

Netflix

Netflix is de meest bekende streamingdienst. De meeste mensen kennen deze tenminste van naam of hebben hier zelf een abonnement op gehad.

Wat kost Netflix? Een abonnement op Netflix kost tussen de €7,99 en €13,99. Het prijsverschil zit in de kwaliteit van de video’s en met hoeveel mensen je tegelijk wilt kijken.

Voor dit bedrag kan je onbeperkt kijken. Er zijn dus geen series of films waarvoor je moet bijbetalen.

Grootste voordeel van Netflix zijn de originele series en films. Deze zijn alleen bij deze streamingdienst te zien. Maar er is ook zeker een overlap met andere streamingdiensten.

Zo is bijvoorbeeld de populaire serie The Bold Type op Netflix en Videoland te bekijken, waarbij die laatste de nieuwste afleveringen heeft.

Verder staan er vooral oudere films en series op Netflix. De films die zo’n 10 tot 30 jaar geleden heel populair waren. Recenter aanbod vind je hier nauwelijks. Wat overigens vrijwel niet anders is bij de andere streamingdiensten.

Discovery+

Discovery+ heette voorheen DPlay en is de streamingdienst van Discovery. Je kunt hier series bekijken van de kanalen:

 • Discovery
 • Animal Planet
 • Discovery ID
 • EuroSport
 • Foodnetwork
 • TLC
 • en meer

Deze streamingdienst is alleen geschikt voor mensen die houden van de series van Discovery, TLC of Animal Planet. Zelf ben ik fan van het kanaal ID, wat over true crime gaat, en ik vind het dan ook leuk om de afleveringen te kunnen bekijken zonder reclame.

Dat geldt ook voor de series op TLC. Je kunt niet alleen de series zonder reclame kijken, maar vaak zijn de afleveringen ook eerder beschikbaar en is er speciale content beschikbaar die je niet op tv ziet.

Een abonnement op Discovery+ kost €3,99 per maand, koop je het voor een jaar dan ben je goedkoper uit. Het is hiermee ook gelijk de op een na goedkoopste streamingdienst van het stel dat wij hebben gereviewd.

Maar heb je niks met de kanalen hierboven? Dan is Discovery+ niet de streamingdienst voor jou.

Videoland

Net als Discovery+ is ook Videoland een streamingdienst die hoort bij tv-kanalen. In dit geval die van RTL. Als je een aflevering hebt gemist of de nieuwste eerder wilt bekijken dan de rest dan kan je dat hier doen.

Maar ze gaan bij Videoland wel een stap verder dan bij Discovery+. Want behalve de series en programma’s van de RTL-kanalen staan er ook films op Videoland. Niet de meest recente maar wel een goede aanvulling vinden wij zelf.

Ook komt er regelmatig nieuwe content bij. Ook films en series die je helemaal niet op tv kunt zien. Hoewel we vrijwel nooit naar RTL kijken, we kijken sowieso nauwelijks naar de traditionele tv, viel Videoland toch in de smaak. Juist vanwege die extra content.

Een abonnement op Videoland kost tussen de €4,99 en €9,99 per maand. Het prijsverschil zit in of je wel of geen reclame wilt en met hoeveel mensen je tegelijk wilt kijken.

Prime Video

Prime Video is de streamingdienst van Amazon. Deze is onderdeel van hun Prime abonnement waarbij je geen verzendkosten hoeft te betalen.

Deze streamingdienst verschilt van de andere in de content die ze aanbieden. Dat zijn met name door hun zelf geproduceerde series. Bijvoorbeeld met de originele heren van het programma Topgear.

Maar er staan ook veel films op, waaronder de Harry Potter films. Deze vind je nergens anders, althans niet zonder per film te hoeven betalen. Het film aanbod van Prime is ook wat nieuwer. Soms moet je daardoor enkele euro’s bijbetalen zoals je bij Pathe Thuis zou doen.

Je hebt dan wel series en (nieuwere) films verzameld in 1 app. Plus als je veel bestelt bij Amazon krijg je dan ook nog eens extra snelle levering en betaal je geen verzendkosten.

Prime Video is trouwens de goedkoopste streamingdienst van het lijstje. Een abonnement kost slechts €2,99 per maand.

Disney+

De laatste streamingdienst die we hebben bekeken is Disney+ of Disney Plus. Hierbij denken veel mensen aan de klassieke Disney films als Doornroosje, Assepoester en Belle en het Beest.

En dat klopt ook wel, deze staan er zeker op, maar er is nog veel meer. Zoals de series van Disney Channel, Disney XD en Disney Junior. Film klassiekers als Mary Poppins, Sound of Music, Die Hard en Home Alone.

Series van National Geographic staan er ook op, evenals andere series zoals War of the Worlds en Scrubs. Zeker sinds de komst van het nieuwe kanaal Star staat er ook veel volwassen content op Disney Plus.

Voorheen moest je het als volwassene doen met de Marvel en Star Wars films. Maar tegenwoordig staan er ook bekende en minder bekende films tussen waaronder een aantal recente Oscarwinnaars.

Kortom, een breed aanbod, maar vooral interessant voor gezinnen met kinderen in alle leeftijdscategorieën. Een abonnement op Disney Plus kost €8,99 per maand. Schaf je het voor een jaar aan dan krijg je korting. Weet wel dat je op Disney Plus – tegen bijbetaling – de nieuwste Disney bioscoopfilms kunt bekijken. Na een tijdje zijn ook deze films gratis te bekijken.

Maar, wat is nou de beste streamingdienst?

Zoek je een streamingdienst met een hele hoop series en films. Vind je het niet erg dat deze wat ouder zijn, maar zoek je gewoon lekkere content om te bingen? Dan zouden wij voor Netflix kiezen.

Ben je fan van de series op Discovery Channel of TLC? Dan kan een aanvullend abonnement op Discovery+ ook nog een aanrader zijn.

Disney+ is echt geschikt voor gezinnen. Waarbij vooral de kinderen gebruik zullen maken van de streamingdienst, maar de ouders ’s avonds ook een serie of film willen kijken. Qua series en films van kinderen wint Disney Plus het van de andere streamingdiensten.

Prime Video heeft meer unieke content en recentere video’s. En heel eerlijk hoef je het voor de prijs ook niet te laten. Krijg je er ook meteen gratis snellere verzending bij op Amazon.nl.

Videoland heeft ons echt verrast. We hebben namelijk niet zoveel met de programma’s van RTL. Toch is op Videoland altijd iets te vinden wat lekker wegkijkt. Vooral de documentaires bevielen ons goed. Maar ook het filmaanbod is prima. Hierin zijn zij een goede concurrent van Netflix. Hetzij een kleintje, maar voor de afwisseling zeker niet slecht.