Home Blog Wat zijn BIAB (Builder in a Bottle) nagels?

Wat zijn BIAB (Builder in a Bottle) nagels?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De eerste keer dat ik iemand hoorde vertellen over haar BIAB-nagels had ik geen idee wat het was. Het klonk ook niet echt heel aantrekkelijk, al ben ik inmiddels helemaal fan! BIAB staat voor Builder in a Bottle, een stevige nagellak die jouw natuurlijke nagels meteen een verzorgde uitstraling geeft. Je kunt deze lak zelf aanbrengen of een BIAB-behandeling boeken bij een nagelstudio. Dit heb ik allebei geprobeerd en aan het eind laat ik je weten wat mijn voorkeur heeft!

Hoe werkt BIAB?

BIAB is de benaming voor een type gellak. Deze lak is dikker dan andere gellakken of normale nagellak, ze zeggen ook wel dat het lijkt op rubber. Hierdoor kun je heel makkelijk je nagels wat meer body geven, maar ook stevigheid. Heb je altijd al lange nagels gewild en lukte het nooit om ze te laten groeien? Dan moet je zeker BIAB overwegen.

Wanneer je de nagellak droogt onder een UV- of LED-lamp wordt deze hard en beschermt het je nagels tegen scheuren of breken. Ze zijn niet zo hard als acryl of polygel, maar stevig genoeg om zeker 3 weken te blijven zitten. Hierna kun je ze laten opvullen bij de nagelstudio of een nieuwe set laten zetten. Maar als je zelf een BIAB lak aanschaft, kun je dit gewoon thuis.

De voordelen van BIAB

Het grootste voordeel van BIAB is dat het een makkelijke en snelle manier is om je natuurlijke nagels meer stevigheid te geven. Zeker als ze snel scheuren of breken dan kun je ze hiermee toch tot de gewenste lengte laten groeien. Je moet dan wel de BIAB blijven gebruiken, want zodra je het er af haalt breken je nagels weer net zo snel als daarvoor.

Een ander voordeel vind ik dat je nagels er verzorgd uitzien, maar niet nep. Je kunt ze ook zonder commentaar dragen naar je werk, iets wat bij mijn acrylnagels vaak niet het geval was.

En wat ik zelf ook heel fijn vind, is dat je BIAB er makkelijk af kunt krijgen. Zeker als je kiest voor een Soak off Builder Gel. Zelf heb ik er voor gekozen om een gel remover te kopen, maar je kunt de BIAB lak ook verwijderen door een watje met nagellakremover op je nagels te leggen, in te pakken met aluminiumfolie en dan zo’n 15 minuten geduld te hebben.

Met een gellakremover ben je in zo’n 5 minuten klaar, zonder je nagels in te pakken.

Nadelen zijn er ook

BIAB nagels thuis

Het eerste nadeel vind ik dat BIAB minder stevig is dan acryl of polygel. Als je deze gewend bent dan is het echt even wennen. BIAB is een stuk zachter en breekt daardoor ook wat sneller. Je moet dus echt voorzichtig zijn.

Daarbij blijft het ook korter zitten dan acryl of polygel. Na een week of 3 laten de eerste chipjes los, iets wat je bij de andere producten niet snel zult zien. Wanneer je de BIAB zelf thuis aanbrengt moet je dit echt heel secuur doen, anders gaan ze hooguit een paar dagen mee.

En tenslotte, dit heb ik zowel bij de salon gezien als thuis, wanneer je de BIAB niet goed aanbrengt dan zien je nagels eruit als “klompjes”. Als je de BIAB te dik aanbrengt dan verliest je nagel de natuurlijke curve en wordt het een homp lak. En dat is niet mooi. Zorg daarom dat als je het thuis doet je hele dunne laagjes aanbrengt of dat je de nagel net zo opbouwt als bij acryl.

Zelf je nagels doen met Builder in a Bottle

Inmiddels doe ik zelf mijn BIAB-nagels thuis en dat bevalt heel goed. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt met de producten die ik gebruik. Ik heb verschillende merken geprobeerd en getest, en met deze combinatie blijven ze het langst zitten.

Wat heb je nodig?

  • Led lamp om nagellak te drogen
  • BIAB gel in de kleur naar keuze
  • Base Coat
  • Top Coat
  • Houten bokkenpootjes
  • Nagelvijl
  • Nagelvoorbereider/Proteïne (optioneel)
  • Pluisvrije doekjes
  • Nagelsjablonen als je de nagels wilt verlengen
  • Cleaner

Wanneer je start met zelf BIAB aanbrengen dan heb je best wat spullen nodig. Gelukkig doe je er wel heel lang mee en is het al snel goedkoper dan naar de salon te gaan. Verwacht in het begin nog geen professionele resultaten, je zult echt even moeten oefenen.

Welke producten gebruik ik?

Na diverse merken geprobeerd te hebben ben ik uiteindelijk blijven hangen bij het merk Mylee. Dit is een Brits merk dat je onder andere via Amazon kunt kopen.

Van dit merk gebruik ik de Base Coat, Top Coat, Magic Gel Remover, UV-lamp, Cleaner, sjablonen en de 5-in-1 builder Gel. De Builder Gel met kleuren vind ik zelf beter dan de heldere Builder Gel.

Om mijn nagels goed voor te bereiden gebruik ik van nagelfabriek.nl de proteïnebond en nagelvoorbereider. Hun BIAB lakken bleven bij mij niet lang zitten, helaas. Een andere BIAB die ik heb geprobeerd zijn de rubber base gels van PinkGellac. Ook deze lakken lagen er na 2 dagen al helemaal af.

Bekijk de Mylee winkel op Amazon