Schoorl en de Schoorlse Duinen

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Denk je aan badplaatsen dan is de kans groot dat je niet direct aan Schoorl denkt en de daarbij horende Schoorlse Duinen. En dat is best jammer, want het is een mooie stad met een prachtig natuurgebied.

Daarbij is het er nog relatief rustig. Hier kan je nog ouderwets genieten van de stilte. Geen stampende strandtenten met volle terrassen, maar een bescheiden aantal tenten verspreid langs de kustlijn. Je gaat naar Schoorl voor de rust.

Maar wat is er nog meer te doen?

Waar ligt Schoorl en de Schoorlse duinen?

Schoorl ligt in Noord Holland, schuin boven Alkmaar. Het ligt boven het even pittoreske Bergen aan Zee. Hier kan je nog naar het strand zonder nonsense.

Vanaf het plaatsje is het – via het natuurgebied – zo’n uurtje wandelen naar de kust. Fietsen kan natuurlijk ook. En zowel met de bus als de auto is het strand heel goed te bereiken. Vanaf Amsterdam neem je de trein naar Alkmaar en vanaf hier de bus naar Schoorl. Met de auto rijd je via de A9 en de N9 zo naar het strand.

Parkeren is hier betaald, een euro per 35 minuten of 6 euro voor een hele dag. In het laagseizoen is dit slechts €3 en volgens de website is er altijd parkeerruimte beschikbaar.

Wat is er te doen?

Het plaatsje Schoorl is klein en doet vooral dienst als begin punt voor velen die de duinen in willen trekken. Dit is de perfecte plek voor iedereen die van wandelen houdt. Met maar liefst kilometer aan wandelpaden hoef je je hier niet te vervelen.

Onderweg kom je onder andere langs heidevelden en in de zomer bloeien er overal witte orchideeën. Het is echt een gebied voor natuurliefhebber. Wat je overigens ook prima per fiets, mountainbike of zelf op de rug van een paard kunt ontdekken.

Tenslotte is er, als beloning, het brede zandstrand waar het over het algemeen rustig is. Zeker als je wat verder weg van de strandopgangen bent. Hier kan je echt even uitpuffen en bijkomen met een boek of gewoon genieten van het uitzicht en de rust.

Voor kinderen is er bij het Bezoekerscentrum de Schoorlse Duinen een kabouterpad aangelegd. Dit is een kindvriendelijk pad door de bossen en duinen waarin zij gelijk meer leren over de natuur om hen heen, en vanzelfsprekend op zoek gaan naar kabouters.

Zomerhuisjes in Schoorl – Camperduin

Wat is er fijner dan wakker worden vlakbij het strand? De zeelucht ruiken en binnen een paar stappen met je voeten in het koele zand staan. Voor mij klinkt dat echt als vakantie.

Camperduin, de strandopgang bij Schoorl, biedt behalve de ruime parkeerplaats ook een aantal zomerhuisjes vlakbij het strand. Deze zijn geschikt voor maximaal 5 personen en zijn van alle gemakken voorzien. Huisdieren zijn toegestaan en je kunt zelfs je paard meenemen.