Zo houd ik mijn huis en dieren koel tijdens een hittegolf

Tijdens warme dagen merk je vaak maar al te goed dat onze huizen er niet op gebouwd zijn om koel te blijven. Zeker de nieuwere woningen die goed geïsoleerd zijn. Als daar eenmaal de warmte in trekt krijg je het er maar lastig uit.

Daarom probeer ik altijd zoveel mogelijk te voorkomen dat het warm wordt in huis. Voor zover dat gaat natuurlijk.

Dat ik het zelf warm heb vind ik al vervelend, maar ook mijn huisdieren hebben het zwaar. Voor mij één van de belangrijkste redenen om mijn huis koel te houden tijdens een hittegolf, maar hoe doe je dat?

Ramen, deuren en raambekleding dicht

Het gaat ontzettend tegen je natuur in maar zodra het buiten warmer wordt dan binnen gaat bij mij thuis echt alles dicht.

De ramen, deuren, alles houd ik afgesloten totdat de temperatuur weer daalt. Dat betekent ook de jaloezieën en gordijnen. Alles om de zon zoveel mogelijk tegen te houden.

Dat is best gek maar ik houd daarmee mijn huis zo’n 5 graden koeler dan buren die toch een raampje of deur open zetten.

Alles open zetten wanneer het koeler wordt

In de avond houd ik de buitentemperatuur goed in de gaten. Wanneer deze is gedaald onder de temperatuur in huis gaan alle deuren en ramen juist weer open.

Is het echt veel koeler dan zet ik een ventilator in de deuropening en laat ik deze koele lucht naar binnen blazen. Vanmorgen kreeg ik daarmee binnen een half uur de temperatuur in de woonkamer met 2,5 graad omlaag.

Ook ‘s nachts probeer ik zoveel mogelijk te luchten. Ramen staan tegen elkaar open zodat de warme lucht goed weg kan.

En zodra het zonnetje weer op komt en buiten warmer wordt dan gaat alles dicht.

Verduisterende plisségordijnen

De luxaflex in de slaapkamer was toe aan vernieuwing. Na lang zoeken heb ik uiteindelijk besloten deze te vervangen voor plisségordijnen. Best een hap uit het budget maar ik heb er geen moment spijt van gehad.

Zeker op deze warme dagen houdt het de zon en warmte echt goed buiten. De slaapkamer is stukken koeler en lekker donker.

Het enige nadeel is dat deze zo goed afsluiten dat – wanneer het raam open staat – er ook geen koele lucht naar binnen kan. Dus ‘s nachts laat ik het plisségordijn een klein stukje openstaan om toch te kunnen luchten.

Zonwering, hoeslakens en warmtedekens

Voor de benedenverdieping hebben wij een tijd geleden zonwering buiten aangeschaft. Dit helpt enorm met het buiten houden van de warmte.

De andere ramen in huis hebben dit niet. Hier moet je wat creatiever zijn om de warmte uit huis te houden. Hier hang ik hoeslakens, warmtedekens of van die matten voor je voorruit van de auto voor het raam. Alles wat ik maar kan vinden om het huis donker en koel te houden.

Het ziet er niet uit, maar het werkt wel.

Koelmatten en ingevroren flesjes

Ook de huisdieren zoeken verkoeling met dit warme weer. Voor hen heb ik koelmatten aangeschaft waar ze op kunnen liggen als het te warm is.

Bij de konijnen leg ik flesjes water in het hok die ik eerst ‘s nachts in de vriezer heb gelegd. Deze wissel ik af met koelelementen zodat ze altijd een koud plekje hebben om te liggen. Eén konijn heeft het flesje in haar nachthok waardoor ze gelijk de koelste plek van het huis heeft.

Trouwens die koelmatten zijn ook lekker voor ons mensen. Om op te zitten of in je kussensloop van je hoofdkussen. Deze matten werken met een gel dus geven geen vocht af, maar zijn wel heel koel als je erop gaat zitten of liggen. Ook lekker onder je voeten!

Mobiele airco

Sinds een paar jaar hebben wij een mobiele airco. Zo’n apparaat met een slang naar buiten. Deze gebruiken we op écht warme dagen om de woon- of slaapkamer te koelen.

Maar hoe praktisch is dat nou echt?

De mobiele airco blaast voornamelijk koude wind. Krijg je hiermee de temperatuur enorm omlaag? Nee. Zeker als het een grotere ruimte als de woonkamer is. Is het frisse windje lekker? Zeker! Het is hoe dan ook kouder dan een ventilator. Zelfs die van Dyson.

Het enige nadeel is die slang. Die moet je uit het raam hangen om de warme lucht kwijt te raken. Dat is best een gedoe, omdat je met deze warmte natuurlijk liever geen raam open wilt hebben. Je kunt hiervoor het beste een paar vuilniszakken aan elkaar tapen en aan het raam plakken. Vervolgens doe je hier de slang doorheen. Hiermee krijg je zo min mogelijk warmte binnen via het raam maar kan de airco toch de warme lucht kwijt.

Dit waren mijn manieren waarop ik het in huis lekker koel houd. Zelfs als het buiten 36 graden is, is het bij mij in huis maximaal 26 graden. Als je dan van buiten naar binnen gaat is dat een hele verademing en voelt het net alsof je een echte airco hebt.

Leukste kortingsacties!

Bianca
Bianca
Hi, ik ben Bianca! Op WereldvolMagie geef ik je tips om zoveel mogelijk uit een dagje naar het pretpark te halen. Walt Disney World in Orlando is mijn favoriete park, gevolgd door Disneyland Paris. Heb je een vraag over deze parken? Stuur mij dan een berichtje op Facebook of Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mijn Disney Kerstboom met Haunted Mansion thema

Vandaag heb ik mijn kerstboom neergezet en die wil ik toch even met jullie delen. Het is namelijk een Disney kerstboom, althans geïnspireerd door...

Mijn ervaring met Veneta Plisségordijnen

Net als velen van jullie besloot ik dit jaar het geld dat ik normaal gesproken aan vakanties uit zou geven in mijn huis te...

Kunstkerstboom: voor- en nadelen!

Iedereen die ik spreek is toe aan kerst. Aan wat licht in de coronaduisternis en even wat ouderwetse gezelligheid. Tijd om de kerstboom op...

Website verhuizen is moeilijker dan je denkt!

Soms ontkom je er niet aan, je website verhuizen. In mijn geval, omdat deze echt uit z'n jasje was gegroeid. De site voldeed niet...

Pink Gellac review: is het echt zo makkelijk?

Zelf ben ik helaas niet gezegend met mooie nagels. Ze zijn dun en ze breken snel. Hoe goed ik het ook verzorg en hoeveel...

Haar verbeteren: hoe ik van dun haar naar een volle bos ging!

Toevallig had ik het er laatst nog over met mijn ouders, hoe anders mijn haar er tegenwoordig uitziet. Vroeger was mijn haar dun, zat...

Nieuwste posts

Hue buitenverlichting review

Als je eenmaal aan Hue begint kom je er ook eigenlijk niet meer van af. Zelfs al zijn er goedkopere alternatieven, die werken toch...

Harry Potter op Netflix en gratis kijken!

Buiten is het koud, tijd voor een warme kop thee en een leuke film. Vandaag viel mijn keus op Harry Potter. Echt een lekkere...

Lidl robotstofzuiger review: waarom ik niet meer zonder kan!

Als ik ergens een hekel aan heb is het stofzuigen. Nou heb ik best een goede stofzuiger, de Philips Speedpro Max Aqua, die niet...

Meest gelezen

Dit is waarom ik Disney+ nog niet gebruikt heb

Sinds 12 september 2019 is Disney Plus of Disney+ beschikbaar in Nederland. Veel van jullie zullen na het horen van deze boodschap de app...

Is Disney Plus de moeite waard? Alles over het aanbod!

Nederland was het eerste land waarin Disney+ live ging. Hierop werd de app massaal gedownload, want het was de eerste 2 maanden namelijk gratis....

De 12 leukste Disney tekenfilms!

Net als veel van jullie probeer ik mij ook door deze ongewone periode heen te slepen. Naar buiten gaan zit er veelal niet in,...
delingen