Home Blog 6 dingen die je moet weten voor een bezoek aan Landgoed Clingendael!

6 dingen die je moet weten voor een bezoek aan Landgoed Clingendael!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Gisteren waren wij voor het eerst in jaren weer eens op Landgoed Clingendael. Best gek dat er zoveel tijd tussen de bezoeken heeft gezeten. Het landgoed is hartstikke mooi, goed bereikbaar en vlakbij ons huis.

Op zo’n frisse herfstochtend is er niks fijner dan om de natuur in te trekken. Als je in de randstad woont is dat niet zo vanzelfsprekend, want veel groen hebben we hier niet meer. Maar voor wie in de omgeving van Den Haag woont is Landgoed Clingendael perfect om zo’n frisse neus te halen.

Natuurlijk kan ik tijdens zo’n bezoek niet alleen maar genieten, ik ga altijd op zoek naar tips voor de lezers van deze site. Dus vandaag de 6 dingen die je moeten weten voor een bezoek aan Landgoed Clingendael!

Parkeren bij Landgoed Clingendael is gratis

Gratis parkeren in Den Haag, het bestaat nog. In de buurt van Landgoed Clingendael kun je perfect parkeren. Er zijn meerdere ingangen maar wij kiezen altijd voor de ingang bij de Wassenaarse Weg.

Wanneer je vanaf de A12 komt houd je rechts aan richting de N44. Bij de eerste stoplichten sla je links af naar de Van Alkemadelaan. Vervolgens sla je dan weer bij de eerste stoplichten rechtsaf de Wassenaarse weg op. Je vindt de ingang van Landgoed Clingendael ongeveer halverwege de straat.

Parkeren doe je in de straten bij de ingang. Je kunt hier gratis staan en er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om je auto ergens neer te zetten.

Je kunt ook met de bus naar Landgoed Clingendael. Er zijn meerdere mogelijkheden om er te komen, de makkelijkste manier is via 9292ov jouw route te plannen naar de Wassenaarseweg in Den Haag.

Landgoed Clingendael heeft meerdere wandelroutes

Wanneer je het Clingendael binnenloopt zie je meteen allerlei bordjes en vertakkingen.

Verdwalen kun je er niet, want de routes komen allemaal weer een keer op het hoofdpad uit. Het meest opvallende punt is het Huis Clingendael, waar ik straks nog even op terug kom. Hier omheen zijn er allerlei wandelroutes uitgestippeld.

Deze routes lopen allemaal door een bosrijke omgeving die in de herfst toch wel het mooist is.

Onvoorstelbaar dat je deze natuur vindt op een steenworp afstand van het Haagse centrum.

Er is een wandel- of eigenlijk hardlooproute uitgestippeld met kleine paaltjes. Maar wij zijn gewoon gaan wandelen en hebben onze eigen route bepaald.

Binnen ongeveer 45 minuten, wij lopen snel, hadden we de meeste paden wel gehad en zijn we weer richting huis vertrokken.

Honden zijn toegestaan op Landgoed Clingendael

Ook onze hond mocht mee tijdens de wandeling op Landgoed Clingendael. Honden zijn toegestaan maar moeten wel aangelijnd zijn. Daar houden de meeste mensen zich ook aan. Helaas liepen er toch weer wat honden los. Dat is zonde, want zij kunnen de natuur verstoren.

Gewoon lekker aanlijnen. Mijn hond liep ook aan de lijn en hij vond het prachtig.

Bij de ingang van het Landgoed heb ik een prullenbak gezien om zakjes in te deponeren. Verder viel het aantal vuilnisbakken op het Landgoed tegen. Weet dus dat je een tijdje met een zakje zult moeten sjouwen. Er wordt namelijk gevraagd om de uitwerpselen op te ruimen.

Je kunt iets duurzaams eten of drinken op Landgoed Clingendael

Schuin achter het Huis Clingendael vind je de Theeschenkerij. De makkelijkste manier om er te komen is via de Oud-Hollandse tuin. Hier is er een klein terrasje waar je iets kunt eten of drinken.

Er zijn ook toiletten zoals je kunt zien, voor als je hoge nood hebt.

Op het menu staan er diverse duurzame hapjes en drankjes. Zoals vegetarische kroketten en snacks van de Vegetarische Slager. Vrijwel elk gerecht is vegetarisch of zelfs vegan.

Maar je kunt ook gewoon een lekkere bak koffie met een appelpunt nemen.

Een leuk concept zo midden in het park. En er werd goed gebruik van gemaakt, veel tafeltjes waren bezet toen wij langsliepen.

Huize Clingendael ligt midden op het park

Wat een imposant bouwwerk he? Het heeft ook wat weg van Huis ten Bosch dat een stukje verderop in het Haagse Bos ligt. Dit is dus Huize Clingendael.

Binnen wordt het vooral gebruikt door creatieve instellingen. Zo werd er toen wij er waren een sportles gegeven.

Hierdoor kun je het huis dus niet bezichtigen. Zoals je misschien wel zou verwachten. Maar je kunt er wel omheen lopen en natuurlijk foto’s maken.

De Japanse Tuin op Landgoed Clingendael

Publiekstrekker op Landgoed Clingendael is de Japanse tuin. Een prachtig aangelegde tuin waar je gratis naar binnen mag.

Zoals je kunt zien op het bordje is de tuin slechts een paar weken per jaar geopend. Rond 30 april en de 6 weken daarna en rond 15 oktober en de twee weken daarna. Dit jaar is de tuin geopend van 16 t/m 31 oktober.

Het is goed om erbij te vertellen dat honden, buggy’s en elektrische hulpmiddelen niet toegestaan zijn. Rolstoelgebruikers kunnen slechts een klein deel van de tuin bezichtigen.

De tuin is heel kwetsbaar en wordt goed bewaakt. Zoals je kunt zien mogen kinderen alleen onder begeleiding naar binnen en moet je op de paden blijven.

Dit waren de 6 dingen die je moet weten over Landgoed Clingendael. Nou ben ik vergeten te vertellen dat dit park ook perfect is om in te hardlopen, zeker vanwege de niveauverschillen. En dat je er met de fiets niet naar binnen mag, het is echt een wandelpark. Ben je in de buurt van Den Haag? Dan zou ik hier zeker eens een wandeling maken. Wat mij betreft echt een aanrader!