Home Blog Hoeveel energie bespaar je met een Tado?

Hoeveel energie bespaar je met een Tado?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Hoewel ik in mijn artikel over slimme thermostaten nog schreef dat ik geen Tado wilde en dat ik het eigenlijk niet zinvol vond, ben ik toch overstag gegaan.

Ja, ja, ik weet het, lekker standvastig.

Maar inderdaad, ik heb dus een Tado aangeschaft. Een startersetje via de Vattenfall.

Hierbij krijg je de Tado thermostaat en een Bridge voor aan je router.

Nu we een paar dagen verder zijn bespaar ik aanzienlijk op mijn gasverbruik en dat had ik niet verwacht!

De Tado installeren

Dit ging echt hartstikke soepel. Wanneer je de app hebt gedownload legt deze je stap voor stap uit wat je moet doen.

Soms een beetje veel stappen, zoals “pak nu een een boormachine”, maar ze hebben aan alles gedacht.

Ze wijzen je er bijvoorbeeld ook op de stroom eraf te halen en de stroomdraadjes van je oude thermostaat goed te labelen.

Wij hadden een digitale thermostaat, niks spectaculairs, maar die konden we heel eenvoudig vervangen door de Tado. Het enige nadeel is dat onze oude thermostaat breder was.

Hoezo is dat een nadeel?

Nou, uhm, wij hebben netjes om de thermostaat heen geschilderd toen we hier kwamen wonen. Nu de Tado smaller is dan de oude thermostaat zit er een lelijke ongeverfde vlek op de muur… Dus dat wordt witten na de kerstdagen!

Maar goed installatie was een fluitje van een cent en na de eerste poging werkte de Tado meteen perfect!

Hoeveel bespaar je met een Tado?

Bij Vattenfall heb je een app waarin je het verbruik kan terugzien per dag. Normaal gesproken gebruiken wij per dag 5 m3 aan gas. Dit is op een doordeweekse dag waarin de verwarming alleen ’s ochtends en ’s avonds aan gaat. Overdag staat deze uit.

Met de Tado heb ik dit schema ook geprobeerd. Toen hebben we die dag maar 1 m3 aan gas verbruikt. Weinig he? Dat was net als bij de oude ’s ochtends en ’s avonds aan en overdag uit.

Natuurlijk wilde ik ook testen wat het dan zou kosten als ik de hele dag zou verwarmen. Met de Tado op 21 graden verbruiken wij 5 m3 per dag. Net zoveel als de oude situatie maar dan de hele dag warm en behaaglijk.

Echt ik had het niet verwacht maar ik ben fan.

Vergeet niet dat wij hiervoor ook schema’s hadden en de verwarming zoveel mogelijk uitdeden. Onze gewoontes zijn niet veranderd, de manier waarop we stoken wel.

Hiervoor gebruikte onze ketel het aan/uit-principe waarbij deze altijd vol aan ging om te verwarmen. De Tado werkt met Opentherm wat inhoudt dat deze slechts een klein percentage van de werking van de ketel gebruikt, dus niet meer voluit stoken maar slechts 16%. Daar zit denk ik bij ons al de grootste winst in.

Natuurlijk is dit pas na een paar weken. We overwegen nog om te sparen voor de slimme radiatorknoppen. Wie weet kunnen we daar nog meer mee besparen of het huis nog behaaglijker maken.