Home Blog Alles voor een geslaagde Corfu vakantie!

Alles voor een geslaagde Corfu vakantie!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het eiland Corfu (ook wel Korfoe of Kerkyra genoemd) is één van de bekendste toeristische bestemmingen van Griekenland. Het ongerepte landschap in combinatie met het prachtige weer en de vele toeristische faciliteiten maken van het eiland elke zomer opnieuw een regelrechte hotspot. Heerlijk is dat het eiland groot genoeg is om probleemloos enkele weken te vertoeven en klein genoeg is om op relatief snelle tijd de belangrijkste bezienswaardigheden gezien te hebben. Ik neem je even mee op reis!

Waar ligt Corfu?

Corfu is gelegen in de Ionische Zee ten westen van het Griekse vasteland. Het is ook het tweede grootste Ionische eiland na Kefalonia. Je vindt het eiland terug op zo’n twee kilometer van het Albanese vasteland en zo’n 8 kilometer van het Griekse vasteland.

We spreken dus over het noorden van Griekenland en van de Ionische Zee. Het eiland is relatief groot met zo’n 600 vierkante kilometer en dat betekent ook dat je rechtstreeks op Corfu kunt vliegen vanuit Nederland en België. Je landt dan nabij de hoofdstad Corfu-Stad. We spreken hier over een hoofdstad maar in de praktijk vind je hier net 35 000 inwoners terug. Het heeft dus meer weg van een groter dorp.

Als alternatief kan je natuurlijk ook ervoor kiezen om te vliegen op het Griekse vasteland en per boot je een weg richting het eiland te banen. Dit is echter vrij tijdsintensief en dan ook enkel een aanrader als je meteen een rondreis door heel Griekenland doet..

Hoe is het weer op Corfu?

Het spreekt voor zich dat je voor je een vakantie gaat boeken je ook wel even de weerkaart erbij neemt. Gelukkig is het klimaat één van de vele redenen waarom toeristen afzakken naar deze prachtige Griekse streek. Het heersende klimaat op het eiland is relatief mild mediterraans. Dat betekent dat het in de winter wel eens bijtend koud kan zijn.

In de zomer heb je dan weer voldoende aan een paar t-shirts. Bovendien zorgt de luchtvochtigheid bij het eiland er ook voor dat het er altijd toch net iets warmer aanvoelt. Reis je bijvoorbeeld in augustus af? Dan gaat de temperatuur overdag vlotjes boven de 30 graden. Het toeristische seizoen loopt van mei tot oktober en de temperatuur daalt in deze periode niet onder de twintig graden..

Beste plekken om te overnachten op Corfu?

Overnachten op Corfu kan je op heel wat locaties doen. Het hangt er dan ook wat vanaf of je op zoek bent naar een rondreis op het eiland of toch liever op één locatie blijft. Typisch gezien zijn de meeste toeristische resorts en hotels aan de kust van Corfu terug te vinden.

Kustplaatsjes zoals Gouvia, Sidari of Agios Georgios zijn klassieke favorieten en ook in de hoofdstad Corfu-stad zit je absoluut goed. Ben je van plan slechts op één locatie te verblijven? Dan zouden we aanraden om te kiezen voor het bruisende Corfu-stad. Het authentieke centrum geeft hoe dan ook een extra dimensie aan jouw avonden. Bovendien vind je hier de meeste shopping- en uitgaansopties terug en ook uiteraard de meeste culinaire opties.

Welke activiteiten zijn er op Corfu?

De belangrijkste activiteit van veel toeristen op het eiland is natuurlijk richting Corfu strand trekken om daar te werken aan hun kleurtje. Het bekendste strand van Korfoe is Glyfada (ook wel Golden Beach genoemd). Dit strand kan je beschouwen als de mondaine trefpleister bij uitstek op het eiland.

Ook het stand Agios Georgios in het noordwesten van Korfoe is ontzettend populair. Heb je het meer voor smalle zandstranden? Dan kan je terecht bij het Korrision meer in het zuidwesten. Aan de oostkust vind je dan weer heel wat leuke baaien met kiezelstranden terug.

Er zijn echter nog heel wat meer activiteiten op Korfoe terug te vinden die van jouw verblijf een echt schot in de roos maken. Zo zijn golven, paardrijden en tennissen sporten die veelvuldig op het eiland gespeeld worden. Je vindt in de buurt altijd wel een leuke locatie om deze sporten te beoefenen of uit te testen.

Daarnaast is er ook een sterke cricket traditie, daterende uit het begin van de 18de eeuw. In de indrukwekkende natuur van het binnenland kan je gaan wandelen of gaan mountainbiken. Is watersport echt jouw ding? Dan ben je op Korfoe aan het juiste adres. Wat dacht je bijvoorbeeld van duiken, zeilen of surfen? In elk dorp en elk resort bieden locals een paar uurtjes waterplezier aan. Een laatste populaire activiteit is natuurlijk eilandhoppen! Verken de vele kleinere eilandjes per boot.

Eten en drinken

De liefde van de man gaat door de maag. En de liefde van de toerist vaak ook. De lokale keuken van het eiland is gebaseerd op voedsel dat je uit de natuur haalt. De nadruk ligt dan ook op fruit, groentes en een heus zeebanket.

Wil je echt even wat lokale specialiteiten uitproberen? Dan kan je op zoek gaan naar een restaurant dat Pastitsada aanbiedt. Dit gerecht bestaat uit kalfsvlees of kip in een gekruide tomatensaus met pasta. Daarnaast zijn ook Sofrito (kalfsvlees met een witte saus) en Bourdeto (schorpioenvis) lokale specialiteiten.

De bekendste drank is de Kumquat. Deze likeur is oranje van kleur en wordt geproduceerd op basis van de gelijknamige vrucht.

Bekijk de leukste uitstapjes op Corfu

Bezienswaardigheden Corfu

Corfu-stad

Ben je op zoek naar cultuur? Dan kan je eigenlijk niet om Corfu-stad heen. Niet voor niets kan je het authentieke centrum terugvinden op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hier vind je gebouwen in een typisch Venetiaanse stijl. Je vindt er ook de kathedraal, de Napoleontische arcada en natuurlijk ook de Sint-Spyridonkerk. Aan de rand van de stad kan je ook de 14de -eeuwse Byzantijnse burcht Palaio Frourio bezoeken. Ten slotte staat de stad zelf bol van interessante musea zoals het museum van Aziatische kunst.

De Pantokratorberg

De Pantokratorberg meet 906 meter en is daarmee het hoogste punt van Corfu. De beklimming is vooral populair omdat je eenmaal boven geniet van een prachtig uitzicht over de omliggende streek. Op heldere dagen kan je zelfs Italië ontwaren aan de horizon! Bij de Pantokratorberg vind je ook een klooster dat roots heeft die terug gaan tot 1347. Het huidige bouwwerk staat er sinds 1689.

Het paleis van Achilleion

De wereldberoemde keizerin Sissi van Oostenrijk bouwde in 1890 het paleis van Achilleion in Gastouri. Zoals de naam van het paleis al aangeeft is het thema van het bouwwerk de held Achilles. De oude stijl van het bouwwerk geeft absoluut een zekere grandeur en bovendien heb je vanop het paleis een adembenemend panoramisch zicht op Corfu-stad.

De tempel van Artemis

Om klassieke Griekse bouwwerken te zien moet je niet enkel rekenen op Sissi. In Garitsa vind je immers de Tempel van Artemis die gebouwd werd in 580 voor Christus. Sterker zelfs: het is het vroegst gekende voorbeeld van een Dorische tempel die zuiver bestaat uit Dorische elementen. De tempel is door de jaren heen ook verbazingwekkend goed bewaard gebleven.

De basiliek van Paleopolis

In de oude stad Korkyra kan je de basiliek van Paleopolis terugvinden. Deze Byzantijnse basiliek werd gebouwd in de 5de eeuw na Christus in opdracht van de bisschop van Corfu. Het gebouw was destijds één van de grootste in zijn soort en biedt een prachtige blik op hoe dergelijke bouwwerken er toen uitzagen. Bovendien is het ook een fascinerende reis door de geschiedenis. De basiliek van Paleopolis werd immers diverse keren vernield en weer heropgebouwd.

En nog zo veel meer!

De mooiste en meest bijzondere plekjes? Die ontdek je zonder enige twijfel ter plaatse!

Wordt Corfu jouw volgende vakantiebestemming?