Zo houd ik mijn huis en dieren koel tijdens een hittegolf

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Tijdens warme dagen merk je vaak maar al te goed dat onze huizen er niet op gebouwd zijn om koel te blijven. Zeker de nieuwere woningen die goed geïsoleerd zijn. Als daar eenmaal de warmte in trekt krijg je het er maar lastig uit.

Daarom probeer ik altijd zoveel mogelijk te voorkomen dat het warm wordt in huis. Voor zover dat gaat natuurlijk.

Dat ik het zelf warm heb vind ik al vervelend, maar ook mijn huisdieren hebben het zwaar. Voor mij één van de belangrijkste redenen om mijn huis koel te houden tijdens een hittegolf, maar hoe doe je dat?

Ramen, deuren en raambekleding dicht

Het gaat ontzettend tegen je natuur in maar zodra het buiten warmer wordt dan binnen gaat bij mij thuis echt alles dicht.

De ramen, deuren, alles houd ik afgesloten totdat de temperatuur weer daalt. Dat betekent ook de jaloezieën en gordijnen. Alles om de zon zoveel mogelijk tegen te houden.

Dat is best gek maar ik houd daarmee mijn huis zo’n 5 graden koeler dan buren die toch een raampje of deur open zetten.

Alles open zetten wanneer het koeler wordt

In de avond houd ik de buitentemperatuur goed in de gaten. Wanneer deze is gedaald onder de temperatuur in huis gaan alle deuren en ramen juist weer open.

Is het echt veel koeler dan zet ik een ventilator in de deuropening en laat ik deze koele lucht naar binnen blazen. Vanmorgen kreeg ik daarmee binnen een half uur de temperatuur in de woonkamer met 2,5 graad omlaag.

Ook ’s nachts probeer ik zoveel mogelijk te luchten. Ramen staan tegen elkaar open zodat de warme lucht goed weg kan.

En zodra het zonnetje weer op komt en buiten warmer wordt dan gaat alles dicht.

Verduisterende plisségordijnen

De luxaflex in de slaapkamer was toe aan vernieuwing. Na lang zoeken heb ik uiteindelijk besloten deze te vervangen voor plisségordijnen. Best een hap uit het budget maar ik heb er geen moment spijt van gehad.

Zeker op deze warme dagen houdt het de zon en warmte echt goed buiten. De slaapkamer is stukken koeler en lekker donker.

Het enige nadeel is dat deze zo goed afsluiten dat – wanneer het raam open staat – er ook geen koele lucht naar binnen kan. Dus ’s nachts laat ik het plisségordijn een klein stukje openstaan om toch te kunnen luchten.

Zonwering, hoeslakens en warmtedekens

Voor de benedenverdieping hebben wij een tijd geleden zonwering buiten aangeschaft. Dit helpt enorm met het buiten houden van de warmte.

De andere ramen in huis hebben dit niet. Hier moet je wat creatiever zijn om de warmte uit huis te houden. Hier hang ik hoeslakens, warmtedekens of van die matten voor je voorruit van de auto voor het raam. Alles wat ik maar kan vinden om het huis donker en koel te houden.

Het ziet er niet uit, maar het werkt wel.

Koelmatten en ingevroren flesjes

Ook de huisdieren zoeken verkoeling met dit warme weer. Voor hen heb ik koelmatten aangeschaft waar ze op kunnen liggen als het te warm is.

Bij de konijnen leg ik flesjes water in het hok die ik eerst ’s nachts in de vriezer heb gelegd. Deze wissel ik af met koelelementen zodat ze altijd een koud plekje hebben om te liggen. Eén konijn heeft het flesje in haar nachthok waardoor ze gelijk de koelste plek van het huis heeft.

Trouwens die koelmatten zijn ook lekker voor ons mensen. Om op te zitten of in je kussensloop van je hoofdkussen. Deze matten werken met een gel dus geven geen vocht af, maar zijn wel heel koel als je erop gaat zitten of liggen. Ook lekker onder je voeten!

Mobiele airco

Sinds een paar jaar hebben wij een mobiele airco. Zo’n apparaat met een slang naar buiten. Deze gebruiken we op écht warme dagen om de woon- of slaapkamer te koelen.

Maar hoe praktisch is dat nou echt?

De mobiele airco blaast voornamelijk koude wind. Krijg je hiermee de temperatuur enorm omlaag? Nee. Zeker als het een grotere ruimte als de woonkamer is. Is het frisse windje lekker? Zeker! Het is hoe dan ook kouder dan een ventilator. Zelfs die van Dyson.

Het enige nadeel is die slang. Die moet je uit het raam hangen om de warme lucht kwijt te raken. Dat is best een gedoe, omdat je met deze warmte natuurlijk liever geen raam open wilt hebben. Je kunt hiervoor het beste een paar vuilniszakken aan elkaar tapen en aan het raam plakken. Vervolgens doe je hier de slang doorheen. Hiermee krijg je zo min mogelijk warmte binnen via het raam maar kan de airco toch de warme lucht kwijt.

Dit waren mijn manieren waarop ik het in huis lekker koel houd. Zelfs als het buiten 36 graden is, is het bij mij in huis maximaal 26 graden. Als je dan van buiten naar binnen gaat is dat een hele verademing en voelt het net alsof je een echte airco hebt.