Van Windows naar Mac: screenshot, toetsencombinaties en moeite waard?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Een paar jaar geleden kocht ik mijn eerste Macbook. Vond ik hip als beginnend blogger. En ik was een iPhone gewend dus hoe moeilijk kon het omschakelen naar een Mac zijn. Best lastig in het begin. Hoe maak je bijvoorbeeld een screenshot op een mac? Of puntjes op de ë. Bij een Windows computer kan ik dit blind, bij de Mac was het een ander verhaal.

Nou hoor ik eigenlijk tot het einde te wachten met hoe het afliep, maar inmiddels ben ik ook de trotse eigenaar van een iMac (Coolblue Tweedekeus, schaam ik mij niet voor). En ik moet zeggen dat ik moeiteloos switch tussen een Windows laptop en mijn Macbook.

Sta je op het punt om een Mac te kopen als Windows gebruiker? Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten. Ga niet alleen op het uiterlijk van de Mac af, want het is even wennen. Maar als je er eenmaal aan gewend bent wil je niks anders!

Hoe anders is een Mac van een Windows pc of laptop?

Heel anders, en toch niet. Vaag he. Nee, echt. Het besturingssysteem is echt compleet anders. Windows en MacOs lijken niet op elkaar. Bij Windows kan je duizend-en-een dingen instellen. Heb je zoveel opties, programma’s, maar ook virussen.

De Mac daarentegen is wat beperkter. Niet geschikt voor doorgewinterde it-professionals, al hoor ik vaak dat MacOs iets wegheeft van Linux.

Een Mac is heel intuitief. Net als de iPhones. Als je die vergelijkt met een Android dan kun je op een Android veel meer, maar het werkt lang niet zo lekker als een iPhone. Toevallig sprak ik vandaag iemand die voor het eerst een iPhone heeft genomen, in 2021 wow, en die wil niks anders meer. Als je weet hoe lekker en snel een Apple werkt wil je nooit meer anders.

Nu hoor ik je denken, dat is best voor een telefoon, maar mijn Windows laptop of pc gebruik ik voor Word, Excel, andere werkgerelateerde programma’s of gaming.

Je kunt vrijwel alles op je Mac doen wat je ook op een Windows pc kunt doen, behalve gaming. Daar heb je hele andere specs voor nodig die je alleen vindt in de Pro producten van Apple. En die zijn echt heel duur!

Windowsprogramma’s op de Mac

Toen ik mijn eerste Macbook kocht was mijn eerste gedachte: “ik moet Word downloaden” en alle andere programma’s van Office. Maar dat was helemaal niet nodig. Want MacOS heeft eigen programma’s met dezelfde functionaliteiten.

Word heet op een Mac bijvoorbeeld Pages. Excel heet Numbers. E-mailen doe je gewoon via het e-mailprogramma dat je misschien kent van je telefoon. En ook de browser: Safari zal velen bekend voor komen.

Er staan standaard ook een aantal andere app’s op die je ook terugvindt op de iPhone zoals Messenger, Facetime, Agenda en notities.

Wanneer je door je bestanden heen wilt bladeren open je Finder. Zoek je de programma’s die op je Mac staan dan ga je naar Launchpad.

Hoewel het dus heel verschillend lijkt, valt het best mee.

Een screenshot maken op een Mac

Hier heb ik mee zitten klooien! Want op een Windows toetsenbord heb je een prachtige knop printscreen, zit niet op de Mac. Hoe moet dat dan?!

Hieronder heb ik de sneltoetsen voor je verzameld. Druk de toetsen tegelijk in, zonder de plusjes.

Een screenshot maken op een Mac van:

  • Je hele beeldscherm: Command + Shift + 3
  • Een venster: Command + Shift + 4 en dan daarna shift. Klik dan het scherm aan waar je een screenshot van wil
  • Een deel van je scherm: Command + Shift + 4. Sleep daarna met je muis over het scherm en je zult zien dat er een vak verschijnt. In het begin heel onhandig maar het went snel

Sneltoetsen op de Mac

Wat voor mij het langst heeft geduurd om onder de knie te krijgen zijn de Mac sneltoetsen. Wat je moet onthouden is dat veel sneltoetsen hetzelfde zijn als Windows maar dat de Control knop vervangen wordt door Command.

  • Ctrl + C -> Command + C om iets te kopieren
  • Ctrl + V -> Command + V om iets te plakken

Daar krijg je snel handigheid in. Maar dan zijn er de trema’s en andere tekens op een letter. Op een Windows toetsenbord doe je dan bijvoorbeeld ” + e en dan krijg je ë. Als je dat op de Mac probeert gebeurt er niks.

Om de tekens op de letters te krijgen gebruik je de Option knop.

  • ë -> Option + U + e
  • é -> Option + e + e

Klinkt heel ingewikkeld. Maar een Mac is nooit ingewikkeld! Want wil jij een E met puntjes, accenten of wat dan ook? Dan houd je gewoon de klinker ingedrukt. Er opent zich dan een venster met alle mogelijkheden. Daaronder staat dan een cijfer. Toets je dat cijfer in dan verschijnt de letter die je zoekt. Heel handig!

Hoe lang duurde het voordat ik aan mijn Mac gewend was?

Best wel lang eigenlijk. Zeker een paar maanden. Al sinds ik kon lopen zat ik achter een Windows-pc. Ik ben opgegroeid met de programma’s en de sneltoetsen en kan dit vrijwel blind bedienen.

Bij de Mac moest ik bepaalde zaken opnieuw leren. Niet afleren, want ik gebruik ook nog weleens een Windows-laptop. Maar dat was nog wel even puzzelen in het begin.

Ook met Excel en Word ben ik vrij handig. Bij Pages en Numbers was ik een Noob. Echt ik kon niet eens een basisdocumentje maken. Dat vergt veel oefenen en Youtube filmpjes kijken. Als je het eenmaal onder de knie hebt wil je niet anders.

Voor is een Macbook, iMac of Mac Mini geschikt?

Een Mac computer is voor gebruikers. Dat wil zeggen mensen die hun pc of laptop gebruiken voor internetten, videobewerking, e-mailen, etc.

Niet voor mensen die de beste specs willen om te gamen of die totale vrijheid willen in hun besturingssysteem.

Een Mac is intuitief en werkt geweldig.

En, hoewel dat anders is bij een iPhone, mijn Macbook van bijna 10 jaar oud loopt nog als een zonnetje. Zo soepel en fijn.

Nou gebruik ik deze veelal voor dagelijkse werkzaamheden en deze website. Maar toch, mijn Windows laptop hield er na 5 jaar mee op.

Dus ja, Apple producten zijn duur, qua specs niet de meest opvallende, maar het werkt wel lekker. Het is even wennen en wanneer je daar doorheen bent wil je echt niet anders!