Home Blog Italiaans genieten in de Bloemenrivièra

Italiaans genieten in de Bloemenrivièra

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Denk je aan de zomervakantie, dan denk je aan zon, zee en strand. De eerste bestemming die je dan te binnen schiet is wellicht Spanje of Turkije. Maar een bestemming die meestal niet als eerste genoemd wordt is de Bloemenrivièra in Italië. En dat terwijl dit stralende gebied aan de Italiaanse kust zoveel moois te bieden heeft!

Natuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen met de diverse planten en bloemen die er groeien. Hou je van avontuur? De hoogteverschillen bieden uitdagingen voor de sportievelingen, al is er onder de grond in de grotten ook genoeg te beleven. We nemen je alvast mee naar de Bloemenrivièra en haar bezienswaardigheden.

Op de kaart

De Italiaanse Rivièra ligt aan de kust in het noorden van Italië. Het gebied strekt zich uit van zijn grens met Frankrijk tot aan Pisa. Centraal ligt de havenstad Genua. Omdat de Rivièra zich in het noorden van Italië bevindt, kost het je niet al te veel tijd om er te komen en is het ook de moeite waard om er slechts voor een weekendje of midweek heen te gaan.

Vlieg bijvoorbeeld naar de luchthaven van Pisa in slechts twee uur tijd (zonder overstap). Vanuit daar zijn er verschillende mogelijkheden om de Rivièra te gaan verkennen. Het openbaar vervoer biedt je mooie uitzichten en een gevoel van avontuur, maar je kunt ook een auto huren. Hou er rekening mee dat je misschien wel door smalle straten moet rijden, hoogteverschillen moet aandurven en de parkeerprijzen zijn aan de hoge kant.

Hoe is het weer?

In juni tot en met september is de Rivièra het perfecte gebied om te vertoeven. Het regent weinig en de temperatuur van rond de 25 a 28 graden Celsius is heerlijk aangenaam. Pak die T-shirts, slippers en rokjes maar in! Vergeet alleen je zonnebrand niet, want die heb je zeker nodig.

In de winter koelt het wat af, maar kouder dan zo’n 10 graden zal het niet worden. De uitzondering zijn de hooggelegen bergen, waar het dan ook regelmatig sneeuwt. In het voor- en najaar liggen de temperaturen iets hoger dan in Nederland: denk aan gemiddeld 15 graden. Ook doe je er goed aan om dan een paraplu mee te nemen, want het regent er dan regelmatig (met name in het najaar).

Bloemenrivièra bezienswaardigheden

Het aanbod van activiteiten in de Rivièra is zo divers dat je er zeker weten een goede tijd zult hebben, waar je interesses dan ook liggen. Ga bijvoorbeeld de zee op of zelfs in om walvissen en dolfijnen te spotten. Blijf je liever droog, dan zou je ook het prachtige aquarium van Genoa kunnen bezoeken. Het is het grootste aquarium in Europa met meer dan 600 soorten dieren.

Ga je graag lekker actief fietsen? De Pista Ciclabile is een route van vierentwintig kilometer op een oude treinbaan gelegen aan de Middellandse Zee. Zelfs de Giro d’Italia heeft gebruik gemaakt van deze schitterende route! De benenwagen kan zijn werk ook doen in bijvoorbeeld Rapallo, waar een prachtige wandelroute van 8 kilometer ligt. Het startpunt is het oude kasteel van Rapallo. Je eindigt in Portofino, een echte celebrity hotspot.

Bezienswaardigheden Bloemenrivièra

De Bloemenrivièra zit vol met pittoreske dorpjes om te bezoeken. Hoe je dit doet is aan jezelf: je kan wandelen maar ook fietsen of de auto pakken. Cinque Terra is de must-see van dit gebied: vijf kleurrijke dorpjes aan de kustlijn met geweldige stranden en bloemen. Geniet van de wijngaarden en haar producten of pak een vers visje mee in een van de vele restaurants. Een momentje rust kun je nemen in het klooster in Monterosso al Mare of op een van de vele stranden.

Wordt het je toch iets te warm in de zomer, dan is een bezoek aan de grotten van Toirano de moeite waard. Het is heel bijzonder om deze gigantische ondergrondse ruimtes te mogen zien! Naast de indrukwekkende natuurlijke vormen zijn er bewijzen dat hier vroeger mensen hebben gewoond. Denk aan handafdrukken, scherven van potten, gereedschap, etcetera.

Centraal ligt Genua, een gigantische havenstad die ook wel bekend staat als een van Europa’s oudste steden. In een groot deel van de stad mag je alleen te voet komen. Dat is maar goed ook, want er zijn veel smalle steegjes en straten die nog dateren uit de middeleeuwen. Bezoek een van de oude stadspaleizen, het eerder genoemde aquarium of de schitterende kathedraal van San Lorenzo.

Wie neem jij mee?

De Bloemenrivièra’s bezienswaardigheden zijn zo divers dat je het eigenlijk sowieso zou moeten bezoeken, ongeacht je reisgezelschap. Door de korte reisafstand, het heerlijke eten en drinken en de prachtige stranden is het dé bestemming voor een vriendinnenweekendje.

Italië staat bekend om haar kindvriendelijkheid, dus het is ook een zeer geschikte bestemming voor een leuke vakantie met je gezin. Walvissen of dolfijnen zien in het wild is een ervaring om nooit meer te vergeten. Even piraat zijn kan op het schip Neptune in Genua, terwijl jonge ridders en jonkvrouwen de tijd van hun leven doormaken in het kasteel van Clavesana of de middeleeuwse burcht van Castelvecchio di Rocca Barbena. Oudere kinderen gaan misschien liever met je naar het klimpark Solleone Parco Avventura of volgen een surf- of duikles aan een van de vele stranden zoals in Levanto.

Hou wel rekening met de grote hoogteverschillen: het is niet ideaal om je weg naar boven te vinden op eventuele hobbelige straten met een buggy. Ook op ouderen of mensen met een minder goede gezondheid moet je je plannen wellicht aanpassen. Door het openbaar vervoer, de lekkere stranden en de grote stad Genua zijn daar voldoende mogelijkheden voor.

Bloemenrivièra: een must-visit

Een vakantie in de Bloemenrivièra is voor iedereen een prachtig avontuur. Het is niet al te ver weg, het klimaat is mild en er is zoveel te zien en te doen dat er voor ieder wel wat tussen zit. De verscheidenheid aan kleuren in de dorpjes, maar ook in de prachtige groene natuur is om nooit te vergeten. Bovendien zijn er weinig andere plekken in Europa waar zoveel geschiedenis goed bewaard is gebleven.

Hoe je het ook wendt of keert, een bezoek aan de Bloemenrivièra is de moeite waard. Je zult ongetwijfeld onder de indruk zijn van de schitterende omgeving en vervelen hoef je je zeker niet. Inmiddels heb je een klein voorproefje gehad van alles wat de Rivera te bieden heeft.

Wordt de Bloemenrivièra jouw volgende vakantiebestemming?